Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradí mi někdo, máme živý plot z tůjí, ale v jednom místě se jim nedaří a vždy zajdou, už jsme 3x dávali nové, ale vždy zašly...místo je hodně ve stínu - pod velkou bezinkou. Chtějí celý den slunce? je to závaha. Děkuji za radu.
Stínem to asi nebude, spíš ta závlaha.Túje snáší slunce, polostín i stín.Mají rády vlhkou, písčito-hlinitou půdu a snáší vápník v půdě.Příčin, proč vám túje zajdou ale může být více, pokusím se je všechny vyjmenovat.
1.Zimní prosychání- nedostatek. vláhy v půdě Túje je potřeba zalít před jejím zamrznutím a při oblevě doplnit vláhu.
2.Špatný závlahový režim - V tšžších půdách zalévat opatrně, v písčitých častěji
3.Přehnojení – při výsadbě sazenic nedávat hnojivo ke kořenům hned, když přihnojit, tak až za rok.
4.Nedostatek živin – starší stromy rezaví, chybí-li jim hořčík v půdě. Rozpusťte ve vodě hořkou sůl, postříkejte na list nebo sůl posypejte okolo túje a zalijte.
5.Zimní oteplení – a následující velké mrazy způsobí popraskání pletiv s rašící mízou. Uschlé větévky nezachráníte, musíte celé ustřihnout.
6.Zimní solení – živé ploty u komunikací trpí prosakováním soli z ulice.Raději si do těchto míst živý plot nevysazujte, po čase vám uhyne.
7.Napadení houbami – koncem léta se objevují odumřelé výhony se zčernalými plodničkami.Většinou je túje napadena při nedostatku vápníku a hořčíku. Odstraňte větve a túje postříkejte fungicidem
8.Napadení škůdci – larvy molovky tújové(motýlek) se zavrtají do větviček, které následně koncem léta zasychají. Postřik na savý a žravý hmyz by měl rostlinu škůdce zbavit.Nebo lýkokaz jalovcový - ten ale většinou napadá jen oslabené přestárlé túje
9.Močení psů - pokud máte psa a tohle místo si vybral jako toaletu - túje zahyne
Možná, že právě v tom místě bude nutné zalévat víc. Ona ta velká bezinka svými kořeny také vysává vláhu a navíc může sloužit jako deštník, takže pod ty thuje neprší. Mám v zahradě pár takových míst, která zůstávají vyschlá i po dešti.
Dobrý den,můžete mi,prosím,poradit,kdy -v roce-nejlépe zastřihovat tůje do žádoucího tvaru? Je dobré je hnojit např.hnojivem s guanem?Děkuji.
My dáváme tůjím zálivku hořkou sůl,dá se koupit už namíchaná nebo si ji můžete namichat,kupujeme ji v hornbachu a dáváme každý měsíc,tůje jsou pěkné
hořkou sůl jsem vloni koupila a letos na ni úplne zapomnela, napravím a tůjím dodám , díky za připomenutí
Zdravím hancule, co se týká tvarování tújí, moc se mi zamlouvá tento článek převzatý z Loskutáka-doporučuji vám si jej přečíst. loskutak.nova.cz/...
A co se týká hnojení. Volně rostoucí túje nemají takové nároky na hnojení jako ty stříhané.Pokud tedy chcete stříhat, musíte pravidelně přihnojovat a ano, používat můžete s guánem, protože ten ,když pominu ostatní, obsahuje pro túje velmi prospěšný draslík. Pokud byste túje pouze zastříhával/a a nehnojil/a, postupně by slábly a řídly a ztratily by svou funkci hustého živého plotu. Hnojit vždy,když stříháte, lépe a hustě obrostou.
Hanculko, tůje stříháme vždy po létě, aby netrpěli úžehem, když jsou čerstvě ostříhané...ale při počasí posledních let nevím ,možná po léte hned začnou mrazy
Máme poměrně dost thůjí a všechny na sluníčku.Jsou stále nádherně zelené.
Mrkněte se na odkaz : ceskestavby.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.