Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, jahody na zahradě mají šílených šlahounů. Co s tím? Mám je ostříhat nebo nechat?
jestli máte tolik času a trpělivosti klidně stříhejte, pokud nepotřebujete sazenice na další rok a stačí vám tyhle. Je to takový boj, krotím to tak 2x ročně. Odstraněním rostlinám prospějete, ale bere to čas.
Zdravím, pokud budete množit, tak nachystat kelímky s kompostem a šlahoun strčit do kelímku a zatížit třeba kamínkem či si udělejte taková "Učka" z drátu a upevněte. Jak zakoření a začnou růst, tak odstřihněte. Pokud množit nebudete, tak zbytek ostříhejte, rostlina jahody se nebude tolik vysilovat a půjde víc síly to mateční rostliny a úroda bude také větší.
Zdravím, díky za body. Jinak není škoda si z několika posledních výhonků udělat novou sadbu na příště? Stejně máte patrně jednou plodící jahody (u stále plodících to není nutné, ale dělá se to také). Každý rok je nutné jiné stanoviště, netkaná textilie ulehčí práci a plody jsou v čistotě (někdo používá slámová "hnízda"), to jen pár tipů.
"samuraj", já bych je odstříhala. Víte, co jsem udělala na podzim? Ostříhali jsme jahody až u země a záhon posypali kůrou. Zjara vyjely nová srdíčka z původních rostlin a záhon kvete, jak o závod, vypadá to na pěknou úrodu. A zrovna tak jsem na vysazezený česnek na podzim, zasypala kůrou, česnek nevymrzl a krásně roste. prostě jsem s kůrou spokojená a mám také ochranu proti slimákům, kteří kůru neradi...
Pokud chcete správně zahradničit a máte místo, tak byste měl mít tři jahodové záhony a čtvrtý odpočinutý na další rok na novou sadbu. Jednoleté, dvouleté a tříleté záhony. Tříletý po úrodě zlikvidovat a vysázet něco jiného. A na čtvrtý volný zasadit novou sadbu z osvědčených matečných rostlin, které dobře plodily. Označuje se kolíkem, které to jsou, a odebírají se ty první na šlahounech, jak správně uvádí ,,jabraka,,.
Záhony se střídají kvůli chorobám a odpočinutí půdy. Vždyť jsme se to učili již na základní škole, že naši předci nechávali jedno pole ladem /úhorem/. My tam dáme předplodiny, aby začátkem září byl záhon volný a připravený na typ záhonu č. 1.
Jinak nedávat na ten plonkový záhon brambory, protože to je podobný typ rostlin a mají podobné choroby. Vhodné předplodiny jsou cibule, česnek, košťáloviny, plodová zelenina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.