Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Co je příčinou kroucení spodních listů u rajčat? Listy nemají žádné skvrny,jsou krásně zelené. Jak tomuto zabránit.Díky.
Může to být reakce rostliny na vysoké teploty nebo nepravidelnou zálivku. Rostlina takto omezuje vypařování vody z listů.
To bych asi neřešila. Jinak automaticky u okurek i rajčat, spodní listy, co nejdříve odstraním, nejčastěji na nich vzniká plíseň, protože jsou ve větším vlhku, díka zálivce. Když jsou rajčata velká, zelená, tak odstraňujičást listů pod plody, nad plodem musí vždy list zůstat. Rychleji pak červenají. Rajčat mám spoustu.
Odřezávání zdravých, funkčních listů je spíše kontraproduktivní. Rostlina potřebuje asimiláty pro plody.
Taky jsem někde četl, že když se odstraní listy a k plodům rajčat může slunce, lépe zrají. Taky nesmysl. Zajímavé je, že se toto traduje jen u rajčat, že to nikoho nenapadne třeba u třešní.
pckop mě to napadlo u viné révy, abý k hroznům mohlo slunce a také proto, že plísen nejdříve začne na listech a z nich přeleze na plody-mě to tak připadá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.