Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divná růže

Od: suzymon® odpovědí: 8 změna:

Zdravím. Mám na zahradě už asi pátým rokem jednu růži která kvetla pouze jednou, v prvém roce žlutě a dost málo. Pokaždé ji chci vykopat, ale pak se mi jí zželí, ale teď už jí mám dost. jenom jí rostou nové a nové stonky a žádný květ není vidět. Není to zplanělé? Mám tady dost málo místa, tak je docela škoda, aby zabírala místo. Ale nemůžu se rozhodnout. Ale všechny ostatní růže co mám už kvetou, jenom tahle ne. To přece není možné. Poraďte mi co s ní. Díky.

Divná růže
Divná růže #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Suzy, vypadá to, že je planá. Nevidím místo, kde by byla očkovaná

očko vidět nemůžete, protože se růže sází hlouběji "Sázíme tak hluboko, aby místa očkování zůstala stabilně 3 - 5 cm v zemi"

Nicméně pokud nekvete pravidelně, spolehlivě tak pryč s ní. Růže nejsou nic vzácného a není důvod se mořit s odrůdou, která nekvete a čekat deset let, co kdyby. A taky bych sázel, že to bude nějaká planá.

hodnocení

1x

Podle listů bych tipovala že to je planý obrost, pokud tam je i původní stonek, tak porovnejte listy. Šlechtěné růže bývají většinou 5četné, plané 7 četné.

Je to podnož. Vykopejte, zasaďte novou a lepší.

pohanka*
hodnocení

0x

Je to divné, ale plané růže se stále prodávají na přírodní zahrady. Některé kvetou málo, ale zato mají i různé barvy květů.

Jejich výhodou je mohutný systém kořenů. Proto se na ně roubují ty vyšlechtěné, kterým se velký kořenový bal nevytváří.

Pokud růže nekvete a jenom zabírá místo, tak se nedá nic dělat a ven s ní.

hodnocení

Velké díky všem. Zítra ji vykopu. Všichni radíte stejně a tak nevím komu dát body, abych druhého nerozesmutnila. :) tak výjimečně neudělím body nikomu, ale všem moc děkuji. Suzy.*placni*

hodnocení

0x

Ahoj Suzy, podnož nevylučuji, ale napadlo mě (je to pouhá domněnka), jestli tato růže není pnoucí jedno kvetoucí. Tomu by odpovídalo, že ti kvetla jen první rok.Pokud neznáš jaká to je sorta, jen se zeptám, kdy a jak provádíš řez? Ptám se proto, že u jednou kvetoucích růží se totiž řeže co nejméně, aby se nezničily květní pupeny z minulého roku.Výhony co letos rostou, příští rok pokvetou. .Proto bych ji zkusila nesestříhávát letos ani příští rok na jaře.A když příští rok nevykvete, pak bych ji teprve vyhodila.

hodnocení

Alenko, jednou kvetoucí pnoucí tady mám dvě a nebaví mne, právě proto, že kvetou jenom jednou. Zrovna teď a pak už to je jenom zelená hustota. A za 3 neděle bude po parádě. Ony existují pnoucí stále kvetoucí a ty jsem si také koupila a to už je jiné kafe. Ale možná budeš mít pravdu, že jsem ji koupila jako pnoucí, ale odrůdu si už nepamatuji. Zajímavé je, že jsem ty dvě jednou kvetoucí loni na podzim orvala tak, že tam byly jenom klacky, doufala jsem, že se samy odeberou do věčných lovišť a já nebudu mít výčitky svědomí. Jenomže obě letos zase obrostly hodně a právě kvetou. Ale mám pocit, že květy jsou trochu jiné. Dříve byly plnější. Kdybych tady měla hodně místa, tak by mi to nevadilo, ale dívat se celou sezonu na dva velké keře bez květů, mne nebaví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]