Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přezimování jiřinek

Od: binka* odpovědí: 7 změna:

Poraďte mi, prosím, jak nejlépe přezimovat hlízy jiřinek / Dahlia /. Zkoušela jsem zabalení do novin, uskladnění v hoblinách, ale pokaždé mi část hlíz uschne. V garáži, kde je přezimuji, je teplota asi 3-5 stupňů. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x
Důvodem uschnutí části hlíz je příliš nízká vlhkost vzduchu, správně by se hlízy měli zimovat v podmínkách vhodných pro brambory - tj se vzdušnou vlhkostí kolem 60% teplota cca 10 C,na podlaze sklepa má vydržet vlhký hadr celý den . neměl by uschnout. Jestli máš ty hlízy třeba v plastové přepravce, tak bych dal pod ní nějaký kus staré látky, kterou bych občas vlhčil.
binka*
hodnocení

Díky za radu. Zkusím je tedy letos přezimovat ve sklepě, kde je opravdu větší vlhkost. Musí být ještě v něčem zabalené, nebo stačí je volně rozložit do plastové přepravky?
ukulele*
správně by se měli důkladně očistit a namořit a zasypat a uložit do přepravek, já to nedělám, já je vyryji a nechám oschnout a šoupnu je do sklepa bez zasypávání, a jsou v pohodě, když tak se mrkni na Novu na Ptáka loskutáka, byla tam reportáž o jiřinkách, nebo to bylo v Receptáři? Kdyžtak se mrkni na Primu
binka*
24.11.07 11:00
hodnocení

díky moc.

hodnocení

0x
Na podzim vyndám ze zeminy a dám do plastového kbelíku s vlhkým pískem.V chladném sklepě vydrží až do jara.Takto je zimuju už 10 let a v pohodě.Píšu o jiřinkách nízkých,které měly údajně podle prodejce vydržet 3 roky.Uý jsem přebytkama zásobila celou dědinu.
jaja28*
Také hlízy jiřinek skladuji na vlhkém písku a v pohodě vydrží až do doby kdy je vysazuji. Nevím jak mamina, ale já písek v průběhu zimy několikrát ještě zvlhčím, aby úplně nevyschnul.
binka*
hodnocení

Děkuji všem za rady, letos se podle nich budu řídit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]