Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny čtenáře mé otázky.
Loni jsem špatně sklidila brambory a teď mi ze zapomenutých brambor začínají rašit nové an několika místech. Jenomže já jsem se letos rozhodla toto místo využít k zasazení paprik a rajčat a teď mi je líto ty brambory vytrhávat. Je jich tam celkem dost a tak si myslím, že by třeba uzrály dříve, než ty to jsem zasadila letos. Ale zase nevím, jestli vůbec vyrostou a jestli nebudou vadit těm rajčatům. Myslím aby třeba rajčata nechytila tu plíseň bramborovou. myslíte si, že mohu klidně zasadit ty rajčata a papriky mezi těch pár keříků brambor? Nebo je mám nemilosrdně vytrhat. Děkuji za odpovědi. S.
To se mi stává také . Střídám pravidelně brambory s česnekem a pravidelně na jaře tahám zapomenuté brambory z česneku a zapomenutý česnek z brambor (ten ale přesazuji).
Brambory nepřesazuji, než je vydoluju stejně je ulomím. Mezi paprikami bych je nenechala kvůli živinám. Mezi rajčaty kvůli plísni.
Pominu, že chcete pěstovat rajčata po bramborách (stejná čeleď, stejné choroby a škůdci). Brambory zlikvidujte. Sice by dorostly, ale je to pro rajčata i papriky velká konkurence, v odběru živin, vody i prostoru. A určitě je máte nasázeny jinde.
doplněno 09.05.16 09:10:Koninu s koblížky jste neudělala. Bude to OK.
Také zdravím suzymon, i když byste tyto brambor.natě oželela a vytrhala, stejně bych vám neradila vysázet po nich rajčata a to právě z důvodů jak uvedl pckop a i z důvodu obavy jakou máte vy.tj. výskyt plísně bramborové. Po bramborách výsadba rajčat by neměla být dřív než za tři roky," to mi doporučil známý agronom. A rajčata z téhož důvodu by se neměla sázet ani v jejich blízkosti. Naopak doporučuje rajčata vysázet po cibuli nebo česneku.Nerozmyslíte si radši zahrádku trochu přeorganizovat? Netvrdím, že by se vám zrovna musela plíseň vytvořit, ale proč ji k tomu zbytečně vytvářet podmínkyJak to je s paprikami, to nemám zkušenost, ty já nepěstuji.
Dobrý den všem. Tam co byly ty brambory chci dát spíše tu papriku, rajské jsou ale jen kousek od nich. Ne teda přesně v těch místech co byly loni brambory. Ale dám na vaše rady a vytrhám je všechny. Já nemám kam jinam bych ty papriky dala a nevím co mám zasadit po těch bramborách. Nějak blbě jsem si to letos rozdělila. Nebo si myslíte, že bych tam měla dát zelené fazolky? Ty se chystám sít dnes. Ještě mi chybí hokaida a cuketa. Tak možná tu cuketu.
A ještě jsem se chtěla zeptat. kamarádka mi loni na jaře přivezla kobližky od jejího koně. Já na ně zapomněla a teď jsem je našla v igelitovém pytli úplně rozložené. Tak jsem jednu část zapracovala do půdy ve foliáku kde jsou lilky a cukrové melouny a pod každé to rajče jsem také strčila hrst a zamatlala do hlíny. Ale pořád mám takový divný pocit že jsem to neměla dělat. Ale ty kobližky jsou za ten celý rok fakticky úplně rozložené, tak doufám, že jsem neudělala koninu . Vyndat to už nejde, tak uvidím co se bude dít. Jinak všem velice děkuji a rozdělím bodíky, ale mám jenom tři, tak se ostatním omlouvám, protože všechny odpovědi mi nějak pomohly.
Ty brambory nikdy nedorostou na užitečnou velikost.Jednak nebudou mít dostatek živin,jednak nejsou umístěny v zemi tak,aby měly i dost vzduchu.Já sázím brambor málo,ale dám jim pořádně"nažrat".Pod řádek brambor dám několik lopat hnoje a do něj teprve nasázím brambory.Pak je zahrnu malou vrstvou země.Až vzejdou,tak je přihrnu zemí z okolí řádku.Přihrnutí se může zopakovat.Tím jsou hlízy i klíčky blízko povrchu a hrůbek větrá.Kořeny i s novými hlízkami vyrůstají totiž z míst,kde na klíčku by normálně rostly listy.Místo listů se pod zemí vyvíjejí nové hlízky.Takže k zapomenutým hlízám,nemají šanci,aby měly plnohodnotné hlízy,je skoro škoda,aby zabíraly místo.
JABRAKA
Tak ještě k těm baramborám. Já je vyryla a měla jsem ještě dobrá dvě kila pěkných brambor na jídlo. Ale co chci tady říci. Asi před dvěma roky jsem se tady ptala jak nejlépe sázet brambory a někdo mi odpověděl, že pod brambory dává nasekanou trávu sekačkou z trávníku, do té trávy dá brambory a já jsem to zkusila a ještě jsem dala navrch brambor tu trávu a pak teprve hlínu. Brambory byly opravdu výstavní, krásné, velké. Od té doby to tak dělám. Hnůj nemám, ale ta posekaná tráva se opravdu velmi osvědčila. A tam co jsem je vyryla letos, tak stejně ještě dva keříky vyrostly, tak je nechám a budu vidět jaké budou. Mám tam cukety a hokaido. Tak těm by ty dva keříky zapomenutých brambor neměly vadit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.