Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co nasypat do truhlíku?

Od: patronka* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, koupila jsem dva plastové truhlíky a teď bych potřebovala do nich umístit rostlinky a semínka, jen nevím, jak připravit náplň. Ve dně jsou dva výlisky ve tvaru komolého kužele směrem dovnitř. Tam bych to provrtala a na dno nasypala písek. Na otvory bych dala zaoblené střepy z květináče a pak substrát s nějakým honojivem. Je to tak správně, nebo jinak? Děkuji :)

doplněno 21.04.16 12:50:

Doplňuji, že už všechno mám nakoupené včetně substrátu, takže ten "muškátový" přijde na řadu až příště. V jednom truhlíku budou bylinky už zakořeněné, ve druhém ze semínek. :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ťumplíky na dně ze shora provrtejte nebo odřízněte špičky (jde to lehce). Výška špuntů určuje, kolik vody zbude na dně po zálivce. Na dno můžete dát drenáž (písek, kamínky). Já drenáž nedávám, na otvory také nic a jde to taky. Používám substrát na pelargonie, v podstatě na vše.

doplněno 21.04.16 13:04:

Jestli vám do toho ještě můžu kecat, tak na výsev dejte horní vrstvu cca 4cm substrátu na výsevy. Semínka (lépe) vyklíčí v substrátu chudším na živiny a kořeny následně prorostou do výživnějšího.

hahanaj*
hodnocení

2x

Provrtám dírky na vyznačených místech , nasypu vhodnou zeminu a sázím, nedávám žádnou drenáž ani nezakrývám otvory není potřeba .Ať vám to pěkně roste .

idanova*
hodnocení

2x

Ještě bych doplnila, pokud si koupíte substrát na muškáty obohacený hnojivem, máte zajištěné správné množství hnojiva na množství zeminy a nemusíte mít strach, že rostlinky vyživíte málo, nebo že si je spálíte, pokud dáte moc. Až vám rostliny dobře prokoření truhlíky, nebudou už tak choulostivé na nějekou tu chybičku. Ať se daří :) Idanova

Můžu doplnit? Hnojivo v zemině na muškáty, funguje většinou 6 týdnů. Po této době musíte začít hnojit. Nejjednodušší je tekuté hnojivo na muškáty. Je levné, dobře se dávkuje a nemusí se rozpouštět, jen se nalije správná dávka do vody na zalévání.A kvetení je po tomto hnojivu je výrazně lepší, než po jiných hnojivech. :-D Ty díry, dírky ve dně mají tu nevýhodu, že když truhlík nestojí na podmisce, proteče skrz a udělá stružku na zdi. Když se dírky ve dně neudělají, zaléváme opatrněji, ať rostlinky neutopíme. Někdy se stane, že zemina je hodně suchá, voda proteče a udělá škodu venku. Když dírky nejsou, suchá zemina vodu po chvíli absorbuje. Já jsem dírky nikdy nedělala. Teď mám truhlíky samozavlažovací a jsem už asi 8 let nadšená.

mecik*
hodnocení

0x

Používám samozavlažovací, výhoda je, že víte, kolik máte v truhlíku vody a rostliny si ji postupně odebírají.Když jsem měl normální, vyvrtal jsem po obou krátkých stranách po dvou dírách ve výšce asi 3 cm. Voda dole držela, v létě nebylo nutné tak často zalévat. Na výsev chudší zem, zakořeněné substrát s hnojivy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]