Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pěstuji libeček v květináči na balkoně, ale bohužel nemá vůbec aroma. Když jej použiji do polévky či na brambory, tak není skoro vůbec cítit. Poradí mi někdo, co s tím, proč ztratil aroma?
Děkuji Martina
Možná je to tím, že libeček pěstujete v květináči, je to totiž trvalka, venku dorůstá až 2m a na jednom stanovišti vydrží celou řadu let. Takový libeček voní vždy a stále stejně, na jaře jemně, v létě intenzivněji. Zkuste ho přesadit aspoň do většího květináče, když není možnost zasadit ho ven.
Libeček lékařský je velká rostlina. U mě dorůstá až dva metry, možná i přes. Má silný kořen. Ten je též léčivý.
V květníku nemůže dostat všechny živiny, které potřebuje. Nejmohutnější bývá na rumišti, mezi kopřivami. Zřejmě mu symbioza s nimi svědčí. Co mu nedělá dobře je přílišná péče - tedy okopávání. Též se mu daří v polostínu.
Pokud máte na balkoně rostlinu více let, je to chyba, každý rok byste měla vysít novou a tuto starou vyhodit, přesadit do země na zahrádce, nebo někde na sídlišti ke keříku.
Jinak také se mě zdá, že bylinky, zelenina, brambory jsou ze supermarketů vyhnané prášky /hnojivy/, pod umělým světlem a není to ono, co je u ,,babičky,, na zahradě ze starých matečných rostlin a osiva. Zachování starých rostlin u nás v republice a plodin se věnuje ,,Gengel,,. S pomocí dobrovolníků zachraňuje a rozmnožuje zapomenuté rostliny, osivo, obilniny našich předků, geneticky přizpůsobené našim podmínkám.
Vopich je zřejmě krajový název v Krkonoších, někde i magíčko, opich, ligurček, mágovka, miláček, vlstek atd.. I mangoldu se někde říká také vopich.
Pochází z Íránu, používali již staří Řekové a Římané jako zeleninu, a ve středověku měl své místo v klášterních zahradách.
Je to šalvěj hispánská a kvality různé. Semínka bílá, hnědá, černá se liší kvalitou i účinky. Záleží také na vhodné lokalitě a podloží, podle toho mají účinnost. Zkusit to můžete, ale o kvalitě bych pochybovala, třeba budete mít semínka, ale bez účinku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.