Mám na balkoně v květináči clematis. Může mi někdo poradit co s ním přes zimu? Můžu ho nechat na balkoně nebo mi zmrzne. Chtěla bych, aby mi zase příští rok kvetl tak krásně jako letos.Díky za radu.
Clematis mám venku také. Na zimu stačí květináč buď obložit polystyrenem,nebo dát do jutového pytle a vyplnit třeba slámou,hoblinami apod.Totéž s vrchem květináče,tam já sypu mulč.kůru.Květináč je možné postavit na kus polystyrenu,kvůli teplu od země. Hlavní je,aby nepromrzly kořeny. S ostatním si hlavu nelámej,na jaře je stejně třeba clematis seříznout cca na 30 cm.
S radami Binky souhlasím, jen u toho seříznutí je třeba se zamyslet, jaký druh clematisu máš. Pokud je to kultivar, který roste na jednoletých výhonech, tak seříznout na výšku 30-40cm. Ale pokud je to kultivar, který vykvétá převážně na loňských výhonech /například Nelly Moser/, tak v žádném případě nestříhat, pouze odstranit viditelně uschlé výhony, nebo jen velice slabě zakrátit.
jaja28*
Lemar - na ukázku jak mě Nelly Moser kvete.
binka*
Tak tohle je nádhera. S tím seříznutím souhlasím,já mám kult. John Paul II. a Warszawska Nike,ty kvetou na jednol.výhonech. Jinak bych ještě v zimě v bezmrazých dnech mírně zalila /aby bylo ja jaře co seřezávat .../
Klematisy kvetoucí v létě (červenec a později). Rostliny z této skupiny se hluboce seřezávají koncem podzimu, v průběhu zimy či začátkem jara. Pakliže seříznete rostliny cca. 20-40 cm nad zemí, budou v příštím roce květy v ideální výšce, cca. 2m. Pakliže chcete nechat rostliny kvést ve vyšších patrech (koruny stromů, vrcholy pergol atd.) seřízněte pouze část výhonů do 1m výšky. Docílíte tak bohatosti květů v různých výškách. Takto to k vašemu druhu alespoň doporučuje Starkl. (Clematis x jackmanii"Niobe"- Plamének Jackmanův)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.