Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vibrační čerpadlo - měnič

Od: maco33* odpovědí: 10 změna:

Tak opět řeším otázku zalívání zahrady bez 230V. Dvanáctivoltová čerpadla se neosvěčila, tak jsem si vymyslel čerpadlo na 230V za použití měniče napětí 12V/230V. Klasická oružní čerpadla mají velký záběrový proud, tak by se musel dát měnič s něolikanásobně velkým výkonem. Napadlo mě použít vibrační čerpadlo (MALYŠ) 250W. Má někdo zkušenost s touto sestavou? Jinak vodu čerpám ze studny do kubíkové nádrže (1x za týden až čtrnáct dní) na podstavci (natahuju prodlužku). Z této nádrže (sudu) bych potom pro zalévání použil MALYŠ s měničem. délka 1/2" hadice by byla až 50m.

Poraďte ;)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Měnič je energetický nesmysl.Pro dostatečný výkon je nutný příkon aspoň 500W.I auto akumulátor má omezený výkon,napájí startér,při sekundovém výkonu min 800AProud pro silové napájení je omezen vnitřním odporem.Obvyklé vybíjecí proudy jsou do 10ATo je při 12 V 120W.I kdyby měnič pracoval se 70% účinností,je tento příkon naprosto nedostatečný.Proto zapoj prodlužovačku a na zalévání kup výkonné čerpadlo na 230 V.

JABRAKA

joudic*
Mozna jste si nevsiml, ze zadny privod proudu neni.. ostatne pokud nekdo resi menic napeti, uz samo to vetsinou znamena, ze nema jinou moznost nebo ma ostrovni system.

hodnocení

0x

Já bych místo stálého natahování "prodlužky" a laborování s měničem zakopal jednou pro vždy do země kabel, či už 3 nebo 5 žilový, a měl bych napětí u nádrže či u studny stále k dispozici. Potom bych mohl připojit i malý kultivátor, rotavátor, vertikutátor, kosačku, rádio, gril, ventilátor, lampu, cokoliv na elektriku.

Ten Malyš Vám na 50 metrů nějak moc vody nedodá. Klasické, třeba i jen jednostupňové čerpadlo s větším výkonem lépe a rychleji vytahá vodu ze studny do té vyvýšené nádrže, potom zase z nádrže do hadice při polévání.

Pokud je ta nádrž daleko od studny, dalo by se uložit do země kabel jen ke studni, tam připojit čerpadlo a tlačit vodu do nádrže. Potom tu samou hadici od nádrže přepojit na sání čerpadla a z výstupu čerpadla polévat druhou hadicí zahradu vodou z nádrže.

Nevíme, jakým čerpadlem taháte vodu ze studny do nádrže, nepoznáme poměry a vzdálenosti a možnosti, podal jste málo informací.

maco33*
hodnocení

Děkuji za reakci. Není to tak jednoduché, kdyby bylo na mě 230V už by tam bylo dávno natažené. Ovšem musím řešit taky otázku vztahovou. Druzí majitelé nosí vodu v konvích a nic na tom měnit nechtějí, takže kopání přes celou zahradu nepřichází v úvahu :( Další info dodám později.

M.

trtr

Zdravím, potůček tam není? Pokud by byl, tak vodní trkač by byl ideální. :), :)

maco33*
hodnocení

...no ještě to jsem potřeboval slyšet *zed*

maco33*

Takže ze studny tahám(e) vodu ponorným čerpadlem do sudů (chystám kubíkovou nádrž). Toto se provádí v době s největší spotřebou tak 2x týdně.Systém je zatím takový, že se přinese čerpadlo, natáhne se prodlužovačka, spustí se čerpadlo do studny (cca 8metrů), napustí se sudy, vytáhne se čerpadlo a uschová se čerpadlo i prodlužka. Přistěhoval jsem se před pár lety a jelikož jsem přirozeně líný a nerad dělám "zbytečné věci", mám připravenu montáž do studny, kdy bude čerpadlo přes sezónu trvale zavěšeno a jen se přitáhne pro čerpání prodlužka. No a jelikož se mi nechce každý den běhat pomateně s konvema po zahradě, koupil jsem na ebay ponorné čerpadlo na 12V cca 6A odběr. V hranatém kyblíku od pracího prášku mám umístěnu 18Ah gelovku s příjímačem pro DO, kterým čerpadlo spínám. VYzkoušel jsem dvě čerpadla, ale výsledek nebyl valný. Proto hledám další řešení a napadla mě varianta s měničem. Proto jsem vznesl dotaz.

M.

amidamaru*
hodnocení

0x

To čerpadlo Malyš vám ytáhne vodu přes 1/2 colku hadici do výšky až 10m.Já ji mněl 4 roky a nevytahoval ze studny. Na zalévaní jsem tahal 50 merrů.Ale je slabý průtok.Pokud však jej budete používat ze sudu,tak vám utáhne i rozstříkavač.Má skušenost.Dobrý,ale jak praskne menbráma,vyhodit.A co se týče toho měniče,pokud ho máte 400watkvý.vklidu.

joudic*
hodnocení

0x

cerpadlo typu Malys je super, v sudu si pravdepodobne trochu pokrici :) Pokud nejste treba sam, drahocenny proud bych nezdimal :)
heureka.cz/...
heureka.cz/...

doplněno 17.05.16 05:27:

jinak kaslete na ne, nakupte dopredu, a az budou nekdy pryc (staci hodina az 2 podle delky), sekyrkou vysekejte linku od studny k baraku (linku(rez) ne klin ...sroubovakem, majzlikem nebo primo tahanim za sekerku vysprtejte akorat hlinu a zahradni hadici fixlou lepici paskou s gumovou prodluzkou do toho zastrcte :) a opatrne druhym koncem sekyrky pobouchejte doztracena travnik, aby se spoj seklych drnu ztratil ;) za tyden to nebude poznat uz vubec :) Starsi lidi nemaji radi zmeny, postavte je pred hotovou vec az se budou zase napoustet sudy a oni uvidi, ze zadne hadice netahate a pritom sudy jsou plne :) Oni se beztak boji kopani atd a jsou zvykli, pres to nikdy nejede vlak :)

maco33*
hodnocení

judic díky za tip, ale tu ruční pumpu bych raději vynechal :-D Jó kdyby šlo o staré lidi...

Ale možná by se dalo to čerpadlo na vrtačku hodit na ss motor. Hmmm, podumám.

M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]