Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měsíční jahody - množení

Od: jardaj odpovědí: 2 změna:
Ahoj, chci se zeptat, kdy je vhodné množit měsíční jahody (rujana) pomocí dělení trsů a jak tyto trsy rozdělit, jestli rostlinu vyrít nebo jak na to. Omluvte mě, jsem začátečník. Děkuji za vaše odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Rujany se množí hlavně výsevem. Semena se dají normálně koupit. Dělení trsů jsem nikdy nezkoušel, ale dal by se kousek trsu odrýpnout např zahradnickou lopatkou. Celou rostlinu nevyndávejte. Počkal bych s tím na chladnější počasí, cca na pol. září.

hodnocení

0x

Běžně dělím trsy, které jsem získala výsevem. Dělám to už mnoho let a velmi jednoduše. Uchopím větší trs oběma rukama a roztrhnu. Některý velký i na 4 kusy. I menší se dají dělit - na menší kousky, ale musí být co rozdělovat. Zahrabu do země, srdíčko ven a zaleju. Chytá se to jako plevel. Taky jsem si objednala nějaké pnoucí jahody a praskla je do záhonu. Neměla jsem, při stavbě domu, čas se jimi zabývat a po pár letech zplaněly. Dnes jsou z nich malé jahůdky, ale větší než Rujana, které se normálně rychle množí samovýsevem i šlahouny a jsou všude, kde mi nevadí, nebo nemám zatím co zasadit. Občas je ale musím někde i vyplet, když se mi dostanou, kam nechci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]