Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cibule vyklíčila, co s ní?

Od: stairn* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

bydlím ve studentském bytě, je nás tu osm. Máme velký špajz, který je rozdělený do temných komůrek, každému pokoji patří jedna komůrka.

Na týden jsem jel k rodičům - a teď jsem se vrátil zpět do bytu.
Zjistil jsem, že cibule, kterou jsem v komůrce měl uschovanou, začala rašit, a to celkem hodně.

Mám tam asi dvacet cibulí a z každé rostou 2-4 proužky natě.

Docela mě to překvapilo, čekal jsem, že se v takové tmě a suchu něco takového nemůže stát.
Je ta cibule nějak použitelná? Co s ní?

doplněno 18.04.16 01:38:

Radíte mi, abych využil nať samotnou.

Lze nějak její růst podpořit? Že bych nevyužil cibule jako takové, ale soustředil se na co nejvyšší produkci natě?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Kupte si pár brambor, anglickou slaninu a udělejte si šťouchané brambory, s cibulkou. Natě dejte na pávičku až když bude slaninka opečená, nepotřebuje totiž moc, jenom trochu překulit.

Nať je zdravá, má hodně vitamínu C.

joudic*
hodnocení

2x

nic s ni neni, bud ji snezte nebo zasadte :) nicmene cim vic zeleneho vyroste, tim mekkci a gumovejsi je cibule protoze si vyhonek veskerou energii bere z cibulky, takze vas ceka bud cibule na vsechny zpusoby, sazeni a nebo, po zjisteni ceny cibule, cesta do kose :) Nat nicmoc, uz jsem mnohokrat zkousel... v nouzi dobre, ale jinak ne :)

balzerka
hodnocení

2x

Je jaro, tak klíčí. Ty výhonky začnou časem slábnout a cibule hnít. Jakmile ji zasadíte, tak po čase půjde do květu, tak ji brzy zkonzumujte a nečekejte. Výborná je na chleba ze sádlem.

hahanaj*
hodnocení

0x

jistě nať se dá použít do pomazánek či na chleba, do míchaných vajec prostě jakékoliv jídlo s tím ozdobit a vylepšit

Nať se dá použít a pokud cibule není měkká, tak i ona. Kvalita půjde rychle do ...

jh®
hodnocení

0x

Nať bych použila do polévky, pomazánky..., zbylá cibule bude dál použitelná, ale bude asi dál rašit. Pokud o nať nestojíte, odřízněte ji a cibuli dejte do ledničky, chvíli ještě vydrží.

hodnocení

0x

Cibuli na nať v tomto období pěstujeme (vlastně ani nepěstujeme, pěstuje se sama a my ji jen hojně využíváme) na parapetu okna od nepaměti. Stačí ji posadit do sklenice s vodou, ale nad hladinu tak, aby ve vodě neležela, ale přitom měla dost vlhko na kořínky. Takhle se prodávají třeba hyacinty na rychlení. V našem příadě ale máme na okně vyšší misku, v ní takovou plastovou mřížku (ze staré lednice z tvořítka na led), do misky naliji trochu vody, a na té mřížce cibule postavím těsně vedle sebe aby se nepřevracely. Podle potřeby dolévám vodu. Na světle a s dostatkem vlhkosti krásně raší, stačí odřezávat dorůstající nať a používat ji tak, jak už tady bylo uvedeno. A třeba i polévka z ní je výborná. Cibule sama potom není moc použitelná. Takhle to jde i česnekem a petrželovou nať taky pěstuju na okně - z petržele odříznu vršek, posadím do misky s troškou vody a nechám na okně. Zanedlouho vyraší a stále máme čerstvou, zelenou, vlastní petrželku.

jabraka*
hodnocení

0x

Jde jen o nedostatek zkušenosti.Cibuli je možno bez problémů skladovat v chladničce,nebo i venku na balkoně.Je zbytečné si dělat velkou zásobu.Cibule vyhání listy v době,kdy cítí teplo.Světlo nepotřebuje.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]