Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakytník: sadba a pěstování, jak?

Od: jannovak odpovědí: 7 změna:

Jak pěstovat Rakytník na zahradě. Muže někdo poradit,kde na CHomutovsku sehnat sadbu? Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Doporučuji vám rakytník nakoupit zásadně v zahradnictví či v ovocné školce,kde vám poradí nejen vhodnou odrůdu, ale poradí i kolik sazenic,protože rakytník je dvoudomý keř tzn.měl by s zasadit jak keř samčí tak samičí.Daří se mu ve vápenité půdě, naopak nedaří se mu v trvale zastíněných, v přemokřených těžkých a kyselých půdách.Při sázení je dobré zapravit hnůj, který mu do začátku dodá potřebné prvky. Jinak je na pěstování nenáročný, občas(při déletrvajícím suchu ho můžete zalít.

rostlin*
Proboha hlavně né hnůj! Pod rakytník nikdy! V kořenech má takové malé hlízky v nichž žijí bakterie produkující dusík,který rostlina využívá. Pokud mu ještě k tomu vrznete hnůj,má dusíku příliš a bloknete mu tím příjem těch prvků,které jste mu chtěla původně dopřát. Doporučuji nehojit. Spiše hlídat dostatečnou zálivku.

Zdravím rostlin, ale já neradím hnojit hnojem, pouze přidat jako start při sázení,protože samozřejmě organické hnojivo obsahuje i fosfor a draslík a ten rakytník potřebuje nejvíc. A vápenitá půda zužitkování dusíku zamezuje. A pak, není hnůj jako hnůj. Pokud mi je známo, tak nejvíce dusíku obsahuje hnůj koňský.

rostlin*
Ne! Pod rakytník hnůj nee. Neradíte hnojit hnojem,ale klidně laikovi poradíte ať pod malou rostlinu fikne hnůj. :) Věřte,že rakytníku to nebude dělat dobře a je to zbytečné. Když už tedy chcete něco dodat,tak obyčejný zahradnický substrát,ale ne hnůj.Já nevím proč je každý zahrádkář tak posedlý hnojem a považuje to za spásu pro rostliny. Ano hnůj je dobrý do první tratě,ale zaorat se musí už na podzim. Lepši ho je zkompostovat. Rakytníky mají velmi rozsáhlý kořenový systém,kterým stale hledají po okolí potřebné živiny,takže zbytečné starosti o živiny.Špatně snáší přílišné sucho. Deficit vláhy řeší shazovaním listů a usycháním celých větví,samci méně kvetou. Hlavně u malých,nově vysazených rostlin je v době sucha důležitá občasná vydatná zálivka. Hnojení bych u rakytníků moc neřešil a já je nehnojím vůbec.Ani po výsadbě.
doplněno 01.05.16 10:08: Stačí mu běžná zahradní zem. Může se vysadit normálně do drnu. Je houževnatý a odolný a hned tak to nevzdává. Vápenitou či nevápenitou půdu neřešte. Rakytník to také neřeší. :)

rostlin*
hodnocení

0x
Bezproblému seženete v zahradnictví. Jsou i sladkoplodé odrůdy jako PODRUGA nebo ALTAJSKÁ a pod. Jak už tu bylo řečeno je potřeba mít poblíž samic jednu rostlinu samčí,kvůli opylení. Jeden samec stačí až na 10 samic. Půda běžná,zahradní,světlé a ne příliš mokré stanoviště. Jinak houževnatá rostlina. Nechnojit dusíkatými hnojivy!

hodnocení

0x

Za prvé musí být dva, není samosprašný. Já koupila dva malé keříky v zahradnictví a neplodily ani za pět let. Za tu cenu a vodu jsem si mohla koupit sušené plody.

rostlin*

Pozor,aby nedošlo k omylu. Rakytník je dvoudomá rostlina,t.j. jsou jedinci pouze se samčími květy a jedinci pouze se samičími. Samci neplodí.Pouze na jaře kvetou a trousí pyl,který,v ideálním případě, ulpívá na nenápadných bliznách samčích rostlin,které rostou nedaloko samce. Ty plodí a vydatně. Pokud Vám tedy ani po pěti letech neplodí,tak Vás v tom zahradnictví o to...a dali Vám buď dva samce a nebo dvě samice.Pohlavně dospělí jedinci jsou v tuto dobu k rozeznání.

První foto:takto vypadá v současné době samičí květ,tedy blizna.(Květy nemají korunní plátky)

doplněno 02.05.16 15:40:

Druhé foto: A takto vypadají samčí květy na jaře.Nyní už pomalu odkvétají.

Rakytník: sadba a pěstování, jak?
Rakytník: sadba a pěstování, jak? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]