Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovo suché listí na mém pozemku

Od: vaclavmergl odpovědí: 17 změna:

Hezký den, můj soused zasadil listnaté stromky jako živý plot tento přerústá jeho plot o min 1 metr, neopadává na podzim ale až v tomto období a suché listy máme po celé zahradě, jezírku kde nám zanáší filtraci, kterou musím často čistit. Co mám dělat, není s ním řeč. Stromky jsou zasázené od plotu asi 50 cm.

Děkuji za odpověď.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

4x

Nehledejte problem v sousedských vztazích. Buďte rád, že máte pěkný živý plot z habru, který vám neubírá vašeho pozemku. Kupte si nůžky na živý plot, případně ručně si jej z vaší strany pěstěte. Hádáním a stěžování stejnak nic nevyřešíte, jen vztahy zhoršíte.

Najděte si dobrou stránku věci a hned budete spokojenější... :)

sebod*

floro, tleskám Tvoji odpovědi.

doplněno 18.04.16 21:51:

A habin také *palec*. Sakra lidi, hned posílate tazatele k soudu a na obec si stěžovat. Přesně, má se radši kochat pohledem na živý plot, který ho stojí pouze to, že dvakrát do roka uklidí listí.

anonym0

:) jedte mu to listi ve svem volnem case uklidit vzdycky, kdyz bude potreba. Budte rad, udelate si vylet, budete se kochat prirodou a trocha pohybu vam taky neuskodi. Tazatel vam da na sebe urcite rad kontakt.

hk
hodnocení

3x

Máte smůlu - listí si ukliďte sami.

hodnocení

2x
Já bych ještě doplnil čtenáře tímto:
§ 1012
Vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
.
Bylo by vhodné posoudit, jak ne/přiměřenou mírou je vnikání imisí, teda v tomto případě listí, na pozemek tazatele. I to podstatné omezení obvyklého užívání pozemku je diskutabilní. Není trvalé, teda celý rok, ale omezené na krátké časové období odpadu listů.
.
Teda bylo by velmi problematické určit, třeba i na soudu, co je to nepřiměřené, závažné, co jen obtěžuje a co už poškozuje.
Jednoznačně z toho ale vyplývá, že pokud bude tazatel tlačit, dojde k poškození sousedskych vztahů "nad míru obvyklou". A třeba i schválnému vykonávání takových činů, jejichž hlavním účelem je obtěžovat nebo poškodit.
.
Nevíme, jak je vysoký živý plot, ani výšku a materiál normálního plotu. Nevíme ani, co bylo obsahem "řeči", zda je ochotný třeba výšku živého plotu snížit, nebo zvýšit plot...
Jak píše uška, lepší je písemné upozornění a případná reakce a (chybějící) odpověď souseda.
Někdy opravdu pomůže i diskuze na úřadě, ovšem opadávání listů se nedá ovlivnit, je to dílem přírody, a úplně zlikvidovat zeleň je nešetrné, k pláči toho, kdo ji zřídil.
.
Mnozí z nás si pomyslí, že tazatel může být rád, že má problém jen s listím. Poznáme i z této poradny mnoho jiných, závažnějších problémů, neřešitelných a k zoufání.
Zkuste dát řeč se sousedem znova, možná i on má problém s něčím z Vaší strany, o čem ani netušíte. Většina sporů je zapříčiněna nedostatečnou komunikací. Něco za něco...

uska*
hodnocení

1x

Není s ním řeč? Tak s ním nemluvte a písemně ho vyzvěte k odstranění problémů. .Pak teprve po nereagování můžete konat více.

Nejlepší je doporučený dopis s dodejkou.

hodnocení

0x
Na plevel se prodává účinná chemie, když už není se sousedem řeč. Podle mne by ale své listí měl od Vás uklízet.

hodnocení

0x

Máte smůlu, na tohle zákon není že by měl každej uklízet svoje listí. Já to mám asi taky tak, stromy zasazeny kousek od plotu, o listí co spadne k sousedům se nezajímám. Vždyť plody co spadnou z mého stromu k nim jsou jejich, ne moje. Tak to asi je, to sou ty sousedský vztahy.

ctenar*
hodnocení

0x

Viz Občanský zákoník §1016 a §1017.

anonym0
hodnocení

0x

Pokud je toho listi fakt hodne a neda si rict, parkrat bych si dal tu praci na navezl mu par kolecek pred vchodove dvere. S nekym se po dobrem vyjit proste neda.

hodnocení

0x

Já bych to jako nějak extra velký problém neviděl. Ty stromky opadají jednou za rok, tak vezmete jednou ročně do ruky hrábě a prostě to shrabete a vyhodíte. Nebo to spálíte a čoudem budete obtěžovat souseda a když si bude stěžovat, řeknete mu, že to je jeho bordel z jeho stromků :)

Něco jiného by bylo, kdyby soused měl na hranicích pozemku hnůj, který by vám celý rok zaváněl až u vás.

annaa*
hodnocení

0x

Já Vás úplně chápu, svoje listí si člověk uklidí a žádný problém mu to nedělá. Když ale padá od sousedů a navíc jste se společně nedohodli, že to tam oba chcete, je to k vzteku. :)

Mě padalo do zahrady suché jehličí z Thují, které si soused narval těsně na náš pletivový plot. Vysadil je hustě, neměly prostor, světlo a vzduch, celoročně prosychaly a vítr foukal suché jehličí k nám.

