Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme do ulice malý balkon a chtěla bych tam přes léto dát nějaké rostliny, aby to pěkně vypadalo. Tím, že je to na západ, tak je tam v létě hrozné vedro a kvítka tam vypadají dost uboze. Nemáte někdo nápad na rostlinu, která by rostla v tom vedru a taky jakoby přepadala dolů a přitom vydržela co nejdéle? Děkuji za odpověď.
Nejvíc se mi osvědčily klasické muškáty - vzpřímené, ty vydrží neskutečná horka a když trochu přeschnou - nasadí víc poupat. Nejhorší je, aby se Vám v truhlících /obzvláště tmavých/ neuvařily. Proto při sázení dávám do truhlíku ze strany, kde svítí slunce, složené noviny jako izolaci mezi truhlíkem a zeminou. Tak, aby netrčely z truhlíku a normálně po zasazení rostlinky zasypu zeminou i s novinama. Vrstva novin izoluje horko a zemina se tak honem nepřehřívá. Nahoru nasypu drcenou kůru, truhlík tak honem nevyschne a ani se zemina nerozpálí.
No, já mám s těmi muškáty tu nejlepší zkušenost - na terase umístěné z jihu, kde praží slunko už od desíti a končí někdy kolem sedmi večer. Možná jsem to ale vychytala tím, že mám dřevěné truhlíky z desek asi 1-1,5 cm, a teprve do nich vkládám ty plastové s dírkou zespoda. Pod truhlíkama mám nasypanou vrstvu pilin, která trochu zadržuje vlhkost, když truhlík přeliju a zároveň, dokud piliny neuschnout, tak zvlhčují okolí muškátů. Ale hlavně, nedochází k přehřátí plastových truhlíků slunečními paprsky, protože to dřevo dokonale izoluje a shora se truhlíky už tak nepřehřejí /viz vrstva kůry a pak už rostliny samy stíní/. Jinak nevím, co doporučit. Snad už jenom aksamitníky /tagetes/, ale v létě nebudeš stačit zalévat. Ale snášejí úpal i na hrobech, kam celý den pálí slunko a teplo sálá od betonových náhrobků. Aksamitníků existuje hodně druhů. No a v poslední řadě už jenom bylinky, pokud to ony nepřežijí, pak už nevím - sluníčko milující mateřídouška, tymiám, šalvěj, dobromysl a levandule. Ty první čtyři existují v různých druzích, i s panašovaným listem.
Tak muškáty byly první co jsem zkusila a nepřežily.
Náš panelák je z východu samý květ, nádhera a ze západu nic ani kvíteček, vzdali jsme to postupně všichni.
Liduš, muškáty nádherně kvetou třeba i v Chorvatsku na místě, kde celý den praží slunce. Opravdu to vydrží. Je třeba dát pozor na přehřátí kořenů a na to, aby se nezalévalo ve chvíli, kdy na zeminu praží slunce
Sice už letitá fotka, ale na ukázku stačí. Balkon je otočený na jih, takže úpal vydatný.
Misosko truhlíky ze dřeva, to je ono. Muškáty na fotce jsou také v dřevěném truhlíku, vyložený igelitem a zemina. Nic se nepřehřívá a roste to. Fotka je z půlky července, takže rostly ještě dlouho.
Dobrý den, jedině netřesky - ty přežijí vše, ale nejsou vidět z ulice. Zdravím!
doplněno 03.05.16 11:18:lidus - já je mám a vydrží přímé slunce, kroupy, přemokření a vydrží i v ledu. Stále rostou a přidávají i odnože. Jo, barvu mění - ale nezdechnou .
Mám stejný problém,... když jsem tu byla 1. rok, dala jsem do truhlíků natěšeně muškáty, a odešly. Tak jsem truhlíky osadila dřevinami, jak listnatými, tak stálezelenými, rostoucími vzpřímeně, i půdopokryvnými, které se staly převislými, a mezi ně jsem přidala kvetoucí a to abelie a hypericum calycium ( třezalka kalíškatá), která je suchomilná, ta dělá převisy. Dále doplňuji nízkými karafiátky, kokardami, mám tam i netřesky. A letos ještě vylepším truhlíky, budou bílé, aby nepřitahovaly tolik slunce, protože při loňských vysokých teplotách jedna letnička uhynula, nebo spíš uvařila. Dřeviny 1x až 2x do roka tvaruju, aby byly pěkné. Navíc tak osazené truhlíky se stávají celoročními, jen je nutné přes zimu alespoň 1x zalít, aby neuschly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.