Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevíte co je to za houbu? Děkuji

Od: sturcka odpovědí: 11 změna:

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

zřejmě nějaká holubinka (ochutnat - pálivá = nejedlá, nepálivá = jedlá); co takhle ji vyfotit taky s lupenama a nohou (-:

doplněno 14.06.16 20:44:

lanýže (nebo taky třeba pestřec, nebo i pýchavku) to může připomínat, dokud si tu fotku nezvětšíte, pak je z toho klasickej klobouk ze shora, velmi pravděpodobně od holubinky, zřejmě i jedlý

doplněno 14.06.16 21:17:

no tak to jsem samozřejmě blbej, a tím zvětšením jsem se nechal unýst

sturcka
hodnocení

Klobouček holubinky to určitě není. Koukněte na řez. Na klobouček bych se neptala

jabraka*
hodnocení

0x

Silně mi to připomíná lanýž bílý.Sám jsem jich několik v mládí našel na Luhačovicku.

JABRAKA

sturcka
hodnocení

Po řezu. Je to lanýž nebo bělolanýž?
sturcka
hodnocení

Foto po řezu
Nevíte co je to za houbu? Děkuji #2

hodnocení

0x

Chtělo by to napsat místo nálezu. Mohl by to být lanýž, ale také nějaká houba co roste na stromě.

venkov4ever*
hodnocení

0x

Je to bělolanýž obecný. Hrdá Aleno, jste připravena ke startu? *vtip*

Mně se ale závodit nechce:-D,ale podle dužiny,která je bílá a má nepravidelně protkané žilky je to bělolanýž obecný.Záměna s jinou houbou podle tohoto důležitého určovacího znaku není příliš pravděpodobná.

doplněno 15.06.16 15:49:

Vzácný lanýž bílý si amatérští houbaři často pletou s bělolanýžem obecným, se kterým, pokud je mi známo, tu nikdo neobchoduje. Lanýž bílý se vyskytuje pouze v Itálii a český »poddruh« bělolanýž obecný nemá pro gurmány žádnou cenu.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud je to Lanýž,pak tento jeden kus by měl cenu až 5 000 Kč-.

JABRAKA

balzerka
hodnocení

0x

Bělolanýž obecný. V mládí začerstva jedlý.

hodnocení

0x

Také si myslím že je to lanýž. Ale neznám odrůdu "bělolanýž", jen tu voňavou, klasickou a drahou houbu. Ta voní silně a specificky. Jestli tato Vaše houba také silně voní, můžete ji nakrájet a usušit a pak přidat do směsi hub pro vůni. Já si vždycky usuším houby a pak rozmixuji na prášek s trochou hrubé soli, trochou škrobu, tlučeným kmínem a kostkou silného hovězího bujonu. Toho drobivého, lepšího, ne ty mazlavé kostky. Dám do sklenice a mám jako dochucovadlo do polévek, nebo omáček. Je to moc dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]