Já jsem to vyřešila tak, že jsem z naší strany zasadila k plotu stálezené listnaté keře. Vytvořily hustou stěnu, přes kterou vítr jehličí neprofoukne, nyní tedy padá pod ty Thuje na sousedův pozemek, tam kam patří. :)

Je to vlastně něco jako větrolam. Navíc kombinací různých druhů a i několika popínavých rostlin mám svůj živý plot zelený i v zimě, barevný a kvetoucí.

Ještě je možnost ty keře ze své strany ostříhat a vytvořit na své straně zástěnu, třeba z netkané textilie, juty a podobně. Nejen ochrání Vaši zahradu před padajícím listím, ještě zastíněním zpomalíte růst, nebude se jim to líbit a listí nebude každým rokem víc.

.Vysadil je hustě, neměly prostor, světlo a vzduch, celoročně prosychaly... tak, že jsem z naší strany zasadila k plotu stálezené listnaté keře. Vytvořily hustou stěnu, přes kterou vítr jehličí neprofoukne... Je pravděpodobné, že tůje budou mít ještě méně světla a vzduchu, že na to ještě více doplatí...

Upřímím pozornost nejen @annaa na § 1013 OZ: Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat...

Tazatelův ( i annaa) soused může takové konání napadnout, a požadovat náhradu škody, až jeho zeleň z důvodu dalšího zastínění (a vytvořit na své straně zástěnu, třeba z netkané textilie, juty...
zastíněním zpomalíte růst, nebude se jim to líbit...)
utrpí úhonu nebo zajde úplně.

annaa*

Hejkale, on ale nedodržel zákon, nevysadil svoje thuje 1,5 metru od plotu a na moji písemnou žádost o odstranění podle

§ 1017 nereagoval. Vše co mi dříve u plotu rostlo, vyhynulo...

zdá se, že preferujete systém oko za oko, zub za zub... mně vyhynula zeleň, ať vyhyne i jemu...

to, že on nedodržel zákon, Vás neoprávňuje také porušit zákon. Byla byste ve výhodě, při jednání se sousedem i třeba na obecním úřadě a pod. Takto si to budete jeden druhému vyčítat.

annaa*

Hejkale, to se Vám ale opravdu jenom zdá. Ani sysel by neměl tak rychle odsuzovat lidi, které nezná. Vůbec nejde o to ať vyhyne i jemu... . Jde o to, že já se nemusím dívat na jeho thuje a sbírat jeho jehličí. Jsem od oboru, proto mám ráda v zahradě vzácnosti, thuje považuji téměř za plevel.

Na žádný úřad si nikdo stěžovat nepůjde, já nejsem ten typ a soused je přistěhovalec, který má z úřadů vítr. Dost na tom, že rok seděl za neplacení daní...

Přeji Vám krásný den.

dobrý den, paní annaa

Hejkale, to se Vám ale opravdu jenom zdá.
...Jsem od oboru, proto mám ráda v zahradě vzácnosti, thuje považuji téměř za plevel.... Někdo má rád holky, druhý zase vdolky. Možná Váš soused považuje za plevel tu Vaši oblíbenou vzácnost. Těžko říci.

Jste jak píšete "od oboru", teda byste měla vědět, že zastíněním trpí mnoho rostlin. Poukázala jste na to, že vysadil je hustě, neměly prostor, světlo a vzduch, celoročně prosychaly a vítr foukal suché jehličí k nám...
Odborně jste konstatovala, že sousedovi se to moc nepovedlo. Potom jste zhoršila tůjím životní podmínky tím, že jste zasadila K PLOTU STÁLEZELENÉ listnaté keře. které vytvořily hustou stěnu.
Dá se tedy poznamenat, že vše, co mu u plotu roste, to mu vyhyne...

Na žádný úřad si nikdo stěžovat nepůjde, já nejsem ten typ
Kdybyste nezasadila těsně k plotu, (a i Vy dodržela zákon, kterého porušení u souseda reklamujete) mohla jste se svých práv domáhat i jednáním na OÚ. Ne stěžováním, ale jednáním ve smyslu zákona a místních podmínek.
Soused by na radu nebo pokyn či doporučení úřadu mohl zareagovat. - mít z někoho vítr znamená mít z někoho strach- Jako přistěhovalec ještě nemusí mít známosti a pod.

Jste typ, který si nestěžuje. Koná... Co jiného mně a ostatní laiky mohlo napadnout? asi jen to známé: Jak se do lesa volá... a oko za oko... účel světí prostředky...

Ani sysel by neměl tak rychle odsuzovat lidi, které nezná.
Příspěvek jsem psal jako obyčejný rádce. Ne jako moderátor...

...a rčení: ZDÁ SE vykládá třeba Slovník současné češtiny pod několika významy: 1. jevit se ve snu 2. mít dojem, pocit 3. budit dojem; připadat 4. působit příjemným dojmem; líbit se, zamlouvat se.

Nespal jsem, Vaše řešení se mi nelíbilo. Měl jsem dojem, připadalo mi to jako ... Takže žádné odsouzení, ale popis mého pocitu. Nijak jste mi můj pocit v odpovědi nevyvrátila...

Pěkný den všem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]