Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přezimování Clematis

Od: lemar0 odpovědí: 6 změna:
Mám na balkoně v květináči clematis. Může mi někdo poradit co s ním přes zimu? Můžu ho nechat na balkoně nebo mi zmrzne. Chtěla bych, aby mi zase příští rok kvetl tak krásně jako letos.Díky za radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

binka*
hodnocení

0x
Clematis mám venku také. Na zimu stačí květináč buď obložit polystyrenem,nebo dát do jutového pytle a vyplnit třeba slámou,hoblinami apod.Totéž s vrchem květináče,tam já sypu mulč.kůru.Květináč je možné postavit na kus polystyrenu,kvůli teplu od země. Hlavní je,aby nepromrzly kořeny. S ostatním si hlavu nelámej,na jaře je stejně třeba clematis seříznout cca na 30 cm.

jaja28*
hodnocení

0x
S radami Binky souhlasím, jen u toho seříznutí je třeba se zamyslet, jaký druh clematisu máš. Pokud je to kultivar, který roste na jednoletých výhonech, tak seříznout na výšku 30-40cm. Ale pokud je to kultivar, který vykvétá převážně na loňských výhonech /například Nelly Moser/, tak v žádném případě nestříhat, pouze odstranit viditelně uschlé výhony, nebo jen velice slabě zakrátit. *tuc*
jaja28*
Lemar - na ukázku jak mě Nelly Moser kvete.*tanec*
Přezimování Clematis
binka*
Tak tohle je nádhera. S tím seříznutím souhlasím,já mám kult. John Paul II. a Warszawska Nike,ty kvetou na jednol.výhonech. Jinak bych ještě v zimě v bezmrazých dnech mírně zalila /aby bylo ja jaře co seřezávat .../*smich*

lemar0
hodnocení

Děkuju za radu. Mám clematis NIOBE. Jak ten se seřezává?
Klematisy kvetoucí v létě (červenec a později). Rostliny z této skupiny se hluboce seřezávají koncem podzimu, v průběhu zimy či začátkem jara. Pakliže seříznete rostliny cca. 20-40 cm nad zemí, budou v příštím roce květy v ideální výšce, cca. 2m. Pakliže chcete nechat rostliny kvést ve vyšších patrech (koruny stromů, vrcholy pergol atd.) seřízněte pouze část výhonů do 1m výšky. Docílíte tak bohatosti květů v různých výškách. Takto to k vašemu druhu alespoň doporučuje Starkl.
(Clematis x jackmanii"Niobe"- Plamének Jackmanův)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]