Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tyč ke stromkovým angreštům

Od: bimbam® odpovědí: 19 změna:

Zdravím rádce, hlavně zahrádkáře!

Na podzim 2013 podzim jsem zasadila stromkové angrešty. Jedna dřevěná tyč uhnila, druhá k tomu zřejmě nemá daleko. Vidím, že by to chtělo kov, nejraději zašpičatělý. Existuje něco takového v obchodech? Nechci nic pružného, korunky narostly nesouměrně a pod váhou ovoce se loni příliš nakláněly. Letos jsem korunky zastřihovala. Větší zásah nůžkami by korunku skoro zlikvidoval, takže stále jsou mírně nesouměrné.

Nebo co jiného bych měla dělat?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Moc let mám tohle a neměnila bych, chce to zatlouct metr do země. nej-izolace.cz/...

doplněno 02.04.16 13:25:

Ano, jsou ty pruty o nich píšete. Jen jsem chtěla říci, že mi stačíi 6mm, vy píšete o 15 mm. Tazatelka si jistě vybere.

ctenar*

To jsou ty betonářské ocelové pruty, o kterých jsem psal ve svém 1.příspěvku.

doplněno 02.04.16 13:34:

Těch 15mm je jen příklad, že i tak tlusté jdou pohodlně zatlouct, i když nemají špičku, jak původně chtěla tazatelka. Samozřejmě stačí mnohem tenčí (tedy i lehčí a levnější).

ctenar*
hodnocení

2x

Že by nějakou tu tyčovou ocel z místního obchodu s hutním materiálem (nebo odpad/odřezky ze stavby)? I tyče s tupým koncem o průměru 1,5cm lze těžším kladívkem pohodlně zatlouct do země.

Další možnost je natáhnout nad stromky lanko (třeba mezi blízkými většími stromy) a na něj přivázat provázkem/lankem ty těžší větve angreštu.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já mám odzkoušené staré silnostěnné trubky - "odpad" z rušeného etážového topení. Myslím, že když si skočíte do výkupny kovů, tak tam nějaké pěkné dva kousky najdete a (za jejich váhu) odkoupíte. Zdravím!

doplněno 02.04.16 13:30:

bimbam - to železo si poradí, pokud nebude kámen moc velký. Jinak to zkusíte o kousek dále, resp. z jiné strany stromku. Hodně štěstí při práci (a málo kamenů).

hodnocení

1x

Náš tata zatloukl staré vodovodní trubky a nechal čnět nad keříkem poměrně dost. Když se větvičky prověšovaly pod tíhou kudlačků, pověsil je provázky na špičku trubky. Keřík pak připomínal májku. :-D

doplněno 04.04.16 07:42:

Suzy, udělej z něho májku! Cesta nejmenšího odporu. :-D

jabraka*
hodnocení

1x

3 ks Kulatinky průměr 2 cm spojené pod korunkou dohromady,a jenom roztažené jako nohy.Ani nemusí být moc zatlučené do země.Pokud se spodky opálí v ohni,ani nehnijí.

JABRAKA

Jéžiš, Jabrako, pozdě! Včera jsem to vykopala a znova zabudovala. Dala jsem pěkný kolík, nahoru našroubovala očko, kterým pak budu provlékat ty provázky. A právě jsem si všimla, že mi ta bývalá tyč uhnila. Nevěděla jsem, že se má opálit. Škoda, už se mi to nechce zase předělávat...

Udělala jsem to podle babky. Také jí děkuji.

Suzy, až budete obírat srstky a budete mít poškrábané celé předloktí, vzpomeňte si na mě. Škytne se mi a já budu vědět, že vy jste si vzpomněla. :-D

hodnocení

Děkuji za rady! Metr do země v kamenité půdě - *nevi*.

Proč to chceš zatloukat metr do země? To je zcela zbytečný.

Bud bych sehnal pár armovacích drátů a nebo si v nejbližší truhlárně nechal nařezat pár lišt. na nějakým přesným rozměru vůbec nezáleží.

rv*
hodnocení

0x

Používáme vlastní výrobek z PPR trubek. Každému keři na míru.

Tyč ke stromkovým angreštům

hodnocení

Děkuji i za rady od rv a babky.

Ano, angrešty připomnající májku jsem měla loni. Ale i tak potřebuji kmínek srovnat. V roce 2014 jsem toho na zahradě i kolem domu zanedbala z rodinných důvodů moc a moc. Náprava je pomalá.

hodnocení

0x

Já jsem měla překrásný angrešt. Byl úplně obsypaný velkými plody a každé ráno bylo moje první se jít podívat z okna na angrešt. Měla jsem tam samozřejmě kůl a kmínek přivázaný. A pak začalo pršet a pršelo asi týden a jednoho dne jsem ráno šla koukat na angrešt a on nikde. V noční košili a v dešti jsem letěla na zahradu, nechápala jsem co se stalo. No stalo se to, že se pod váhou toho ovoce, které asi nasáklo vodou z toho deště, ulomila celá korunka. Ležela na zemi a já fakt brečela. Tu odrůdu jsem už od té doby nesehnala. Oni to roubují na tu mirabelku a ta má tenký kmínek, který nesílí. Teď mám jiný angrešt a pozoruji stejný problém. Zajistila jsem kmínek ze všech stran, ale nejsem si vůbec jistá, že se zase neulomí celá korunka. Na keřový nemám místo a navíc mi nechutná. Neví někdo jak to udělat, aby se neulomila korunka?

