Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot na hranici pozemku

Od: mecik* odpovědí: 12 změna:

Prosím o radu.

Mám problém. Na chatě bych potřeboval osázet hraniční záhon, nejlépe dřevinami,pnoucími rostlinami. Ovšem záhon je jen 90 cm.široký.Neprůhlednost není podmínkou. Výška do dvou metrů. Túje už bych nerad použil, abychom neměly přetújováno. Máte návrh, budu vděčný, nějak mi došla inspirace. Děkuji za pomoc rádcové. Mečík.

doplněno 16.04.16 09:12:

Co takhle ibišky nebo růže z Jericha.Máte zkušenost?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

annaa*
hodnocení

2x

Ibišek mohu doporučit, přežije snad všechno. Jen celkem rychle roste a musí se na jaře stříhat, aby zůstal keřem. Jinak doroste výšky jako strom. Z popínavek mám na plotě Clematis, Loniceru a Akebii. Plot mi od časného jara do podzimu kvete. Nyní už je v květu Akebie, voní podobně jako jasmín a v září na ní budou viset veliké fialové plody.

Živý plot na hranici pozemku
mecik*

Děkuji za nápad, budu o tom uvažovat, toto by mi asi nejvíc vyhovovalo.

astik
hodnocení

2x
Taky radím ibišek. Dá se stříhat dle potřeby a navíc krásně kvete. Soused ho má taky jako plot. ;)
mecik*

Ibišky mám moc rád, asi to nějak zkombinuji na zivý plot z doporučených okrasných rostlin- keřů. Díky za pomoc.

pohanka*
hodnocení

2x

Chválím, že nechcete tůje.

Máte nejdříve nápad nějakou pnoucí rostlinu, ale potom pnoucí zavrhujete, protože by musely mít oporu.

Chtěla jsem navrhnout vinnou révu, ale jestli tam máte vhodné podmínky. Já jsem spíše užitková, tak mě napadla Josta, Aronie, dřín, hloh, mišpule, Muchovník - ten bych doporučovala, Zimolez kamčatský, někdy je i černý rybíz vyšší keř.

mecik*

Při představě, že psí víno udělá jednu velkou stěnu a u nás poměrně silné větry od západu, mne jenom napadlo, zda by to konstrukce vydržela. Jinak děkuji za radu.

floro*

Vydržela. Psí víno na plotě není až tak spokojené (zřejmě jí vadí profukování konstrukcí) a neudělá tak mohutnou rostlinu jako na zdi nebo plném dřevěném plotě.

hodnocení

0x

Dřevina, která doroste 3 m a více má být od plotu min. 3 m, dřevina menší 1,5 m od plotu. NOZ § 1017
Abyste později nemusel kácet.

mecik*
hodnocení

Je mi to jasné, pokud by se jednalo o keř stříhat,stříhat.

hodnocení

0x

psí víno? zimolez?

mecik*
hodnocení

Psí víno? To bych musel vytvořit nějakou pevnou konstrukci, je těžké a nevím , zda by mi ji nepolámal vítr, který je tam dost ostrý.

já ho mám na obyč. plotě z pletiva, bez problému - vy tam žádný plot nemáte? to by chtělo upřesnit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]