Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny čtenáře otázky.
Mám tento fíkovník už třetím rokem. Loni mi sice narostly plody, ale opadaly. Mezi tím rostlina hodně vyrostla a mám potíže ji v zimě ukládat, protože ty větve jsou tak nešikovně narostlé, že zabere moc místa. Normálně má tento druh přežít -15 stupňů a víc. Chystám se ji teda zasadit do volné půdy na zahradu. Je tady někdo, kdo pěstuje tuto odrůdu venku? nevím totiž kam ji zasadit. Jestli na západní stranu, kdy na něj půjde slunce dopoledne, nebo na východní, kdy na něj bude svítit odpoledne. A jestli bude stačit ho na zimu omotat bublinkovou folií, kdyby náhodou uhodily větší mrazy. Děkuji za rady, Suzy.
doplněno 11.05.16 19:02:Otázku Pckop jsem samozřejmě četla, ale on nepíše odrůdu a také i on svůj fíkovník vysadil ven. Neví proč mu zašel. Dokonce mu plodil.
Suzy, klony BT je nejčastější odrůda, která se zde pěstuje. Předpokládám, že jste ty světové strany a slunce omylem prohodila (na západní stranu, kdy na něj půjde slunce dopoledne).
Rostlina potřebuje co nejvíce slunce a tepla, ideální by bylo ji zasadit na jižní stranu někam před zídku (plot, kůlnu,...) z čeho by čerpala naakumulované teplo přes noc. No a na místo kryté před větrem. Pokud máte na výběr pouze východ a západ, dala bych přednost západní straně, tam toho sluníčka bude asi více. Rostlinu během vegetace dostatečně zalévat. Na zimu zakrýt bílou netkanou textilií (bublinkatá folie bude držet vlhkost a bude rostlina plesnivět), záleží kde žijete, na horách by bylo třeba větší zakrytí, než v Praze či Moravě.
doplněno 11.05.16 19:17:venkovní rostlina s letošními fíčky .
Tigro, já ho můžu zasadit i na jižní stranu přímo ke zdi baráčku. Mám tady místo, ale sem praží slunce skoro celý den. Tak se bojím aby ho slunce nespálilo. Loni jsem ho tam v květináči postavila a opravdu mu slunce začalo pálit listy, tak jsem ho odtáhla k hroznovému vínu, to je vlastně na ten východ. (já to furt pletu) Tam mu bylo snad dobře, ale plody mu opadaly a měl jich hodně. A to mi bylo líto. Já mám domeček kde se prostě sluníčko točí kolem dokola. Nemám nikoho kdo by mi stínil. Tak co si myslíš, mám ho teda zakopat do země na ten jih? A děkuji za tu bublinkovou folii, máš pravdu, tam by se držela plíseň. nedám ji. A bydlím v Poděbradech.
Nevím, jestli chcete něco slyšet i ode mě. Odrůdu, která mi letos odešla, máte i Vy. Dejte ho opravdu na jih, potřebuje co nejvíc slunce a tepla. Až nasázíte, udělejte přistínění, než si listy na slunce zvyknou. Další rok budou rašit na slunku a už se nepopálí. Na loňský rok jsem zimní ochranu nedával vůbec žádnou, tak plodil a uzrál. Dalších plodů byly desítky a ty nedozrály. No a letos už nic. Ale já na to přijdu.
