Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem zhlédl pořad tuším na CT 1 něco jako zahrádkář a připomněl jsem si, že mi zeťák dal onehda 2 kbelíky á 25 litrů ..Naplnil jsem dnes 50 l konev kopřivami ( 3 kg) a zalil 30 l vody. Max za 2 dny scedím a budu používat jako přímou hnojící zálivku . Ne déle, protože se již pak začínají rostliny rozkládat a smrdět, to pak nastupuje další termín, nechat max 7-10 dnů a ředit vodou 10:1 a opět používat zálivku jako občasné hnojení. Vím, že řada z vás to zná, ale i jednotlivec může mít tuto znalost..
Bylo to v pořadu Po lopatě,používají se nejen kopřivy,ale i kostival,kokoška pastuší tobolka,přeslička,pampeliška - zkrátka i plevel za zahrady. Smrad se zmenší (nikoliv zcela odstraní) přisypáním např.dolomotského vápence. materiál by měl být na menší kusy,max.velikost dlaně a délka tak 21 dnů.A pozor při ředění,je to silný koncentrát literatura uvádí 1:10, napostřik až 1:50. Hovořilo se tam i o 12 a 24 hodinách,netuším kolik potřebných látek se tamza tak krátkou dobu vyluhuje.
pro rv- bylo to jedna z možností hnojení naši předků,když ještě nebyla průmyslová hnojiva
Ano, znám to také. Ale já jsem zase četla, že se to má právě nechat louhovat alespoň měsíc. Zkusila jsem to a je pravda, že to bylo výborné hnojivo. Ale ředila jsem to. Měla jsem to na zahradě v sudu a žádný smrad z toho do okolí zase nešel. Sud jsem měla přikrytý víkem. Když jsem nabírala, tak jsem to cítila, ale to cítíte i hnůj. Po dvou dnech to nemá smysl. Rostliny potřebujou zkvasit, aby to mělo nějaký význam. A teď jste mi to připomněl a udělám to znova. Rozhodně to nechte minimálně měsíc kvasit, občas promíchat a pak stačí do 10 litrové konve půllitrová sklenice. Jenom tak to má nějaký smysl. Děkuji za připomenutí. Člověk kupuje všelijaká umělá hnojiva a zapomene na to, že to má všechno doma na zahradě a ještě lepší. Zpohodlněli jsme.
Zdravím. Já mám tu informaci, že po 2 dnech vyluhování kopřivy ve vodě se neředěný výluh používá jako postřik proti mšicím. Při velké invazi mšic i jiných škůdců se ještě přidá něco aromatického - meduňka, máta, česnek, levandule..., event + rozdrcené sušené feferonky + trochu tekutého mýdla. Tento postřik je o mnoho účinnější. Kopřivy vyluhované 2 týdny - a tady lze přidat přesličku, kokošku pastuší tobolku a listy pampelišek - se po naředění výluhem hnojí. Idanova
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.