Nejste přihlášen/a.
ahoj..potřebuji poradit,na švestkách,jabloních mám každý rok kudrnaté listí,nebo jako spálené větve,ale přesto stromy rodí.co s tím?díky
Tak tohle dělá kadeřavost listí, která se objevuje hlavně na broskvích. Proto se musí brzy na jaře postříkat proti kadeřavosti. Já jsem někdy byla líná a nepostříkala a broskev sice zkadeřatěla, ale plody stejně byly. Ale ne v takovém množství a ne tak kvalitní. Strom totiž většinu těch napadených listů nakonec shodí a vytváří nové a tím se strom vysiluje a všechna síla nejde jenom do ovoce. Je mi teda divné, že to máte i na jabloních. Já bych to odhadovala na nějakou tu savou potvoru, která není okem vidět a listy se takto zkroutí směrem dovnitř, protože z nich ti prevíti sají živiny. nemusí to být zrovna viditelná zelená, nebo černá mšice. A co jablka, nejsou pak náhodou červivá? Také by to mohla být šarka, nebo obaleč. Ty jsou jak na jabloních, tak švestkách. Chtělo by to foto poškozené větve. Bude se lépe hádat co to je.
Domnívám se, že při padlí se listí nekroutí a začíná téměř výhradně na nových lístečkách na konci větví.
zdravím,jablka jsou trocha strupkovitá,ale neni to tak hroznéale svestky -listí,jablka-listí konečná.Můj tatínek,když žil,nikdy nestříkal,byl zásadně proti tomu a měl krásné ovoce,ale ted asi 10let je to takove.Tomáme problém i s trávníkem..je moc husty a plný mechu a na určitých místech
Kudrnaté listí budou mšice, jakoby spálené bude monilioza. I když může kecat, popis je dost strohý a nedostatečný na určení choroby natož toho, zda a čím stříkat.
Tak to může být strupovitost, nebo pilatka. Píšete, že Váš tatínek měl ovoce krásné a už DESET let je to takové jak popisujete. Ty jabloně jsou teda už starší stromy a jestlipak je prořezáváte? Dočetla jsem se, že touto chorobou trpí především přehoustlé koruny.
Tak já už nevím čím by to bylo. Asi budete muset začít stromy přece jenom něčím postříkat. Ono je to totiž dneska všechno jinak. To co se dříve vůbec nemuselo dělat, dnes se musí. Bude to prostě tím vším co je ve vzduchu a rychle se choroby přenáší. Nedokážu už kloudně odpovědět a úplně rozumím tomu, že se bráníte chemii, ani já ji ráda nemám. Ale musím ji použít, když chci něco zachránit. I když v tom je divná logika. Ale pořád lepší mít to vlastní vypěstované, když máte tu možnost, než kupované, co je přímo přecpané všelijakými chemikáliemi a doslova bez chuti. Jablka v obchodě jsou jako malovaná, ale nedobrá. Jsou bez chuti, bez šťávy a ještě ke všemu jsou drahá. To raději svoje jablko s červíkem, než ty "naleštěné" z obchodu.
prořezávám jednou za dva roky,nikdy jsme nestříkali,takže to nedělám,a pokud to jde tak denně maji každý strom 1 kýbl vody večer
Prosím, bylo by opravdu dobré přidat fotku. Že prořezáváte nemusí znamenat, že nemáte přehoustlé koruny, kadeřavost jabloní neexistuje (jde o kadeřavost broskvoní), kudrnaté listy na jabloni zpsobuje mšice. Opravdu se nedá příliš poradit, pokud přesně nevíme, co vaše stromy trápí. Dostal jste odpovědi plné dohadů. Dále, píšete, že máte něco na stromech, ale přitom máte stálou úrodu. Je opravdu nutné tedy nějak zasahovat?
A co napadení houbou puchýřnatec slívový, Taphrina insititiae, je příbuzná puchýřnatci švestkovému ,ale u nás mnohem vzácnější. U švestek a slivoní vyvolává tvorbu tzv. čarověníků, což jsou husté, keříčkovitě nahloučené větévky s chorobně pozměněnými listy. Nemocné větévky nekvetou, jejich listy časněji raší a také dříve opadávají než listy stromů zdravých. Napadené větve jsou slabě ztlustlé, vzpřímené, olistění slabší. Staré čarověníky, někdy i s částí větví nad nimi, odumírají. Listy jsou zkadeřeny, bledší, jejich rub se od dubna do června pokrývá souvislým plodonosným porostem vřecek houby. Podhoubí puchýřnatce přezimuje v parenchymu lýka větévek a z něho prorůstá do pupenů a listů.Napadení je podporováno vlivy mrazu a nedostatkem vápna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.