Nejste přihlášen/a.
Hrášek cukrový se sklízí když jsou vyvinuté lusky, ne kuličky, protože se konzumuje celý. Takže jakmile je pěkný lusk, bez kuliček uvnitř. Ty tam jsou, ale jsou zanedbatelné, jako zárodky na hrášek. Lusky jsou placaté a křehké. Jsou výborné.
doplněno 07.06.16 07:50:Na fotce jsou lusky přesně v tom stadiu, kdy se mají sklízet. Možná budete muset stáhnout před úpravou ten "vlásek" co je na hraně každého lusku, ty jsou tvrdé a je to nepříjemné při jídle, protože pak je taháte z pusy. Ale jde to samo a rychle. Dělá se to i u některých zelených fazolek. Ty jsou také vynikající.
Dovolím si navázat na vaši otázku,
prosím vás, jak je to s tímto hráškem, co se týče sklizně? Průběžná nebo jednorázová? Objeví se po sklizni za pár týdnů nové květy a lusky? Až utrhnu poslední, má cenu rostlinky nechávat nebo to brát jako uvolnění místa pro něco dalšího?
Děkuju, pěkný den.
kařdopádně jako u klasického hrachu je to víceméně jedna vlna v rámci jedné rostliny. Pozdější květy a i pozdější lusky nevypadají, že by měly dosáhnout kýžené kvality.
Sama hrášek nepěstuji (nemám na něj místo..jak jsem již psala), ale bavila jsem se o něm s dcerou. Říkala, že ho sklízí postupně. Všechny květy nevykvetou naráz a tak i lusky jsou ke sklizni postupně. To je si stejné jako u dřeňového, který jsme mívali u bývalého domku.
Jak píše Trnča. Sklízí se postupně a dost dlouho. Ale ta první úroda je největší a nejlepší, pak to pomalu slábne a žloutne.
Je to tak u tohoto druhu hrášku. Tedy cukrový hrášek. Tady v Čechách byl dlouho neznámý, nepěstoval se. Já ho znám z ciziny a tam jsem ho kupovala a byl dost drahý. Patřil mezi lahůdkovou zeleninu. Však i tady se dnes prodává někdy a někde a není levný a není zrovna nejčerstvější. Prodává se ve vaničkách. Já ho mám moc ráda a není nad to si ho vypěstovat na vlastní zahrádce. Lidé u nás ho moc nepěstují, protože právě neznají dobu sklizně a spíše čekají až bude mít plně vyvinuté kuličky, což je u této odrůdy nežádoucí, protože se pěstuje právě kvůli těm "mléčným" luskům a ne kvůli hrášku co je uvnitř.
Pár lusků trochu už i přezrálo, ale i cukrového hrachu jsou dobré i ty lusky, které jsou už mají skoro kuličky vyvinuté. Pořád jsou křehké a sladké. Nevím jestli mám štěstí na odrůdu nebo je to tak u všech. Každopádně jsem koštnul i klasický hrášek, který by vyvinutý méně a lusky už měl dřevnaté. Cukrový je stále dobrý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.