Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Semena ze surfinii

Od: markyp odpovědí: 5 změna:
Chtěla bych si letos sebrat semínka že surfinii a petunii, poradíte někdo jak na to a kdy? A jak ty semena pak uschovat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Surfinii těžko někdo namnoží semenem. Surfinia je licenčně chráněná odrůda petunie od firmy Suntory Ltd. a množí se zásadně řízkováním. Množení bez platné licence je nezákonné. Dospělá kompaktní kvetoucí rostlina se dá pořídit do 20,- Kč, takže pochybuji o tom, že se někomu vyplatí ji přechovávat přes zimu. Pozor! Ne každá převislá petunie je surfinia.Viz zdroj: zahrada.cz/...
jofa*

Původní pravá surfinie semena nevytvářela, zcela vyjimečně. Množila se pouze vegetativně, což přinášelo zcela identickou rostlinu s mateční. Pokud se vytvořila vyjimečně semena, nikdy původní rostliny ani barvy nedosáhla. Pochopitelně. Růst nebyl takový jako u původního druhu, přesto byl do 1 m. Ze seminek se mi vytvořilo asi 7 barev převážně v odstinu růžové a červené + bílé. Tyto jsem dále vybrané barvy množil vegetativně. Postupně léty ztrácely vitalitu a velice náchylné na padlí. To jsou moje poznatky z let 1996- cca 2002. Dnes řikájí surfinie téměř všemu co se podobá petůniím, jen aby to prodali za pěkný peníze.

doplněno 05.06.16 18:39:

Jinak z petunií můžete sebrat semínka až vyzrají a pěstovat z jara dle dohledatelných postupů.

markyp
hodnocení

Tak nic, radši si vždycky na jaře koupím nové to bude jistější a jednodušší :)
Jinak jak spolehlivě rozeznat surfinii od petunie? Vždycky jsem měla za to, že surfinie je previsla a petunie vzprimena, ale asi už to tak neni co?
Zcela jistě nám děkujete za naše odpovědi a snahu,že?
Není zač,rádo se stalo.
markyp
hodnocení

Určitě, jsem vděčná za vaše rady a poznatky. Děkuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]