Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Černý bez květy, co s ním?

Od: cervicek2008* odpovědí: 11 změna:

dobrý večer co takhle černý bez je ho hodně...co s ním?víno dobré není...řízky nic moc...nějaké doporučení?děkuji.


Černý bez květy, co s ním?

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59
hodnocení

2x

Dobrá je šumivá limonáda z květu a pak nasušit na čaj, je dobrý v kombinaci s lípou při nachlazení, podporuje pocení a je močopudný.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Druhá babička dělá sirup do čaje a do vody. Zásobuje naše mladé a ti jsou nesmírně nadšeni. Vůbec sirupy nekupují. Říkají mu Kozičková šťáva. ;) Zeptám se na recept.

Když jsem začínala ve vesnické mateřské škole, květy černého bezu jsme sušili. Na papírech na půdě s otevřeným okýnkem. A v zimě z nich, pro celou školku vařili čaj. Místo sladidla jsme dávali Karotelu. Kdo kuckal, čaj ho vyléčil. Ale obecně děti byly nesmírně zdravé. Čaj z bezu je velice dobrý. A léčí.


doplněno 04.06.16 08:05:

Zde je spousta re/...¨Jen si vybrat. I s videem.

 

hodnocení

0x

Zdravím,dělám sirup,je moc dobrý do vody i čaje. Mívám ho v plast. lahvičkách v mrazáku na zimní rýmičky a kašlík.*smich* Zkusím vložit odkaz ,nebo si to pohledejte,je mraky receptů. JISKRA bylinkydnes.cz/...

Děláme med podle receptu na med z pampelišek. Je fakt výborný. Měl jsem recept na cidre dvacet let před tím, než dnes tak populární slovo cidr poprvé padlo v televizi. My tomu říkali bezový šampus, protože se to kvasilo v flaškách od bohemky. to když se poedlo byla lahoda, častěji nám ale vyšel ocet :)

 

hodnocení

0x

Odkvetlý a vyzrálý - černé bobulky se dají využít na bezinkovou griotku ;).

 

host*
hodnocení

0x

Limonáda z květu černého bezu Sambucus nigra
recepty jsou různé, například : na 4 až 5 l vody 1 kg cukru, někde radí 200 g až 400 g, citrón 1 až 2, 5 až 20 květů (recepty jsou různé), zalité studenou vodou, limonáda je hodotá do druhého dne, nebo do týdny, podle toho, jak ji necháte dlouho, někdo ještě déle

1. Květy trhané v plném květu, pěkně voňavé, v poledním horku nebo odpoledne, kdy nejvíc voní
2. Květy nammýt, pouze z nich vyndat takové malé broučky, květy se mšicemi nebrat
3. Květy (6 až 10 nebo i víc vložit do velké láhve, asi tak 4 a víc litrů
4.Do láhve nalít 4 až 5 litrů vody a do toho nasypat a rozmíchat přibližně 400 g cukru, někdo má raději sladší a nasype celý 1 kg cukru, což je zároveň konzevace a vydrží třeba půl roku
5. Z veľkého citrónu (případně 2 malých) bez kůry jednotlivé dílky nacpat do láhve, nebo citron oloupat, protože kůra ze chemicky ošetřená, hnusně hořká, citron nakrájet na kolečka nebo na kousky a nasypat také do láhve.
6. Láhví kýváme a míchám cukr, aby se rozpusti. Na hrdlo natáhneme mikrotenový sáček a převážeme gumičkou. Když se to nafukuje, stačí propíchnout dírku a nechat dýchat..
7. Položíme někde do chladna, třeba pod okno, kdo to chce nechat zkvasit a mít víno, dává to na světlo a teplo na okno a necháme přírodu dělat svou práci. Každý den láhví několikrát zakýváme a promícháme. Květy mírně hnědnou a drží se v horní části tekutiny i s kousky citronu .
8. Po třech, čtyřech dnech nebo po týdnu limonádu ochutnáme a potom každý den - je silnejší a silnější. Naléváme přes síťku nebo cedník. Po 7 až 9 dňoch slijeme do láhví a dáme do sklepa nebo do chladničky.A popíjíme.
9. Účinky: limonáda chutná když je chlazená, je osvěžující a v noci se po ní dobře spí a člověk má pocit tepla, nebo se it trochu potí. Decinka na dobrou noc stačí. Je ale dobré si přečíst účinky látek obsažených v limonádě a nepřehnat to stačí málo, ne moc silná limonáda, případně se dá ředit.

Více ne v různých receptech na webu, jsou fakt různé..

 

trnca*
hodnocení

0x

Sice čtu, že řízky nic moc, ale já je mám docela ráda..tedy tak 1-2x za sezonu. Dělám je dvěma způsoby. Připravím těstíčko (normálně vajíško, trošku mléka, hladká mouka a sůl) pak do něj přidám ještě trochu strouhaného sýra. Do něj pak namáčím celá květenství a přebytečné těstíčko nechám okapat. Smažím v oleji a během smažení odstřihnu stopky, abych mohla bez problému obrátit. Letos jsem udělala inovaci. Stejné těstíčko a do něj jsem ostřihala květy jen s těmi tenkými stopičkami a nacpala jsem jich tam tolik, kolik těstíčko pobralo. Z hmoty jsem dávala smažit menší placičky. S bramborovou kaší a zeleninovým salátem to bylo opravdu dobré...

 

hodnocení

0x
avatar maky

Z květů bezu černého dělám šťávu pro děti do vody, nebo med. Med je obdoba pampeliškového medu...25 květů, 1 litr vody, 1 citron, luhujeme, druhý den nechat přejít varem, scedit a přidáme 1 kg cukru...vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec šťávu z jednoho citronu. Ať se podaří !

 

balzerka
hodnocení

0x

Lepší jsou placičky z otrhaných květenství , než řízky / kosmatice/, které mají samé stonky. Líp se to slepí vejcem. Bezinkové květy účinkují jako projímadlo, a řízky většinu lidí docela proženou. Já bych použila až bobule.na šťávu a víno. Sousedka dělávala bezinkový likér. Pamatuji se, že přidávala rum, kávu a cukr. Možná nějaké koření . Bylo to vynikající.

A když to zůstane v zimě, jako potrava pro ptáky, taky dobře.

 

balzerka
hodnocení

0x

Zralé kuličky černého bezu jsou hodně šťavnaté, a šťáva velmi zdravá. Dal by se vyrobit sirup. Našla jsem v receptech i víno z bezinek.

 

hodnocení

0x
avatar maky

potom z černých kuliček je výborný likér...nekde mám recept...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]