doplněno 04.04.16 09:57:

Babko, já mám ale stromkový, ne keřík. No, pokusím se to nějak vymyslet. Ty kruhy mám také, ale jsou nízké, používám je na pivoňky, aby se květy neválely po zemi. Ten můj angrešt je metr vysoký kmínek a pak je teprve korunka. A kmínek je tenký. Nesílí a korunka se pořád rozrůstá. Už jsem ji ostříhala, ale zase přece nemůžu ostříhat všechno, na co by mi bylo koště s několika plody.

vilik*
Koukněte na fotku od rv pár příspěvků výš. Jde to udělat i ze zatlučených latěk, na které do čtverce natlučete příčné laťky. Nebo stočte drát a přidělejte na zatlučené roxory, to je jedno. Hlavně, aby se větvičky dobře opřely.
Ty PPR trubky jsou super. Dík za tip;).

host*
hodnocení

0x

Ke stromkovému angreštu stačí normální dřevěná hranatá tyčka tak asi 20 x 20 mm, zašpičatit, zatlouct do země, případně k ní do země zatlouct dva, tři ploché kameny na výšku, aby držela v zemi.

Nebo se dají koupit zelené kovové tyčky v bužírce, asi tak 12 až 15 mm silné, prodávají se k fazolím nebo ke kytkám v různých výškach a pokud angrešt a tyčku nezlomí vichr, tak to docela dobře stačí a drží.

Kdo chce přírodní materiál úplně nový, použije obyčejnou dřevěnou násadu od koštěte, buď starou použitou, nebo novou, sice za cenu keříku angreštu, ale ten by se bez tyčky zlomil. Viz například brufus.cz/...

Nebo jednoduše při řezání stromků najdete vhodnou rovnou větev nebo kmínek.

doplněno 05.04.16 17:19:

Ulomená korunka, podobný případ - spadlý sníh ulomil polovinu korunky červeného stromkového angreštu Carmen, právě u kmínku, půlka korunky se čistě oloupla a spadla. Po zasazení do země začala normálně pučet a snad zakoření, alespoň jako keříková, než se najde vhodná podnož a čas na naroubování, aby byl opět stromkový.

Když zafičí vítr, je korunka na tenkém kmínku jako plachta a vítr s ní cloumá a snadno ji může odlomit. Někdo tomu pomáhá vyšší tyčkou s nasazeným ležatým křížem z tyček, ke kterému se větvičky mohou opřít nebo přivázat, nebo na vyšší tyčku několik silnějších větví přivázat provázkem jako věnec na májce.

Hoste, píši, že se mi ulomila korunka, nepraskl kmínek, ale prasklo to zřejmě v tom roubování. Prostě celá korunka plná ovoce se odlomila úplně nahoře. Tyčku jsem tam měla, nepomohlo to. Asi to bylo špatně naroubované nebo co. Byl takový nádherný velký červený angrešt. Myslím, že se to jmenovalo Šolcova - no a teď nevím co. Ale ten Šolc tam byl. Pak jsem ho sháněla pod tím jménem a bylo mi všude řečeno, že se přestal pěstovat. Ale nikdo nevěděl proč. Už je to asi pět let.

doplněno 05.04.16 07:27:

Ano, Šolcova naděje. A dá se ještě sehnat? Nebo to byla opravdu jenom ta jeho naděje? Ten angrešt byl vynikající, červený, velké sladko kyselé bobule a neměly tlustou slupku.

Pro babku. Tak děkuji. Zkusím najít nějakou vysokou tyč a nahoru zašroubuji očko a tím budu provátky provlékat. Takhle to dělám se zelenýma fazolkama které se pnou. Doprostřed tyč s očkem a pak sázím fazolky do kruhu kolem a vedu po těch provázcích nahoru.

doplněno 05.04.16 07:42:

Tak jsem ho našla a normálně se pěstuje. Tady jsem byla u dvou zahradníků a ti mi tvrdili, že se už nepěstuje. Proto jsem ho přestala shánět. Pak věřte odborníkům.

Suzy, asi jsem špatně popsala to, jak táta přivázal stromek angreštu. Tyč, pevná, silná, čnící nad stromkem. Přivázaná větvička provázkem, který vede přes vrchol tyčky až na druhou stranu, kde je přivázaná další větvička. A tak dokola. Žádný kruh není použitý. Jsou jen větvičky, které jsou uvázané na provázek, který končí buď na vrcholu tyčky nebo přes tyčku k protilehlé větvičce. Těch provázků může být mnoho, podle potřeby. Stromku to pomůže a k angreštům, kudlačkům, chlupáčkům, je volný přístup. *palec*Já, osobně, kudlačky velice miluji. Do pusy, do buchty, do zavařeniny. Místo rebarbory v crumble (drobeňák) angrešt, místo jablek v Hraběnčině koláči, na ovocném koláči. Všude.

angrest

Šolcova naděje

mecik*
hodnocení

0x

V obchodě-železářství- se prodávají železné tyče se závitem, nebo si závit nechat udělat. Koupit čtyři, zatlouct do čtverce, délka nad rozvětvení. Pak už jen matky a podložky, namotat izolovaný drát, aby ze všech stran podpíral korunku. V případě, že kmínek povyroste, můžete pomocí matek podpěru zvednout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]