Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrž na zahrádce

Od: babajaga® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

loni jsme si před okny založili takovou maličkou zahrádku s okrasnými keříky a mulčovací kůrou. Je to docela pěkné.

Včera jsem myla babče okna, dole v té zahrádce mě upoutal takový neobvyklý špičatý útvar. Vyrostl tam smrž. Kačenka česká to asi nebude, spíš si myslím, že smrž špičatý. Měla jsem z něj velkou radost. *tanec*

Houbařské srdce velí: Sebrat! Ale jeden smrž je do jídla jako nic. Proto jsem uvažovala, že tam houbu nechám zestárnout, třeba jich za rok vyroste víc. Jenže: smrž má přirostlý klobouček k nožce a jistě nemá podobné výtrusy, jako třeba hřib, aby se jimi rozmnožil. Jak se vůbec smrži množí? V přírodě jsem je našla jen 2x za život.

Mám tedy smrže nechat "na semeno"?;) Myslíte, že za rok mi vyrostou další? Nebo to byla spíš náhoda a takový milý vtip od přírody? *slunce*Zdraví Jaga.

Smrž na zahrádce

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobré ráno, babajaga, mrkla jsem se do chytré knížky a tam je napsáno,, že smrž patří mezi kustřebkotvaré a jejich vřecka jsou operkulátní tj. mají na vrcholu víčko/operkulum) ,které se po dozrání otevře a uvolní spory.Plodnice vyrůstají mimo jiné na rozkládajícím se dřevu, v mechu, vlhkých zdech atd.. Takže s jedním smržem bych se kochala" :-Da příští rok v dubnu

uvidíte, jestli jich přibyde víc.

hodnocení

2x

a nemůže to být kačenka česká? tedy, já si našla, že je to kačenka, ale možná je to smrž? *nevi* roste mi na zahradě u plotu do lesa a vypadá podobně - objevuje se tam ne každý rok, ale jednou za několik... nicméně, tu vaši houbu bych tam taky nechala, ať vytrousí své výtrusy a kdoví, třeba příští rok přibydou...

doplněno 14.04.16 08:14:

včera jsem jich pár sesbírala...

Smrž na zahrádce #2
Smrž na zahrádce #3

hodnocení

Díky, děvčata - houbařky, toho smrže si opravdu nechám a budu se jím kochat.*smich*

Jinak, myslím si, že kačenka česká to není, ta má spíš takový kulatý klobouček a je menší. Myslím si pořád, že je to smrž špičatý. Ale nechám ho tam! I když se člověk nazývá pánem tvorstva, nemusí přece jen všechno kolem sebe zničit, posbírat a sežrat! :-D A za rok uvidíme. Dík, Jaga.

sebod*

babčo, ještě Ty mě provokuj s kačenkami. Všude čtu, co jich letos roste. Já prolezla kdejaký roští a našla jsem houby ! :-D Teda nic ! Sakryš... A Tobě rostou u nosu !

doplněno 14.04.16 08:58:

A jen pro zajímavost. V takovém Švýcarsku dáš teď za kilo smržů 5.000 - 6.000,- Kč.

hodnocení

Sebodko, udržím se a nebudu letos tu jednu houbu sbírat. Ona se mi vysemení a za rok? To je budu sekat kosou. Dám do košíků a pojedu prodat do Švýcarska. A budu "za vodou". *smich* A nebudu muset čekat, až mi zase přidají 40 Kč k důchodu!

Kdo by to byl řekl? *tanec* Jaga.

lal

Asi vás dámy zklamu, ale již dvakrát mi na zahradě po rozvezení nové mulčovací kůry smrže vyrostli (vždy na jaře navezena nová, další rok tam rostou), bohužel bez rozdílu, zda smrže necháte či sesbíráte, další rok už se mi neukázali. To samé jsem viděl cca před třemi lety na parkovišti u nemocnice, kdy záhony kolem zavezli novou mulčí. Další rok tam rostl smrž na smrži a od té doby jsem neviděl ani jednoho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]