Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Máte zkušenost s oblázky místo mulč. kůry?

Od: sasa* odpovědí: 9 změna:

Prosím o Vaši zkušenost s použitím oblázků místo mulčovací kůry na větší ploše. Hlavně mě zajímá zkušenost s akumulací tepla a případným vysušováním půdy v období horkého léta. V případě, že preferujete kamínky, jaký kámen zvolit, jakou velikost pro co nejlepší údržbu (nebo jestli vrstvit různé velikostní frakce). Děkuji za Vaši radu. Nemůžu se rozhodnout jestli kůru nebo oblázky, bohužel v sousedství mají sousedi plevel (mimo jiné např. i křídlatka a bodláky), který nechávají pěkně rozmnožovat, a údržba zahrady se prostě nedá časově zvládnout.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x

Textilie vám od plevele nepomůže, i kamínky se časem (do dvou let) zanesou a plevel roste v kamíncích nad folií, pampeliškám ani píru to nevadí, nejhorší je červený šťavel. Čím silnější textilie, tím více trpí rostliny pro nedostatek vzduchu v půdě. To poznáte podle toho, že někdy folii nemůžete ani odtrhnout jak je zespod prokořenělá. I kůra se zaplevelí ale při dostatečné vrstvě (cca 8 - 10 cm po slehnutí) plevel snadno vytrhnete, protože koření výš nad zemí v kůře. Odplevelovat oblázky je strašný opruz. Navíc kameně se v létě velmi nahřívají, obzvláště v těchto extremních létech a ne že by vysušovaly půdu, ale velmi sálají teplo do okolí (jako topení), takže pokud je pak máte někde u zahradní terasy, tak je to celkem peklo nejek kvůli počasí. Nebo taková malá předzahrádka na západ s řádným zděným plotem malou zahrádkou pod oblázky a nazřátý barák... to je to pravé peklo. Kůru je dobré alespoň jednou za rok dohnojit vápníkem (protože okyseluje). Ale v podstatě zlepšuje půdní vlastnosti přispíváním humusu při rozkladu. Podzimní listí je ideální do kůry zapravit, z kamínků ideálně povysávat. Takže ano, kůra je praktičtější, ohleduplnější. A že ji rozhrabávají ptáci? Vždyť aspoň kousek nechemizované zahrady jim nechte :)

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, používal jsem mulčovací kůru. Vydrží jen několik let, rozpadá se na stále menší kousky, trpí hnilobou, vítr ji roznáší a ptactvo rozhrabává po okolí.

Kamínky (kačírek) jsou "na furt", vítr je neroznese a ptactvo to má také výrazně obtížnější. Je fakt, že v létě je slunko rozpálí, tak se půda bude vysušovat více, než u té mulčovací kůry. Důležité je umístit na zem jako první propustnou fólii a oblázky potom až na ní - voda projde dolů, ale plevel neproroste. Zdravím!

doplněno 02.04.16 14:57:

vilik - máte trochu zpoždění, ale to nevadí. Zatím jsou zkušenosti vcelku stejné, tak by to tazatel/ka mohl/a brát jako rady prospěšné.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Používám jak mulčovací kůru, tak oblázky. Problémem ale dnešní doby je, že ty oblázky používá snad už každý na své zahradě a je to takové okoukané. Ta mulčovací kůra přeci jen splyne s okolím, tedy pokud to máte někde rostlin a pod.

Pokud hledáte způsob jak ušetřit čas, tak potom ty oblázky tohle řeší. Je to takřka bezúdržbové.

vilik*
hodnocení

0x
Oblázky jsou fajn. Jsou těžké, takže neuletí. Je úplně jedno, jakou velikost. Mám je radši, než kůru, kterou ptáci či zvířata vyhrabou a musí se uhrabávat. Taky se musí dosypávat, protože ubývá.
Nevýhoda kamenů je ta, že musí být oddělena od trávníku, protože tupí nůž sekačky a případná posekaná odletující tráva kameny zničí. Taky na podzim v době padajícího listí je kůra asi lepší na čištění. Můžete ji část odrabat a vyměnit.
Finančně vyjde asi líp kůra, berete li ji z pily. V pytlích je drahá. Ovšem, musí se občas dosypávat.
Akumulaci a zbytek neposoudím, ale věřím, že povrch kamene bude teplejší. Tedy i mikroklima bude takové. Kůra je pocitově vlhčí, ale stejně budete snad zalévat.
doplněno 02.04.16 14:54: Kdy jste to stihli napsat? Jsem se tak snažil:).