Pckop, samozřejmě že si ráda přečtu Vaše rady. Čtu si je pokaždé, i když nejsou určeny přímo mně. Já právě vaši otázku četla a někdo se Vás tam ptal na odrůdu, ale už jste neodpověděl. Já jsem právě viděla tuto odrůdu plodit u svého bývalého manžela a ten ho měl napřed také v zemi u zdi směrem na východ. Ten stromek byl přímo obsypaný plody, nekecám. Tak jsem po něm loudila sazenici, ale on se vzpěčoval, že prý to neumí množit a dal mi číslo na tu paní co mu dala ten jeho. Ta mi ho sice slíbila, ale pak už se nikdy neozvala. Tohle je historie stará asi 7 let a tenkrát ještě nebylo tak rozšířené pěstování tohoto stromku. Jenomže jemu pak ten stromek přes zimu umrzl a plody nedozrály. Měl vztek. A najdnou mu ze země začal rašit jako divý. Tak poučen, vyrejpal odkopky a asi čtyři zasadil do květináčů a dal je do haly dovnitř. Oni tam v zimě netopí, ale není tam zima. A tam mu ty fíky už rostou a plodí každým rokem, ale daleko méně, než to co jsem viděla když ho měl venku. Ale nedal mi ani odkopek ani pak, je to takovej starej lakomec lakomá. Tak já jsem si ho pak koupila a o něm je právě ta řeč. Já mám takové pěkné místo na jih, ze dvou stran je zeď do rohu. Je to takový výklenek, zrovna jsem to místo obhlížela. Svítí tam slunce až do odpoledne, pak už moc ne, protože to stíní ta jedna zídka, to jsou schody do domku. ta není ale vysoká, jenom 110 cm. právě jsem to změřila. Tak já ho tam dneska zakopu. Ještě jsem se chtěla zeptat, nemám pod něj dát nějakou specieelní zeminu, nebo bude stačit, když vysypu díru zeminou z kompostu? Já ho prostě už na tu zimu nikam neuklidím, on se rozjel doširoka a fakt je to s ním složité. Je těžký a mám co dělat ho protáhnout dveřmi, abych neolámala větve. Tak děkuji. A jakmile přijdeš na to, co se s tím Tvým vlastně stalo, tak dej vědět. Suzy.
Suzy, ta zeď za mojí rostlinou je otočená přímo na jih. Je pravda že loni byl extrem a měla jsem cca 5 listů na rostlině také šlehlých sluncem, ale to nevadí. Pokud bude tvoje rostlina před zasazením zvyklá na slunko, tak to zvládne. Rostlinám v nádobě se na prudkém slunci přehřívá kořenový bal a i při častém zalévání pustí plody. Jen se připrav na to, že dozraje většinou jen ta první násada plodů. Jinak do Poděbrad jezdím dost často,k veterináři .
Tigro, děkuji. Udělám to tak. Právě jsem to napsala trochu výše pro Pckop. Pak vyfotím a pošlu foto.
Dobrý den suzymon a pckop.Jen vás chci upozornit (pokud jste jej nečetli) na tento článek v Hobby.idnes.cz , kde popisuje své bohaté zkušenosti s pěstováním fíkovníků pan M.Effenberger z Přibic u Brna.Možná by vám to pomohlo jako odpověď ve vašich otázkách. hobby.idnes.cz/...
Aleno zdravím, právě od Mirka E. z Přibic jsem měla svůj první plodící fíkovník (původní rostlina dodnes žije). Jen by si začínající pěstitelé měli uvědomit, že popisovaný fíkovník roste na Jižní Moravě, v nejteplejší části naší země. Hodně se o pěstování fíkovníků dá dočíst zde - kiwiforum.cz/... , především jsou tam postřehy z pěstování z celé ČR.
Dobrý den, rada to sice přímo není, ale snad varování - viz odkaz. Zdravím!
doplněno 11.05.16 19:14:suzymon - možná je problém v tom, že to není zrovna přirozená a běžná venkovní rostlina českých "luhů a hájů".
doplněno 12.05.16 22:26:pckop - možná jste si to špatně vyložil. Když se zde objeví otázka a já si vzpomenu, že tu byla nedávno podobná či nějak související, tak vložím odkaz. Je to rychlejší, než např.
opisovat již jednou napsané rady. V tomto případě jsem chtěl upozornit tazatelku, že ne vždy se to podaří, resp. že nyní má rostlinu v květníku a "funkční", ale může o ní přijít, když ji přesadí ven. Výsledkem je, že tazatelku to nepřesvědčilo a tento krok podstoupí. Zvolila si sama a já to respektuji. Zda o rostlinu přijde nebo ne ukáže až čas.
Bene, nepovedlo se, co se dá dělat. Klidně se k tomu přiznám a že mě uvádíte jako odstrašující případ mi je fuk. Problém je v tom, že jablka, hrušky, atd. mě prostě nebaví. Tak zkouším různé. Vím, že se mnohé zase nepovede, ale je to koníček. Za mlada jsem nasázel např. i cukrovou třtinu. Víte jak se sháněly sazenice? Původní druh smokvoň sice není, ale to nebyly ani brambory, kukuřice a mnohé další. Dnes už se nikdo (většinou) nediví, že se tyto plodiny pěstují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.