Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Je možné sežezat rododendron aby se trochu zmladil a vylepšil jeho vzhled.Celkově mi dost prožloutává a má černé špičky listů zřejmně spálených od sluníčka.Děkuji.
Neuvádíte jak je velký či starý, ale zřejmě vám chřadne z nedostatečné výživy. Takže spíše než řez, mu dopřejte dostatečnou pravidelnou výživu hodnou rododendronu. Existuje Kristalon pro azalky a rhododendrony. Aplikuje se zálivkou. Existují také granulovaná hnojiva, která zase mají výhodu, že živiny uvolňují postupně a tím dlouhodoběji. Namulčujte lesní hrabankou z jehličnatého lesa (ideálně spodnější vrstvu) a pravidelně v suchém létě zalévejte. Přidáním granulovaného hnoje také nic nezkazíte. Pěnišník přestane chřadnout a bude prospívat.
Na rododendronu není potřeba provádět řez, protože většinou roste v dobře tvarovaný keř sám.Pokud ale chcete řez provést tak jen na starší vzrostlé rostlině a to časně z jara(začátkem března). Zmlazovací řez do dřeva o síle 1 – 3 cm posiluje staré, správně pěstované, ale např. příliš vysoké rostliny.Přitom je potřeba rostlinu přihnojit kvůli regeneraci.Rododendron potřebuje každoročně přiměřený přísun živin a to především během jeho růstového období, tzn. od dubna do října.Na trhu je dostatek hnojiv určených přímo pro něj.Nedostatek živin se projevuje tím,že má malé, bledé listy, které se zbarvují žlutozeleně a předčasně opadávají. Listy mohou také žloutnout proto,že rododendron by měl být vysazen stejně hluboko, jak byl původně ve školce pěstován, pokud takto není zasázen, může být růst kořenů brzděn nedostatkem vzduchu a důsledkem je také žloutnutí listů a jejich opad.Jinak pokud je mi známo, tak se po odkvětu mají vylamovat(vyštipovat) zavadlé a hnědé květy, u kterých se začnou již vyvíjet semeníky, aby rostlinu zbytečně nevysilovaly.O jiném vyštipování jsem neslyšela.
Zmlazovací řez se má provádět po odkvětu (květen - červen) - rozhodně ne časně z jara, kdy ještě hrozí jarní mrazíky. Před řezem je třeba mít rostlinu v dobré kondici. Pokud se zmlazuje větší keř je vhodné střih rozložit do 2 - 3 let.
Dobrý večer tigra, tak to mě podržte.Ve speciální zahradní školce rododendronů a azalek, kde jsem je kupovala, obdržela jsem k nim letáček jak je pěstovat a doslova jsem z něj použila pasáž o zmlazovacím řezu v mém příspěvku.Tak čemu věřit !?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.