Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl jsem kdysi půjčený hřeben na borůvky se kterým se dobře sbíralo. Chtěl bych si hřeben koupit, však jsou rozdílné mezery, mezi kterými někdy propadávají borůvky.
Jaké mezery zvolit, případně jaký hřeben nejlépe koupit, nemáte nějaký odzkoušený?
Děkuji
Zdravím, také zastávám názor, že jít s hřebenem na borůvky je jako se česat ocelovým kartáčem nebo pro více drsné si čistit zuby.
Já jsem taky byla proti a vždycky jsem sbírala ručně. Letos jsem natrefila na jednoho pána co sbíral hřebenem a dost mě to překvapilo...neměl mezi česanými borůvkami ani lísteček a fakt mu to šlo pěkně. Taky jsem si to zkusila a chystám se ho koupit, protože si už nemyslím, že to ničí rostliny aspoň né ten dřevěný, který má rozestupy a jakoby hřebíky. Ty plastové mají velké zuby a úzké škvírky, tak tam se větvičky asi hodně očešou od listí a poničí a ty si myslím, že nejsou dobré i když jsou levnější... raději si koupím, ten dřevěný co jsem viděla, že nic neničí. Taky je to hlavně o lidech, říkal, že se nesmí moc nízko a jen počesat nahoře nad rozvětvením. tak pobíhal od keříku ke keříku jak čmelák.
Před lety jsem si sběrem borůvek přivydělal dost peněz.Protože trávím dost času na Šumavě,dost informací mám i o historii sběru borůvek a brusinek.Němečtí osadníci před válkou měli ze sběru borůvek dost velký hospodářský přínos,jinak je nesbírali,než hřebenem.Po sto let se udržovaly porosty v bezvadném stavu,nic nezničili.Já je sbíral nejprve starými německými hřebeny,posléze jsem si vyrobil "kombajn",jímž jsem dokázal sklidit až 15 l borůvek za hodinu-.Dovoluji si proto tvrdit,že hřebenem není možno porost poškodit.Pár listů,které se přitom utrhnou,není na škodu,borůvčí je stejně po odplození shodí.Na jaře se borůvčí znovu olistí,.Němečtí staroosadníci naopak chodili s kravami na paseky,kde borůvčí rostlo,a spásali ho dobytkem.Borůvčí obrazilo,bylo pohnojeno a druhý rok zmlazené rodilo o to víc.Nejvíc porosty ohrožují "hamstalové"sběrači,kteří porosty olámou,udupají i ručním sběrem.Tam,kde je borůvek dostatečné množství,rozhodně je "česání"šetrnější,než ruční sběr.
JABRAKA
Máme trampskou osadu nedaleko borůvčích plání. Chodíme trhat i s dětmi (a vždy jsme to tak praktikovali stejně jako okolní chataři) zásadně jen ručně. Před třemi roky se tam sjeli cikáni s plastovými kbelíky a hřebeny. Dodnes je porost silně poškozený a regeneruje jen velmi pomalu. Husté keříky jsou přeměněny na holé, vzhůru trčící oschlé stonky. O šetrnosti sběru borůvek hřebenem bych se hádal. Proč je tento způsob zakázaný? Že by ze závisti, aby někdo nezbohatl? Vše spěje k absolutnímu zákazu sběru borůvek. Pak se budeme strašlivě divit.
Na mezery neodpovím,neznám odpověď. Ale víte, že česání borůvek je zakázáno? Možná chcete hřeben na svou vlastní zahradu, tak potom je možno používat hřeben.
U nás jsou na hřebeny a kýble úplně vysazení. Zahlédne-li hajný, polesný větší vědro, okamžitě je na stráži. Také pokuty rozdávají pracovníci životního prostředí, který klidně 50 m od vás sbírá ručně. Já také umím "kombajnem" sbírat borůvky bez poškození rostlin, vždy jej mám s sebou, ale málokdy jej vytáhnu neboť jsou to nervy. Cokoliv zapraská v lese, tak mám pocit, že mi správce lesa stojí za zadkem.
Pozn. Nemám borůvky vyloženě na kšef, ale známým semotamo přenechám za protislužbu.
Tak to jste na velkém omylu zrovna vy. Česání borůvek za pomocí hřebenu je zakázáno již mnoho let a mám takový dojem, že zákaz platil už za bolševika. Pokud bych vás v lese s hřebenem zahlédl, zavolám místní policii. Po česáčích na kšeft zůstávají zdevastované porosty. Pokuty jsou velmi citelné a lesní hospodáři se s nikým nemažou.
Jabraka naprosty souhlas jen dodám. Pocházím z Ceskomravské vysočiny Chodil jsem s matkou na borovky na horu Javořice. Borovky jsme trhali jak ručně tak hřebeny a dávali je do výkupu Jednota za 5 kčs za kilo.to je asi litr a pul.Trhání hřebenem je pracnější. Borovky musí byt všecny zralé a ještě se musí doma přebirat od listí atd. Na víc trhané boborovky ručně jsou suché ,hřebenem mokré. matka říkavala počurané.Tak jsem pro trhání raději ručně Po padesáti rokách jsem si udělal výlet na ta místa a k mému překvapení je tam jen les a po borovkách ani památky.. V chráněných oblastech je hřebenem trhání zakázáno po pokufou.Třeba v Beskydech.
