Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s tůjemi

Od: maky® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, poradí mi někdo, máme živý plot z tůjí, ale v jednom místě se jim nedaří a vždy zajdou, už jsme 3x dávali nové, ale vždy zašly...místo je hodně ve stínu - pod velkou bezinkou. Chtějí celý den slunce? je to závaha. Děkuji za radu.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Stínem to asi nebude, spíš ta závlaha.Túje snáší slunce, polostín i stín.Mají rády vlhkou, písčito-hlinitou půdu a snáší vápník v půdě.Příčin, proč vám túje zajdou ale může být více, pokusím se je všechny vyjmenovat.;)

1.Zimní prosychání- nedostatek. vláhy v půdě Túje je potřeba zalít před jejím zamrznutím a při oblevě doplnit vláhu.

2.Špatný závlahový režim - V tšžších půdách zalévat opatrně, v písčitých častěji

3.Přehnojení – při výsadbě sazenic nedávat hnojivo ke kořenům hned, když přihnojit, tak až za rok.

4.Nedostatek živin – starší stromy rezaví, chybí-li jim hořčík v půdě. Rozpusťte ve vodě hořkou sůl, postříkejte na list nebo sůl posypejte okolo túje a zalijte.

5.Zimní oteplení – a následující velké mrazy způsobí popraskání pletiv s rašící mízou. Uschlé větévky nezachráníte, musíte celé ustřihnout.

6.Zimní solení – živé ploty u komunikací trpí prosakováním soli z ulice.Raději si do těchto míst živý plot nevysazujte, po čase vám uhyne.

7.Napadení houbami – koncem léta se objevují odumřelé výhony se zčernalými plodničkami.Většinou je túje napadena při nedostatku vápníku a hořčíku. Odstraňte větve a túje postříkejte fungicidem

8.Napadení škůdci – larvy molovky tújové(motýlek) se zavrtají do větviček, které následně koncem léta zasychají. Postřik na savý a žravý hmyz by měl rostlinu škůdce zbavit.Nebo lýkokaz jalovcový - ten ale většinou napadá jen oslabené přestárlé túje

9.Močení psů - pokud máte psa a tohle místo si vybral jako toaletu - túje zahyne

Než kopírovat, tak takhle.

abecedazahrady.dama.cz/...

hodnocení

bezva , díky...přečtu...:)

hodnocení

aha, spatná závlaha, byla teplá zima, tak normálne uschly...dekuju

annaa*

Možná, že právě v tom místě bude nutné zalévat víc. Ona ta velká bezinka svými kořeny také vysává vláhu a navíc může sloužit jako deštník, takže pod ty thuje neprší. Mám v zahradě pár takových míst, která zůstávají vyschlá i po dešti.

hodnocení

annoo, to mě nenapadlo, určitě kus viny má ta bezinka,.,,je totiž obrovská :(díky za radu

hancule*

Dobrý den,můžete mi,prosím,poradit,kdy -v roce-nejlépe zastřihovat tůje do žádoucího tvaru? Je dobré je hnojit např.hnojivem s guanem?Děkuji.

susenka

My dáváme tůjím zálivku hořkou sůl,dá se koupit už namíchaná nebo si ji můžete namichat,kupujeme ji v hornbachu a dáváme každý měsíc,tůje jsou pěkné

hodnocení

hořkou sůl jsem vloni koupila a letos na ni úplne zapomnela, napravím a tůjím dodám , díky za připomenutí

Zdravím hancule, co se týká tvarování tújí, moc se mi zamlouvá tento článek převzatý z Loskutáka-doporučuji vám si jej přečíst. loskutak.nova.cz/...

A co se týká hnojení. Volně rostoucí túje nemají takové nároky na hnojení jako ty stříhané.Pokud tedy chcete stříhat, musíte pravidelně přihnojovat a ano, používat můžete s guánem, protože ten ,když pominu ostatní, obsahuje pro túje velmi prospěšný draslík. Pokud byste túje pouze zastříhával/a a nehnojil/a, postupně by slábly a řídly a ztratily by svou funkci hustého živého plotu. Hnojit vždy,když stříháte, lépe a hustě obrostou.

hancule*

Děkuji za příspěvky,zařídím se podle nich.Pěkné léto*slunce*

hodnocení

Hanculko, tůje stříháme vždy po létě, aby netrpěli úžehem, když jsou čerstvě ostříhané...ale při počasí posledních let nevím ,možná po léte hned začnou mrazy *uf*

hodnocení

0x

Máme poměrně dost thůjí a všechny na sluníčku.Jsou stále nádherně zelené.

Mrkněte se na odkaz : ceskestavby.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]