Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kroucení spodních listů u rajčat

Od: myska323* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer. Co je příčinou kroucení spodních listů u rajčat? Listy nemají žádné skvrny,jsou krásně zelené. Jak tomuto zabránit.Díky.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Může to být reakce rostliny na vysoké teploty nebo nepravidelnou zálivku. Rostlina takto omezuje vypařování vody z listů.

myska323*
hodnocení

Dík,snad to nebude nic horšího.

To bych asi neřešila. Jinak automaticky u okurek i rajčat, spodní listy, co nejdříve odstraním, nejčastěji na nich vzniká plíseň, protože jsou ve větším vlhku, díka zálivce. Když jsou rajčata velká, zelená, tak odstraňujičást listů pod plody, nad plodem musí vždy list zůstat. Rychleji pak červenají. Rajčat mám spoustu.

hodnocení

2x

Jestli je rostlina vyšší, tak ty spodní listy klidně odřízni.

myska323*
hodnocení

Celkově jsou krásné,tak nebude vadit když je zakrátím.

Odřezávání zdravých, funkčních listů je spíše kontraproduktivní. Rostlina potřebuje asimiláty pro plody.

doplněno 29.06.16 10:17:

Taky jsem někde četl, že když se odstraní listy a k plodům rajčat může slunce, lépe zrají. Taky nesmysl. Zajímavé je, že se toto traduje jen u rajčat, že to nikoho nenapadne třeba u třešní.

Někde bylo zmíněno, že listy POD plody už nejsou pro rostlinu důležité. Nezkoumal jsem to, spodní dvě patra dávám pryč kvůli plísni.
doplněno 29.06.16 10:23: Dozrávání jsem nezminoval. Podle mého je to taky nesmysl. Že se jinak chová k jednoletce a ke stromu co roste třicet let mi přijde logické. :)

pckop mě to napadlo u viné révy, abý k hroznům mohlo slunce a také proto, že plísen nejdříve začne na listech a z nich přeleze na plody-mě to tak připadá

veronica
hodnocení

2x

Pokud chcete prevenci, tak Akrobat (4×20g), před sklizní Dithane (novozir) - nejedovatý komplex sloučenin zinku a manganu.

hodnocení

1x

Příčin kroucení listů může být více např. nestejnoměrná zálivka ( nedostatek vody v půdě, ale i přemokření), kolísání mezi denními a nočními teplotami, pokud přihnojujete tak nadbytek dusíku nebo draslíku.

miklin*
hodnocení

0x

Zkuste posypati před zalévání půdu sedlinou z černé kávy. Mě se to osvědčuje.

beluska*

máme stejný problém,ale rajčat 200ks,kolik káv bych měla vypít,abych ošetřila všechny rostliny?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kroucení rajčat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]