Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo poradit, proč mám na nektarince, třešni a teď i višni monilózu.? To už není normální, každý strom mi onemocní! Rostou na jižní straně.
Letos už neuděláte nic, suché větve uřežte. A příští rok na začátku a na konci kvetení postřik - třeba Horizon.
Mně neodcházejí větve, ale postranní obrost. Drobné větvičky trpí klejotokem a odumírají, to mám uřezat celé větve? To by mi z třešně zůstal holý poahýl, ten by vyhnal nové větve? Stříkáme už dva roky, lepší to je, ale zdravé stromy nejsou. Kdybych postříkala preventivně i tu višeň, tak to třeba nedostala, je těsněně u třešně, ale byla zdravá, tak jsem nestříkala. Je pravda, že stromy brzy odejdou i při stříkání?
Zřejmě neděláte špatně nic. Monilie je na vzestupu. Buď začnete stříkat nebo se s tím smíříte, že to nějak dopadne nebo budete kácet. Ve vzduchu ubyla síra a plísně mají pré.
Možná je důležitá poloha, na jižní straně mi odešly moniliózou dvě třešně (postupně během několika let), myslím, že záchrana je velmi nejistá. Ale ty dvě na východní straně, které se mohly vlastně celkem snadno nakazit, není to velká vzdálenost, tak ty jsou stále zdravé, stáří bylo u všech podobné. Doufám, že jsem to nezakřikla...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.