Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pořídila jsem malé sazenice moruše bílé i černé (=klacík 15 - 20 cm) v domnění, že jde o záležitost max do dvou metrů. Jak kromě mě všichni víte, jde o velký strom. Myslíte, že lze růst stromku udržet v rozumných dimenzích pravidelným řezem a přitom se dočkat nějaké úrody?
Druhá otázka se týká toho, že prý moruše nesnese do 5 metrů kolem sebe kořenový systém jiné rostliny. A co fíkovník? Mohl by být poblíž, když se jedná o stejnou čeleď? Až dosud jsem byla zahradou netknutá, budu tedy vděčná za každou odpověď .
moruši má soused, také bych jí chtěl, ale bohužel je to moc velký strom. Má ji tak 10 let a je z něj cca 4m strom. Hezký, působí mladě. Když ho budete řezat bude se to snažit dohonit jinde a bude to věčný boj. Buď se smířit s takto velkým stromem alespoň na kratší dobu a pak ho trápit radikálním řezem, že nebude mít sílu růst, kam chce nebo raději ho dát pryč po 10letech či rovnou. 2 metry je žalostně málo, asi ochutnáte, ale brzy to přeroste.
Okrajová část Ostravy je nesmírně zelená. Rostou tady stromy, které lidé nasadili v 50tých letech. Lípy, javory, břízy, jasany, duby a buky a mezi nimi ořešáky, hrušně, jabloně, mirabelky. Většina stromů převyšuje třípatrové domy. Protože je nikdo njikdy neořezal, nezkulturnil. Moruše rostla vedle autobusové zastávky. Když jsem se nastěhovala, koukala jsem jako blázen, co to jsou za podivné jakoby ostružiny pod obrovským stromem. A asi 20 let jsem si pokaždé zobla, ikdyž vím, že to až tak zdravé, na tomhle nepochopitelném místě, nebude. Na kořenech stála budka čekárny a z druhé strany rostla nějaká mirabelka a javor. Na podzim moruši, větší než típatrový barák, pokáceli, protože hrozila vavrácením.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.