Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
právě nám na zahradě kvete meruňka, ale květy postupně opadávají (ne okvětní lístky, jako když meruňka normálně odkvete), ale celé květy, jakoby je někdo odštípl. Při bližším průzkumu (roztržení opadlého květu), jsem zjistila, že opadané květy vůbec nemají bliznu, resp. že blizna je odpadlá a zbytek zčernalý.
Zajímá mě příčina - může to být tím, že meruňka zrovna kvete, když je ne zrovna ideální počasí a málo létají včely (jak poznám, že květ nebyl opylený?). Žádný mrazík zde již dlouho nebyl, nejnižší noční teplota byla 3,5 stupně. Děkuji za vysvětlení a přeji hezký den. Petra
Mohla by to být spála aneb "moniliový úžeh květů peckovin, jejímž původcem je houba Monilinia laxa (je to konidiové stadium houby Sclerotinia laxa). Tato choroba napadá především meruňky a višně.
- Za příznivých podmínek pro infekci může mycelium houby po napadení květů prorůstat přes bliznu a čnělku do semeníku a stopkou dále do dřeva.
- Květy (a při silnějším napadení i listy) na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené – proto též moniliový úžeh nebo spála. Tyto příznaky bývají často mylně považovány za poškození nízkými teplotami.
- Větévky mohou být také napadeny přímo, především při mechanickém poranění (např. kroupami) a po pozdních mrazech.
- Na napadených letorostech se velmi často objevuje klejotok, který postupně přechází i na "starší dřevo"a může být příčinou rozsáhlejšího poškození stromu.
Významnou součástí ochrany jsou všechna preventivní opatření – zejména důsledně odstraňujeme a likvidujeme napadené části rostlin (větévky a mumifikované plody) i na okolních peckovinách (třešně, švestky), kde se na jaře tvoří konidie (infekční spóry), které jsou nejdůležitějším zdrojem infekcí. Konidie jsou šířeny větrem, vodou a hmyzem.
Rozhodující pro napadení houbou je období od začátku květu do konce plného květu. V tuto dobu v rizikových podmínkách také provádíme chemické ošetření. K ošetření můžeme použít registrované přípravky Baycor 25 WP, Horizon 250 EW, Lynx, Ornament 250 EW, Talent, Teldor 500 SC."
viz ireceptar.cz/...
Mě to před několika lety málem zlikvidovalo všechny meruňky, na většině větví se objevil klejotok. Všechny napadené části jsem ostříhal, aby se to dál nešířilo a ze stromů zbylo jen hrozné torzo. Od té doby meruňky obrostly a při začátku kvetení i na jeho konci je stříkám uvedeným Horizonem. A i když nepostříkujícím sousedům stromy spála napadne, tak naše meruňky to jen lízne na pár větvičkách.
Ideální počasí pro šíření je prý zima a vlhko při kvetení.
Děkuji za tip, ale monilióza to pravděpodobně (snad) není. Listové pupeny jsou nepoškozené, taktéž i květy (mají krásnou bílou barvu - i ty co opadaly), mluvila jsem o tom se sousedy zahrádkáři a mají to podobně. Jeden starý zahradník si myslí, že za to opravdu může počasí a malá aktivita včel. Sem tam nějaká sice létá (stejně tak čmelák), ale asi je to málo. Tak uvidíme jak to dopadne, snad se k tomu ještě nepřidají mrazíky...
Monilioza to není. Při ní uschlé květy i listy zůstávají na stromě, Vy píšete, že opadávají. Neuvádíte, jestli je to i v jiných letech a jestli nějaké na stromě zbydou. Propad květů a následný červnový propad plůdků je přirozený. Strom si reguluje násadu plodů, který je schopen uživit. Meruňka má květy křehké, takže je může poškodit i silnější vítr. Většina odrůd je samosprašných, málo cizosprašných, takže otázka je, jakou odrůdu máte. Možnost je také žádné nebo špatné hnojení a strom nemá sílu udržet plody.
Děkuji, odrůda je neznámá, meruňka už na pozemku byla, když jsme jej koupili. V jiných letech si takový propad květů nepamatuji, skoro každý rok byla i slušná úroda (pokud tedy nepřišly mrazíky). Část květů na stromě zůstává (zatím), tak uvidíme, jak to bude letos. Každopádně děkuji za info o křehkosti květů, poslední 3 dny u nás dost silně foukalo.
Tohle jsme měli u švestky. Bohatě kvetla , ale neopylené/?/ květy odvál vítr, opadaly. Přesto toho, co na stromě zbylo, bylo nakonec překvapivě dost...Ze všech květů se plody neudělaj , to by strom neutáhl.. Meruňka je taky háklivější. Teď jen laicky: Třeba vám klesla spodní voda. Nebo už by potřebovala dodat nějaké živiny. Třešním jsem přidávala vápno, ale nevím, zda tohle chce i meruňka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.