Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Redukce výšky moruše

Od: romana* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, pořídila jsem malé sazenice moruše bílé i černé (=klacík 15 - 20 cm) v domnění, že jde o záležitost max do dvou metrů. Jak kromě mě všichni víte, jde o velký strom. Myslíte, že lze růst stromku udržet v rozumných dimenzích pravidelným řezem a přitom se dočkat nějaké úrody?

Druhá otázka se týká toho, že prý moruše nesnese do 5 metrů kolem sebe kořenový systém jiné rostliny. A co fíkovník? Mohl by být poblíž, když se jedná o stejnou čeleď? Až dosud jsem byla zahradou netknutá, budu tedy vděčná za každou odpověď :).

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

moruši má soused, také bych jí chtěl, ale bohužel je to moc velký strom. Má ji tak 10 let a je z něj cca 4m strom. Hezký, působí mladě. Když ho budete řezat bude se to snažit dohonit jinde a bude to věčný boj. Buď se smířit s takto velkým stromem alespoň na kratší dobu a pak ho trápit radikálním řezem, že nebude mít sílu růst, kam chce nebo raději ho dát pryč po 10letech či rovnou. 2 metry je žalostně málo, asi ochutnáte, ale brzy to přeroste.

hodnocení

0x

Okrajová část Ostravy je nesmírně zelená. Rostou tady stromy, které lidé nasadili v 50tých letech. Lípy, javory, břízy, jasany, duby a buky a mezi nimi ořešáky, hrušně, jabloně, mirabelky. Většina stromů převyšuje třípatrové domy. Protože je nikdo njikdy neořezal, nezkulturnil. :-DMoruše rostla vedle autobusové zastávky. Když jsem se nastěhovala, koukala jsem jako blázen, co to jsou za podivné jakoby ostružiny pod obrovským stromem. A asi 20 let jsem si pokaždé zobla, ikdyž vím, že to až tak zdravé, na tomhle nepochopitelném místě, nebude. Na kořenech stála budka čekárny a z druhé strany rostla nějaká mirabelka a javor. Na podzim moruši, větší než típatrový barák, pokáceli, protože hrozila vavrácením.

hodnocení

0x

Tady je fotka bílé moruše, která má kolem 15 let a je krocená ve velikosti. :)

Redukce výšky moruše

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]