Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím ve studentském bytě, je nás tu osm. Máme velký špajz, který je rozdělený do temných komůrek, každému pokoji patří jedna komůrka.
Na týden jsem jel k rodičům - a teď jsem se vrátil zpět do bytu.
Zjistil jsem, že cibule, kterou jsem v komůrce měl uschovanou, začala rašit, a to celkem hodně.
Mám tam asi dvacet cibulí a z každé rostou 2-4 proužky natě.
Docela mě to překvapilo, čekal jsem, že se v takové tmě a suchu něco takového nemůže stát.
Je ta cibule nějak použitelná? Co s ní?
Radíte mi, abych využil nať samotnou.
Lze nějak její růst podpořit? Že bych nevyužil cibule jako takové, ale soustředil se na co nejvyšší produkci natě?
Děkuji
nic s ni neni, bud ji snezte nebo zasadte nicmene cim vic zeleneho vyroste, tim mekkci a gumovejsi je cibule protoze si vyhonek veskerou energii bere z cibulky, takze vas ceka bud cibule na vsechny zpusoby, sazeni a nebo, po zjisteni ceny cibule, cesta do kose
Nat nicmoc, uz jsem mnohokrat zkousel... v nouzi dobre, ale jinak ne
Nať bych použila do polévky, pomazánky..., zbylá cibule bude dál použitelná, ale bude asi dál rašit. Pokud o nať nestojíte, odřízněte ji a cibuli dejte do ledničky, chvíli ještě vydrží.
Cibuli na nať v tomto období pěstujeme (vlastně ani nepěstujeme, pěstuje se sama a my ji jen hojně využíváme) na parapetu okna od nepaměti. Stačí ji posadit do sklenice s vodou, ale nad hladinu tak, aby ve vodě neležela, ale přitom měla dost vlhko na kořínky. Takhle se prodávají třeba hyacinty na rychlení. V našem příadě ale máme na okně vyšší misku, v ní takovou plastovou mřížku (ze staré lednice z tvořítka na led), do misky naliji trochu vody, a na té mřížce cibule postavím těsně vedle sebe aby se nepřevracely. Podle potřeby dolévám vodu. Na světle a s dostatkem vlhkosti krásně raší, stačí odřezávat dorůstající nať a používat ji tak, jak už tady bylo uvedeno. A třeba i polévka z ní je výborná. Cibule sama potom není moc použitelná. Takhle to jde i česnekem a petrželovou nať taky pěstuju na okně - z petržele odříznu vršek, posadím do misky s troškou vody a nechám na okně. Zanedlouho vyraší a stále máme čerstvou, zelenou, vlastní petrželku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.