Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v lidlu mají od čtvrtka ruční vertikutátor na trávu, uvažuji o koupi, můlžete mi poradit nebo řící zkušenosti?
Zdravím,
především je nutné říct, že tyhle "hrábě"nejsou vhodné na trávník, kde jsou velké drny - drny s tím rozřezat nejdou (podobně jako to nejde s normálními železnými hráběmi), protože se to za drny bude zasekávat a budete z toho akorát nešťastný (drny budete při použití velké síly vytrhávat z trávníku) - na zadrnovanou zahradu (trávník) to chce stroj a platí, že čím větší drny, tím výkonnější stroj je potřeba (velké drny, které tvoří některé trávy zvlášť pokud je trávník více zanedbaný, vyžadují stroj se spalovacím motorem - nejde to pořádně ani s elektrickým vertikutátorem).
Tyto vertikutační hrábě z LIDLu vlastním cca 3 roky. Jsem s nimi spokojený (vyzkoušel jsem před těmito hráběmi i jiné typy - A, B a různé jiné u nás prodávané konstrukce), plní dobře poměr cena - výkon, ale jejich použití (jak mi ukázal čas) má svá omezení.
První omezení jsou drny (viz výše), další omezení jsou plochy silně zarostlé mechem, kde mech tvoří vysokou vrstvu (víc jak 1cm) a je v celých plochách - na to vhodné nejsou, protože za
1) hrábě se na takto vypadajících plochách zasekávají
2) mech se trhá od podkladu (zeminy) v celých trsech, takže v trávníku vznikají díry, které je pak třeba zasypat zeminou a osít
3) je to strašná dřina (takže to člověka přestane po cca 1m2 bavit a dojde k závěru, že tudy cesta nevede)
Vertikutační hrábě této konstrukce jsou vhodné na
- udržování již předtím strojně vertikutovaného trávníku
- na trávník, kde mech je v nízké vrstvě do 1cm a není v celé ploše trávníku (tj. je jen občas někde chomáček mechu)
- na trávník, která je nový (cca do 1 roku) na rovném terénu (tj. třeba i ve svahu, ale nesmí tam být boule)
- na trávník, kde těmito hráběmi chcete vyčesat zbytky staré trávy
- na drobné dokončovací práce po okrajích trávníku, kam se nelze dostat strojním vertikutátorem
Když to shrnu - použití těchto hrábí je lepší než normálních železných, ale zejména pokud se jedná o zatím nikdy nevertikutovaný trávník, je (podle vyjádření majitelů, kde jsem vertikutoval zahrady strojně) výsledek strojní / ruční vertikutace nesrovnatelný ve prospěch strojního.
Tento ruční vertikutátor jsem v Lídlu koupila před dvěma lety, vůbec vám jej nedoporučuji . Když jej budete držet jako hrábě, tak je to na dvě věci(na nic a na ho..). Pokud by měl správně zabírat, tak se s držadlem musíte sklonit níž k zemi a v této poloze(pokud vydržíte) to akorát přinejmenším odnesou vaše záda a efekt stejně nic moc.Když vertikutátor, tak jedině elektrický! Klidně z Lídlu. Po předchozí zkušenosti, už jsem si ho také koupila a je super.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.