Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškození jehličnanu

Od: libord odpovědí: 11 změna:

Vážená poradno

Již druhým rokem se trápím s prosycháním jehličnanu od středu ke krajům. Stromku se dostává každoroční jarní hnojení včetně okyselení půdy. Rovněž jsem strom prohlížel a nejeví známky napadení. Bylo by mi líto o tak vzrostlý strom přijít a proto prosím o radu popřípadě kontakt na osobu znalou. Děkuji.

Poškození jehličnanu
Poškození jehličnanu #2
Poškození jehličnanu #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, zkuste hořkou sůl - třeba to pomůže, ale strom je už dost proschlý. Zdravím!

diskont-zahradkar.cz/...

Ta tráva pod tím je od sucha nebo je něčím spálená?

libord
hodnocení

Dobrý den

především děkuji za všechny rady.

Jehličnany každoročně přihnojuji hořkou soli a hnojivem pro jehličnany. Předpokládám, že tím dochází k okyselení půdy. Název bohužel nevím.

Včera jsem začal s vnitřní očistou uschlého jehličí a narazil jsem na nové výrustky. Hodně mne to překvapilo. Je pravda, že jsem mu loni moc vody nedopřál :( Od nynějška se o něj budu lépe starat.

L.

floro*
hodnocení

0x

A čím přesně hnojíte a čím okyselujete? Jedná se o Chamaecyparis pisifera ´Boulevard´. Podle mě to přeháníte s okyselením půdy. Není to Rhododendron, cypřiše snesou všechny typy půd, takže to s kyselením nemusíte nijak přehánět. Jehličnanům obecně často chybý hořčík díky čemuž trpí právě takovouto spálou. Hořčík doplníte nejrychlejí postříkem roztokem hořkou solí a posypem a jemným zapravením do půdy či zálivkou. Hořkou solí šetřit nemusíte. Nicméně jste to celkem prošvihnul, protože toto poškození je podle mě již nenávratné.

vlada*

Thuje, cypřiše a jalovce pěstuji a řízkuji 30let, postupně na různých skladbách půdy a různých lokalitách, ale Boulevard je jedniný se kterým si nevím rady. Jeden je nádherný, roste, neprosychá... druhý 2m od něj nejde a prosychá... přesadím ho jinam a je to úplně stejné, nedaří se mu. Nezáleží na slunci, stínu...zálivce...pro mne je úplně nečitelný. Teď jich mám asi deset, ale měl jsem jich stovky... zakořeněný řízek je v pohodě ale jak povyroste na půlmetr, začnou u většiny problémy.

Přesně tak, také jsem ho měl a už se ho dávno zbavil, je mnoho jiných bezproblémových dřevin...U souseda ho ještě vidím, ale jen se podivuje, že tohle opelíchané strašidlo dávno nespálí...Nikde neni vidět větší pěkný exemplář, po 10 rocích začne takhle blbnout...

hodnocení

0x

Naprosto souhlasím s floro.Podle mě jde celý váš cypřiš hrachonosný do háje.Ono mu nepřidalo ani loňské horké a suché léto. Daří se mu totiž ve vlhké půdě, nesnáší vedra současně se suchem.Jedině ,co bych vám doporučila, zkusit si vypěstovat stromek nový a to tak,že v červenci odříznete ještě nepoškozenou vyzrálou větévku s patkou starého dřeva. Řeznou ránu posypete stimulátorem růstu. Zapíchnete do vzdušné zeminy. Přikryjete folií, abyste udržel zvýšenou vlhkost a zamezil výparu.Měl by v pohodě zakořenit.A s tím původním se bohužel ozlučte. Je ho škoda. Já vím, je to těžké, protože tento druh cypřiše roste pomalu, takže než nový vyroste do rozměrů toho původního,asi uběhne hodně času.

doplněno 24.05.16 23:02:

Jo a kdybyste zkusil ten postřik hořkou solí, měl byste všechno rezavé odstranit, pak vám ale zbyde z původního stromku pouhé koště, jestli by se rozkošatil? To je ve hvězdách, zkusit to můžete, jak se říká, naděje umírá poslední. Tož,tak Rezavění tújí a cypřišů opravdu ve většině případů způsobuje nedostatek draslíku a hořká sůl je pro ně výborná medicína.Škoda,že jste se neozval již při prvních příznacích.

hodnocení

0x

Tento druh cypřiše na prosychání trpí, na druhou stranu celkem dobře regeneruje. Nesnáší vysušenou půdu, horko a silné zastínění. Ten váš je poškozen hodně. Doporučila bych nyní odstranit veškerý zaschlý (suchý, rezavý) obrost - jde to lehce pouze rukou. Stromek zalít a postříkat hořkou solí a nadále udržovat zeminu vlhkou, v období sucha nezapomenout na zálivku. V případě dobré péče se brzy ukáže nový obrost na holých větvích.

hasa50*
hodnocení

0x

.. doporučuji a to s plnou vážností: dostatečně se obléci, dlouhé kalhoty, ponožky, dlouhé rukávy, rukavice a pak přistoupit k možnému zachránění tak, že každou větvičku vezměte do obou rukou a mnete, až se ty sušiny cela zlikvidují. Nepřemýšlejte o tom, že padnou za vlast i některé zelené větvičky. Až bude celý čistý, tak ty, které jsou ještě suché (praskají nejsou pružné), odstraňte. Každý den i několikrát denně (než uvidíte přírůstky) celý roste obyč. vodou, ale ne při slunci (já tak rosila javor 3! měsíce a zachránila) , dostatečně zalévejte 1x týdně, tzn. několika konvemi, nebo nejlépe pomalu hadicí. Hnojte hořkou solí. A ještě poznámka. Tam, kde nejde slunce, jehličky opadávají, tak jako v lese po něm chodíme. I do budoucna, pokud se rozhodnete tvarovat, nebojte se, že na některých větvičkách nebudete mít jehličky, jakmile se k nim dostane slunce (světlo), ozelení. A bohužel uvnitř, kde nejde světlo, budou vždy bez jehliček.

Každý jehličnan si zaslouží alespoň 1x ročně takovou péči, odvěčí se nám, že bude krásný...

Přeji, ať ho zachráníte :)

floro*

Odstranění suché hmoty bych se vyvarovala, tím vitalitu stromu nijak neovlivníte. Toto není vyholování opadem z nedostatku světla, ale nějaké výživové poruchy. Odstraněním suché hmoty spíše podpoříte další schnutí úpalem nyní zastíněného dřeva, obzvláště u druhu, který rád vlhko. Obzvláště v době intenzivního slunečního svitu. Rosení a zalévání je ale dobrá rada. Podpoří to mikroklima uvnitř stromku.

pohanka*
hodnocení

0x

Pryč s ním a žádné štráchy.

Zahradnictví nabízí stovky krásných keřů, stromků. Jehličnatých, listnatých, kvetoucích, užitkových, jen si vybrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]