Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíly v názvu rajčat

Od: uska* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosím, poraďte, mám v tom guláš. Nebudem se bavit o velkých tyčkových rajčatech, ty u nás nedozrají. Potřebuji si ujasnit rozdíly mezi keříkovým rajčetem a balkonových (cherry) rajčátkem. Od loňska mám dobré zkušenosti s balkonovými (cherry) rajčátky, mám jich letos 42 ks, nevyštipují se, dorůstají výška asi 30 cm.

Letos jsem koupila ještě 2 keříková rajčata, která mají dorůst do 1 metru. A teď nevím, zda je mám vyštípavat nebo ne. Poradíte mi? Děkuji Uška

doplněno 31.05.16 13:58:

Na netu jsem našla protichůdné názory na vyštipování. Problém je, že autoři článků plandají dohromady názvy - keříčková a balkonová rajčata. Pro někoho jsou balkonová i metr vysoká, pro druhého autora je balkonové rajče max 35 cm vysoké. A pak já laik se v tom mám vyznat.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, ani tato keříčková rajčata se nemusí vyštipovat (vylamovat). Mají být i dost pevná, tak pro ně v této délce nepotřebujete ani oporu. Pokud vyštípete, tak se ochudíte o postranní výhony a možnou úrodu. Zdravím!

P.S. Možno vyjít i ze slova keřík - tedy, něco rozvětveného.

Vyštípují se pouze tyčková rajčata. Keříčková ne. Z vlastní zkušenosti doporučím, dejte si i ke keříčkovým nějakou oporu, protože sebou praští o zem vlastní vahou. To ani nemluvím o prudkém dešti nebo silnějším větru.

doplněno 31.05.16 14:20:

Usko, nedělejte z toho vědu. Co jsou nízká rajčata (ať se nazývají různě), tak se zálistky nevyštipují a nechají se volně růst. Názory se samozřejmě lišit můžou, někomu rajčata tvoří i odnože.

jabraka*
hodnocení

2x

U rajčat jde o to,že "tyčkové "odrůdy většinou mají hrozny květů-plodů-vždy za třetím listem.Protože za listem mohou vyrůst odnože které oslabují hlavní rostlinu,tak se doporučuje odnož odstranit.Keříčková,nebo polní rajčata mají plodné obrosty za každým listem,jejich dozrávání je rychlé.Sklizeň je jednorázová.Vegetační období bývá velmi krátké.Odnože není potřeba odstraňovat.

JABRAKA

uska*
hodnocení

Děkuji za uklidňující rady. Když sami autoři článku v tom mají binec, tak proč já tomu mám rozumnět, že jo?*smich* Takže to mám jednoduché. Tyčková rajčata nemám a ostatní vyštipovat nebudu, ať se nazývají jak chtějí. Děkuji mooc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]