hodnocení

0x

Na mplevel ti kamínky rozhodně nepomůžou a pozor na mulčovací kúru, býváo plesnívá, je třeba ji dobře prohlídout ale v silné vrstvě jke dobrá, plevel tam prolézá pomalu a tak se dá pravidelně vytrhávat

lidus*
hodnocení

0x

Já jsem líná skalku plet a tak na některých plochách mám černou folii a na ni nasypané kamínky, říkám tomu jezírka.

jabraka*
hodnocení

0x

Používám na mulčování štěpku už několik let.Mám ji zdarma,ale i koupená je asi 3x levnější než kůra.Netrpí tolik hnilobou a plísněmi.

JABRAKA

72mona3*
hodnocení

0x
Mám na zahradě obojí. V první řadě je důležità kvalita fólie (plevel se uchytí všude, ale v minimálním množství a lze snadno vyndat), v řadě druhé oddělení od trávníku. Jak už zde bylo řečeno - kůra je lehčí, tak se dostane všude (hlavně když si tam pes trénuje slalom) a je třeba dosypávat. Kamínky lze volit dle vlastního vkusu (já mám větší oblázky) a i v minulém parném létě se pod nimi dlouho držela vlhkost. M.

hodnocení

0x

Já zatím stále dávám na své zahradě přednost kamínkům před kůrou, kterou jsem také vyzkoušela. Kolem jezírka mám dost velkou plochu zasypanou směskou křemičitých drobných oblázků (velikost asi 1,5 cm) už asi 8 let. Nad jezírkem se sklání vzrostlá vrba kroucená, ze které opadá hodně listí. Když na jaře trochu oschne, tak co jde rukou, chomáče, posbírám a na zbytek už nemám čas. Přesto mi mezi kamínky jen velmi osiřele zakoření malý kousek trávy, který , když si ho všimnu, hned lehce vytrhnu. Do roka tak 10 ks. Nic jiného tam nikdy nevyrostlo. Pak mám ještě 2 rabata s těmito kamínky , asi 4x 2,5 m a výsledek stejný. Tam pěstuji Juku, kaktusy, plazivou mateřídoušku a netřesky. Toto všechno je na prudkém slunci celý den. V pohodě po kamínkách můžu chodit bosa i v horkém létě, nic nesálá, nežhne. Asi proto, že jde o křemen. Vrstvu mám jen asi 5 cm. Občas postříkám hadicí.Za domem, ve stínu, máme po celé délce domu /18 m/ zatím též fólii s těmito oblázky, jsou tam "provizorně už 10 let, měla tam přijít dlažba. Tam dokonce se chytne kořínek s travičkou jen na konci domu, kde je víc světla. Vzadu, kde se chodí, mám vrstvu asi 8 - 10 cm. Další rabata mám před vraty, tam jsou minijehličnany, slunce tam jde ráno a ani vlétě nezalévám. Nedám na ně dopustit. Jednou, až se vytvoří mezi kamínky hodně humusu, může tam růst plevelu víc. Pak se chystám jednoduše kamínky shrabat, propláchnout hadicí a dát novou fólii. Ale kdo ví, kdy to bude, zatím jsem s tím 10 let nemusela dělat nic a dlouho nebudu. V porovnání s kůrou, kterou musíte dosypávat, roznáší se a plevel v ní roste už 2. rok, je to bezpracné a nastálo, žádné další výdaje, starosti a práce. Chce to ale tam, kde chcete mít něco zasazeno, vystřihnout otvor, tedy spíš prostřihnout kříž, do kterého rostlinu zasadíte a tam už by měla zůstat, čili zasazené rostliny nemůžete přemísťovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]