Nejste přihlášen/a.
prosím Vás o odpověď...co s meduňkou...mám ji hodně,čerstvou jím dávám do salátů,čaj atd.dá se usušit?je potom dobrá?,nebo co s ní...Děkuji...
mám ji na více místech.
Má krásnou, uklidňující vůni, když je čerstvá. Po usušení není až tak výrazná, ale jistě se dá čaj vypít. Uspává, upravuje zažívání.
Mě sušená neoslovila, nechutná mě. Ale každý jsme jiný, musíte si to vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky. Když to budete brát jako lék, nebo do směsi.
Zkuste meduňkový sirup. Limonádu.
Trochu bych si na čaj určitě nasušila a pak vám doporučuji vyrobit si výborný sirup.
Suroviny: 1 litr vody,100 g meduňky (čerstvé - celá nať), 5 g kyseliny citronové, 250 g cukru krystal
Do svařené a vychladlé vody dáte celou meduňkovou nať (nastříháme dle potřeby), přidáte cukr a kyselinu. Pak necháte alespoň 48 hodin louhovat v chladu (nemusí být lednička, jen né přímé slunce).Přecedíte do skleněné lahve či kompotové sklenice a uchováváte v ledničce. Pokud si vyrobíte větší množství, doporučuji sterilizovat,s přidáním konzervantu dr.Oetkera(malý modrý sáček pro ovoce a zeleninu, používám i na šťávu a sirup).Sirup přidávejte buď po 1 lžící do šálku meduňkového čaje( z meduňky usušené), nebo 2 polévkové lžíce do chladné neperlivé vody - 0,3 dcl. Pokud chcete spát jak dudek před spaním si dejte 1 dcl neředěného sirupu.Spí se po něm krásně. Sirup dělávám někdy i polovinou s mátou.
Alenko a musí tam být kyselina citronová, nestačil by citron? Ten Tvůj recept mne moc láká, také tady mám hodně meduňky, ale snažím se moc nepoužívat tu kyselinu.
Alenko děkuji. Tvoje vysvětlení je pro mne logické a už se té kyseliny v prášku tolik nebudu bát. Jde opravdu jen o správnou informovanost. Já jsem se takto informovala na glutaman, protože ho používám už dlouhá léta a žádné potíže nemám. Tady je to děsné "strašidlo" a přitom ho číňané a vůbec celá populace orientální v klidu používá bez žádných známek rakovinového bujení. Já si právě glutaman kupuji přímo v tom velkoobchodu u spalovny v Praze, protože ho jinde už vůbec neseženu. Je teda rozdíl mezi tím českým, co se tady kdysi prodával. To byl takový pudr. Ale oni mají takové průhledné maličké krystalky a má to daleko lepší chuť. Ono určitě záleží na kvalitě výroby, protože i u nich se dá koupi dražší a levnější varianta. Takže tam dám v naprostém klidu tu kyselinu citronovou.
Hezký večer Suzy, abych ti pravdu řekla s citronem to nemám odzkoušené. Ale kyselina citronová se přece přirozeně vyskytuje v citrusových plodech, nejvíc v citrónech, limetkách, pak grepech, pomerančích a v menší míře i v dalším ovoci a zelenině.. Je to přírodní konzervační látka,která zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní. Bohužel koluje mýtus o její škodlivosti, díky poplašným řetězovým emailům byla kyselině citronové připsána spousta špatných vlastností, zejména karcinogenita. Pokud mi je známo, v prvopočátku tento mýtus vznikl špatným překladem slova Krebs. Toto slovo v němčině znamená sice rakovinu, ale ve spojení s kyselinou citronovou se jedná o vědce Hanse Krebse, který v roce 1953 získal Nobelovu cenu za objevení tzv. Citrátového cyklu.V USA je zařazena do seznamu GRAS látek tzn.že kyselina citrónová je bezpečná látka a v nezbytném množství může být přidávána do všech potravin včetně dětské výživy. Jedině nadměrným požíváním kyseliny citronové(např.konzumováním samotných citrónů) může dojít k poškození zubní skloviny.
Tak se sama rozhodni, co použiješ, je to asi jedno, akorát nevím kolik by bylo potřeba té citron.šťávy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.