Pokuta? Deset tisíc – a hřeben
Vzhledem k tomu jsou ale borůvky, jak vyplývá z předchozích čísel, také dobrým byznysem, zejména pro takzvané "profesionální česače". Ti sklízejí borůvky ve velkém pomocí hřebenů (česáčků na borůvky).
Bohužel, řada takových "profesionálů"ve snaze sklidit co největší množství borůvek po sobě zanechává v borůvkových porostech takovou spoušť, že je kvůli tomu v některých lokalitách v ČR zakázán návštěvníkům vstup do borůvkových porostů. Již řadu let k takovému kroku sahá Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), která i letos, v období od 20. července do 15. října, opět kvůli "průmyslovým sběračům borůvek"omezila vstup do některých oblastí KRNAP. Fyzickým osobám, které toto opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 000 korun a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají – hřebenového česáčku na borůvky.
CHKO Beskydy: Přísněji na nešetrné borůvkáře
Při vyhlašování chráněných území se ochránci přírody leckdy setkávají s odmítavými postoji lidí. "Problém je často v tom, že profesionální pracovníci ochrany přírody nedovedou lidem dostatečně zdůvodnit proč, kde a jak je třeba přírodu chránit,"připouští Tomáš Myslikovjan z CHKO Beskydy.
Znamená vyhlášení přírodních rezervací nějaká omezení pro lidi, kteří se v ní pohybují?
Běžného turisty se prakticky žádná omezení nedotknou. Vstup je i nadále umožněn do všech území, vjezd na kolech nebo lyžích po lesních cestách rovněž. Drobné omezení se týká pouze sběru lesních plodů v PR Lysá hora a PR Ropice, kde je omezen nešetrný sběr borůvek pomocí hřebenů. Borůvky jsou totiž nenahraditelným zdrojem potravy a úkrytem pro kriticky ohroženého tetřeva hlušce a také jeřábka lesního.
Jaký postih jim hrozí za porušení daných zákazů?
Pokud by nějaký náruživý sběrač borůvek i přes napomenutí opakovaně místo navštěvoval, může dostat na místě blokovou pokutu do tisíce korun, ve správním řízení i výrazně vyšší - záleží na závažnosti spáchaného činu, na tom, zda se jedná o podnikatele, nebo fyzickou osobu - a podobně.
Při navrhování přírodních rezervací jste se setkali s odmítavým postojem některých lidí. V čem byl problém?
Hlavní problém, a myslím si, že se to netýká jen tohoto případu, pramenil z nedorozumění, z nedostatečné komunikace mezi námi a zástupci veřejnosti, zejména vedením obcí v okolí Ropice.
Zdroj: ostrava.idnes.cz/...
Mám na chalupě v Beskydech stráň s borůvčím (moje vlastní stráň, aby bylo jasno). Už tři generace na ní sklízíme každoročně borůvky, a samozřejmě hřebenem. A borůvčí bují a rozrůstá se. Nejde o to čím se to dělá, ale jak se to dělá. Proto, jak píše hejkal, v zákoně není zakázáno používat hřeben, ale je zakázáno poškozovat les. Což není totéž. I česání hřebenem může být rozumně šetrné, i ruční sběr může být devastující.
Já jsem ochoten ,Jethro,každému ukázat,jak se borůvky dají trhat tak,že se borůvčí nepoškodí.Jak jsem už říkal výše,hlupáci přesvědčují lidi o pravdě,která vyhovuje jen jim.
JB
Jethro,jabraka,i já umím používat hřeben na borůvky,ale viděl jste někdy co někteří dokáží udělat s takovou lokalitou kde jsou borovky? Třeba Skalíkova louka v Beskydech.Napodzim tam jsou vyrvané keříky borůvčí,podupáno,ulámané stromky,pet láhve a papíru plno.Já jsem ten hlupák co má rád přírodu a lidi od česání boruvek zrazuji...
Samozřejmě že vše je jen o lidech rozumných a nerozumných.Jeden za všechny a všichni za jeđnoho a proto jsou zákazy Osobně jsem taky trhával hřebenem a mám je doma na památku. Jeden po pradědovi je celý ze dřeva
Mám hřebeny dva. Jeden dělal nebožtík taťka, je takový menší. Druhý, větší, mi udělal manžel. Češe se dobře oběma. Jenže mě už v mých letech bolí záda. Vyrazila jsem letos na borůvky a po načesání asi tak litru jsem byla ráda, když si mohu na parkovišti u lesa sednout do auta. To byla úleva.
A tak si je asi už nechám na památku. Borůvky jsou sice moc dobré, ale rostou proklatě nízko. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.