Nejste přihlášen/a.
dobrý den. Mám loni vysazený travnik. Bohužel až na 3tí pokus. První 2 mi dycky na druhý den smyl totální liják. Ale vždycky se něco uchytilo. Pak sem to prohrabal zasel znova ... Ted je mistama travnik jako tako pěkný, a místama jsou takové díry (že není tráva), jen udusaná hlína. (ale to je cca 10cm kolečka) a někdy jsou po hromadě třeba 4, a někdy je jich cca 20. Je to ruzné a ten travnik je takový řídký
když na travnik rozhažu ledek vapenaty...zhoustne mi travnik? hlavně v těch mistech co potřebuji? Nebo něco jiného? Nebo jak ty prazdná místa zatravnit? Zaset znova? ale hrabkama se do toho fakt moc nedá, a jak rozhažu travu jen tak, tak asi se nepříjme, nebo jo?
děkuji za rady
Já taky dělal trávník asi na třikrát než se to pořádně chytlo. Ono se to rozroste pravidelným sekáním nebojte se. Na podzim, na jaře a v létě přihnojit hnojivem na trávníky a máte prales. A samozřejmě čistit od plevelů a z jara zvertikulovat.
Jméno vám neřeknu. Ale vše jsem kupoval v Bauhausu, jak hnojivo tak postřik. Jinak ten postřik působí na pampelišku, sedmikrásku, ptačinec... neúčinný na kopřivu (vlastní zkušenost) hnojivo jsem kupoval v plastovém kýblu. Ono je teda úplně jedno jestli to poházíte ledkem nebo hnojivem z obchodu, udělá to podobnou službu, jen je dobré to neházet rukou, ale pořídit si rozmetadlo (já mám rozmetadlo ruční asi za 500Kč na kličku) a dělá to kvalitní práci.
je to otázka jak hezký chcete trávník a kolik tam těch koleček je. Pokud jich je hodně a chcete hezký trávník tak bych to podsel ještě jednou. Jinak se samozřejmě rozroste a čím častěji budete sekat tím více bude odnožovat do stran. Hnojivy to podpoříte, aby to bylo rychleji. Jen riskujete, že trávník bude drnovitý což lze trochu potlačit jarním a podzimním prořezáním - vertikutací.
Hnojivo na jaře vychází nejlépe močovina 30kč/kg (lze sehnat i za půlku) nebo ledek vápenatý nebo lépe amonný. Klasické NPK taky stačí) doporučuji hledat s vyšším obsahem dusíku tj 15% a více.
Zrovna včera jsem vyčetl, že za ROK by na trávník mělo přijít 15-25g/m2 čistého dusíku. Podle toho si můžete udělat plán a spočítat kolik jakého hnojiva potřebujete. Na jaře stačí čistý dusík, ovšem v létě bez draslíku bude tráva trpět a na zimu potřebujete taky více draslíku.
Postřik na plevel používám Bofix, který nezahubí trávu. Existují i více selektivní např jen na pampelišku apd.
Holá místa bych dosila, stačí narušit udusaný povrch a dosít ručně jen ta holá místa (pokud nebude pršet, tak zalévat, dokud tráva nevzejde), jinak to chce trpělivost, někdy to trvá i pár let, než se trávník rozroste. Chce to pravidelně sekat (ale ne moc, vždy tak o 1/3 výšky, to je důležité, jinak nemá sílu se rozrůstat), občas přihnojit, výběr hnojiv je veliký, poradí v každém zahradním centru. Opravdu to chce trpělivost, my se koberce jak z katalogu dočkali asi třetí rok od výsevu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.