Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je za rostlinu?

Od: zuza24* odpovědí: 23 změna:

Vyrostlo to v truhlíku na balkoně a nevím co to je, jestli to tam mám nechat.

Co to je za rostlinu?
Co to je za rostlinu? #2

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

jojo, nechat. Bude dobrá do čaje - kopřiva

2kedar*
01.06.16 21:29
zuza24*
hodnocení

Kopřiva to není, tu poznám

trnca*
hodnocení

1x

Připomíná mi to semenáček břízy. První lístky bývají tvarově maličko odlišné a také nejsou tak lesklé jako ty další..

jofa*

trnca, jste podle mne nejblíže a máte můj souhlas. Šel jsem teď vyfotit 100% semenáček břízy a tady je.

doplněno 03.06.16 10:30:

A tady je ostružina. Kopřivu jsem ani nefotil, ta to jistě není.

Co to je za rostlinu? #3
Co to je za rostlinu? #4
trnca*

Děkuji. Jáá donedávna bydlela v domě kde sousedi měli krásnou velikou břízu. Její semínka vítr zanesl všude a často vzešla v truhlících na terase a dokonce i i v těch v pokoji za oknem...

trnca*

Dík za foto - ostružina to jistě také není.. vždyť se podívejte na tu žilnatinu.. a to už nemluvím o zpeřených listech..

sebod*

nebude to angrešt?

pohanka*
hodnocení

0x

A co malá - mladá ostružina? Také je dobrá do čaje. Má trochu chlupatý stonek - lodyhu - píchá?

zuza24*
hodnocení

má lehce chlupatou lodyhu i listy, ale zatím žádné ostny, nepíchá

pohanka*

Pokud to je ostružinka, tak to přijde, jen co trochu povyroste.

cesmina*
hodnocení

0x

Tipla bych nějaký kuklík.

hodnocení

0x

Každopádně je to nějaký semenáč stromu, ale také nepoznám jakého.

jofa*

Vždyť vám píšu, že je to bříza, o tom není pochyb. Jaký lepší důkaz !

doplněno 03.06.16 14:49:

Zkontrolujte si pravou stranu, zoubky listů jeden za druhým identický.

Co to je za rostlinu? #5
pohanka*

tvar listu je velmi stejný, okraje se nazývají vykousnuté,

ale ten stonek, tam podobu nevidím, ale snad bude zadavatel pilně zalévat a ošetřovat a dodá nám větší rostlinku

sanyo*

bříza to určitě není.., vsadím euro..

Nebudu tipovat, co to je. Jestli chcete ponechat, tak každopádně ten truhlík bude za chvíli hodně malý. Pro zastánce semenáčku břízy jen poznámka. Nevadí, že bříza není chlupatá?

trnca*

Ne nevadí, protože semenček břízy chlupatý je. A také jeho listy nejsou lesklé..Zkuste si někdy udělat výlet do přírody a jukněte, jak se semenáčky stromů liší od vzrostlých jedinců.

Já jsem dvacet let vedla oddíl malých ochránců přírody a tato pozorování jsem s dětmi dělala. Občas jsme chodili i na radu za panem prof.Dostálem (autorem několika botanickch klíčů)

trnca*

Tak jo, beru:-D

hodnocení

0x

Také souhlasím s tím, že to není bříza. To co je v truhlíku tazatelky, je přece chlupaté. Podle mne to je nějakýn plevel, vždyť je jich velká spousta. Abych pravdu řekla, tak první dojem byl ta kopřiva, ale ta má jiný tvar listů. Třeba je to její zmutovaný druh. ;)

jofa*

Břízko, břízko chlupatá. Vážně, mlaďounká je.

Co to je za rostlinu? #6
Co to je za rostlinu? #7
sebod*

Tak dovolila jsem si dát fotku na jiný web, kde jsou kytkoznalci. A prý je to opravdu bříza. Někdo dokonce s takovými maličkými semenáčky dělal tento týden v práci pokusy. A já když tak vzpomínám, tak tam kdesi v hlavě se mi matně vybavuje, že maličký semenáček je fakt chlupatý ;)

hodnocení

0x

Jestli má rostlina viditelné děložní lístky, tak to je bříza.Semenáčky čeledi břízovité mají dělohy drobné vejčité lysé a prvotní listy 3-5 laločné chlupaté.Pokud je nemá tak se domnívám,že se jedná o náletovou lísku.Líska má hypogeické klíčení tzn. děloha zůstává v semeni pod povrchem půdy a semenáček má listy nepravidelně srdcovité, na okraji ostro dvojito pilkovité roztroušeně chlupaté. Listy lísky se moc od listů prvotních neliší.V blízkosti mé chaty je totiž čerstvě vykácený smíšený les a mimo jiné jako podrost tam rostly i keře lísek.Pahýly začínají znovu obrážet a listy vypadají přesně tak, jako na vašem fotu.Lituji, že jsem je nevyfotila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]