Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakytník odnožuje?

Od: balzerka odpovědí: 8 změna:

Chci si vysadit rakytníky /1 samce a pár samic/. Když jsem si četla o pěstování, píšou 2 m od sebe, ale jinde jsem se dočetla, že vyráží odnože a postupně plochu zarostou.To bych zas nechtěla. Máte s tím někdo zkušenost?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Moje známá má rakytník na zahradě. Je to hrozná potvora, neskutečně rychle roste a rozlézá se, kam může (třeba větracím okénkem k sousedům do stodoly *smich*). Ovšem stále je to jen ten jeden keř s dlouhými šlahouny, že by tvořil odnože jsem si nevšiml. Takže stačí na konci podzimu radikálně ostříhat (až Vám ho bude líto), on na jaře zase bujaře vyrazí. Že by ale zaplavil zahradu asi nehrozí.

Ano, rakytník odnožuje.

doplněno 20.07.16 08:42:

Odnože jsou taky jeden ze způsobů množení rakytníku.

Tak to jste mě opravdu překvapila, já koupila dva samčí a samičí, byly opravdu dva m od sebe a za 4 roky se vůbec nerazrostly, tak nevím, špatné místo nebo špatná koupě

72mona3*
hodnocení

0x
Souhlas s @pckop - rakytník opravdu tvoří odnože, jen si toho někdo ani nemusí všimnout - když se často seče trávník. M.

hodnocení

0x

Ano, samičí rakytník tvoří z kořenů výhony,kterými se v krátké době rozrůstá v husté porosty.

hodnocení

0x

Měla jsem rakytník, byl to samec. Bylo mu samotnému na zahradě smutno. Jela jsem mu pro samičku - ve dvou se to lépe táhne. A ty dva keříky se začaly tak rozrůstat, množit, vystrkovat další a další šlahouny, dokonce až pod podezdívkou k sousedům, plody byly nula nula nic, asi to ozobali ptáci. Tak jsem se časem naštvala a na mou prosbu manžel vykopal sakumprásk všechno. A máme klid.

I když je to léčivé, má to trny a množí se to nekontrolovatelně. Už je nechci. *bzum* Jaga.

haninka*

Takové škody! Jak to že neplodil? Jak jste měla samičku dlouho? Já jsem ho koupila před 4 lety na trhu, bylo mi řečeno že začne plodit za cca 3 - 4 roky. Plodil druhý rok. Loni vyrazily 4 odnože, počkám co z toho bude, samce zruším. Víte že 1 kg plodů reprezentuje mimo jiné až 200 deních dávek vitamínu C pro dospělého člověka? Také listy obsahují pozoruhodné množství vitaminu C. Cituji z knihy Naše rostliny v lékařství. Tzn. 1,5 kg rakytníku Vám vystačí na rok? Jinak my ho mrazíme a od podzimu denně odebereme 2 kávové lžičky, necháme rozmrazit, nalijeme 2 pol. lžíce olivového oleje a přidáme 2 pol. lžíce medu. Docela mňamka, olej tam není moc cítit. Od té doby nevíme co je to nachlazení.

doplněno 22.07.16 08:05:

Co je za problém odnože odkopnout? Ještě pro tazatelku: až budete vysazovat, myslete na směr větru odkud u Vás většinou fouká, pak je lepší oplozenost. Tzn. když fouká od západu, samce dát na západ od samičky.

rostlin*

Plody byly nula nic? Co tím myslíte? Rakytníky plodí jak o život. Plody jsou totiž peckovice,takže v každém je jen jedno semeno.Rostlina tedy musí nadělat obrovské množství plodů. Tam byla asi chyba někde jinde,než v tom rakytníku.:) Jinak hodně zahrádkářů kupje rakytníky z pochybných zdrojů,kde prodejce (na trzích) ani neuvede odrůdové jméno.Mnohdy klidně prodá rostliny stejného pohlaví. Doporučuji kupovat ušlechtilé odrůdy a ne sebrat odkopek někde u dálnice. Pro info několik odrůd: MOSKEVSKÁ KRASAVICE (Velice výnosná odrůda,oranžové plody), BOTANIKA(velké žluté plody na delších stopkách), ALTAJSKAJA (plody sladké!,velké.Ideální pro malopěstitele),PANTĚLEJEVSKAJA (plody sladké,výnosná odrůda,ideální keř pro malopěstitele),KRASAVICE (červené plody,vyšší obsah rhutinu) PODRUGA ( sladké plody,velké,výnost o trochu nižší,ale pro malopěstitele stále úctihodný),AROMAT (vyloženě červevené plody,velké,vysoký obsah karotenoidů) a mnohé další...Rakytníkové plody jsou fascinujícím koktejlem vitamínů.Nevím jestli existuje rostlina s podobně nutričně bohatými plody.

Rakytník odnožuje?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]