Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Thuje zivy plot-jaky odstup sazeni?

Od: benule® odpovědí: 10 změna:

Radcove,jak spravne zasadit thuje na zivy plot.Jaky odstup je optimalni?Dik za Vase rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Chci upozornit i na jiný odstup...
OBČANSKÝ ZÁKONÍK § 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Takže myslete i na to, že by soused mohl mít případně připomínky ke vzdálenosti výsadby od plotu. Také k případnému stínění.
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
§ 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Sousedské vztahy jsou křehké, je dobré si je udržet co nejlepší
Stín a opadávání suchých větviček do sousedovy zahrady někdy dokáže nas...štvat

hodnocení

1x

Já bych volila něco jiného, než tůje. Až jednou vyrostou, je problém se jich zbavit ((( Na zahradě jsme takto kutali tři čtyřmetrové, a pět skoro dvoumetrových.Už jsme zahradu takto koupili.Je to sice vzhledově hezké, ale z dlouhodobého hlediska na prdlačku(((

joudic*
hodnocení

1x

smaragdy 30-40, ale trva to nez to vyroste :)

@sepi moc nechapu, co vam vadi, porad je jednodussi uriznout tuji, nez cekat 10 let nez trochu naroste. Taky malokdo, kdo nasadi tuje, si pak za par let rika: "covece, zacina mi vadit, ze nevidim na sousedy, postavil si tam sezeni, a ja z toho nic nemam.." :)

doplněno 10.05.16 00:09:

co ja bych za ne dal... nevim proc bych kutal tuje u plotu, pokud bych nekoupil vedlejsi pozemek :)

Až je budete kutat, a to z jakéhokoli důvodu, pak pochopíte))

thuje

Já si myslím že thuje na zahradu je dobrá věc. Aspoň si pomalu přivyknu jak to bude vypadat na hřbitově.

hasa50*
hodnocení

1x

Doporučení pro smaragdy (jsou asi nejhezcí) je cca 70 (80) cm nejlépe do trojsponu, tzn. 1. řada od plotu 70cm a rozestup 70 cm, druhá začíná 70 cm od 1. řady a 35 cm od 1. krajní thuje. Smaragdy mají vzrůst asi do 30cm ročně. (mně za 42 roků: 1 ks asi 90x500cm, jeden volně rostoucí mez jinými dřevinami). Thuje můžeme tvarovat, a tím můžeme předejít možnému konfliktu se sousedy, jak je zde popsáno. Vhodné do 2m vzrůstu jsou Miky ...

Pro živý plot je ale vhodnější různorodý, z více druhů dřevin, je to příjemnější pro pohled (thuje takto vysazené jsou dosti spojovány s hřbitovem) a navíc, když se pak podíváte na 10, 20, 30 m dlouhý takto osázený plot, je to jednotvárné a smutné. Než vysázíte, popřemýšlejte, podívejte se po okolních zahradách. Když už v řadě thuje tak před ně různobarevné keře, stálezelené i opadavé. Ale úplně nej, je podívat se, co chci vlastně od sousedů oddělit, jejich, moje posezení, okolní okna, a tam zasadit vzrůstné stálezelené dřeviny. Na ostatní místo pak i opadavé s různými barvami listů, zde jsou krásné i zakomponované jehličnany a to různých velikostí, jak do výšky tak do šířky. I ty thuje tam můžete zakomponovat a před ně dát keře. Není také moc pěkné sadit " do jedné lajny". No a pak je radost okem kdykoliv pohlédnout ... Přeji vám to vaše nejlepší rozhodnutí :)

honzmalatny*
hodnocení

0x

Zdravím, já jsem dával 40 cm od sebe.

shermen
hodnocení

0x

Já dával 3 do metru.

72mona3*
hodnocení

0x
Asi záleží na druhu. U smaragdů jsme nechali necelých 60 cm. M.
doplněno 09.05.16 23:45: No, my čerpali info zde: thuja.cz/...
A také z vlastní zkušenosti, kdy túje ve skoro sousední zahradě má 50 cm v průměru.

tiffany*
hodnocení

0x

Hodně záleží na druhu tůje, každá má jiný růst, a tím se řídí jak rozestup při sázení, tak i střih. Smaragd se "nezapojí", což znamená, že i za řadu let to stále budou jednotlivé (krásně zelené) stromky vedle sebe, Brabant se zapojí tak, že vytvoří souvislou zelenou stěnu. Pokud jde o střih, se Smaragdem zkušenosti nemám, ale ten ani stříhat není třeba, leda na výšku, i když to pak možná trochu ublíží jeho siluetě, což ale u živého plotu nevadí. Zato Brabant lze stříhat na šířku i výšku a to podle toho, jaký plot chceme, stačí jednou ročně a vzniklá zelená stěna vypadá opravdu krásně. Jo a ten rozestup, u Brabanta 60 cm, u Smaragdu spíš 50.

doplněno 10.05.16 17:21:

Jéžiši, opačně... Smaragd 60 cm, Brabant 50, omlouvám se, dík za pochopení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]