Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám krásný velký kořen, chtěla bych jej osázet netřeskami a nějakými skalničkami. jak tyto rostlinky do kořene uchytit? Mám dávat nějakou zeminu?
Děkuji za radu
Zdravím. Takový kořen musí být parádní. Trochu vám ho závidím. Aby vám vydržel co nejdéle, neměl by ležet přímo v mokru. Přesto vám začne postupně tlít a rozpadat se. A tím bude vytvářet kyselé prostředí. Proto je vhodné zvolit kyselomilné rostliny a takové, které nechtějí příliš zalévat. Vhodnou volbou jsou vřesy a vřesovce a jiné vřesovcovité rostliny a dřeviny. Když kořen podsypete pískem a kamínkovou drtí (jakou se sypou v zimě silnice) bude ležet na suchu. A když si namícháte lehkou (jako na muškáty) zem a přidáte rašelinu a písek a nasypete ji do vykopaných jam a rýh mezi kořeny, bude se tam vřesejčkům dařit. K nim trochu jarních sněženek a bledulí, letních konvalinek a menší kultivary kapradí, nějaké hebe a třeba malá japonská azalka a 1 či 2 traviny a pár velikých kamenů - nejlépe pískovec nebo žula (ne vápence) a toulavý polostín... A všude budou vykukovat ty kořeny, bude to paráda. Pokud chcete použít skalničky, ty chtějí šutry a štěrk a většinou vápník. Přímo na kořenu růst moc nebudou. Skalničky pocházejí z vrcholů skal. Ne od kořenů stromů. Proto dejte mezi kořeny hodně pěkných velkých kamenů (ne pískovec) a mezi tyto kameny nasypte menší šutýrky a kamennou drť smíchanou s chudší (na živiny) zemí + rozdrcené cihly. Do toho vsaďte skalničky. Ale pozor na výběr druhů a slunečné podmínky. Ať se zadaří. Idanova
Co zkusit udělat kapsu z punčocháčů a naplnit hlínou? maskovat mechem, jak se to dělá u tilandsií? Netřeskům stačí trošku zeminy v prohlubních, ale neviděla jsem zmíněný kořen, tak nevím, jestli se nejedná jen o nějakou větev...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.