Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prosím, můžete mi poradit, zda mohu seříznout kořeny u durmana, a to hodně radikálně!
Moje durmany dorostly už do velikosti "stromu" a mám problém s jejich manipulací. Květináč má průměr asi 60cm a to je už úctyhodná velikost.
Proto se chystám jejich kořeny seříznout, ale přece jenom mám obavy, že mi zajdou. V květináči už díky kořenům není dostatek zeminy!
Poradíte_
Děkuji Vám Lidu
Víceleté durmany se po přezimování mají vyndat z květináče, prohlédnout kořeny, odstranit zbytky hlíny i některé kořeny, poté vrátit zpět a doplnit čerstvou hlínou s hnojivem, tak je to psáno v encyklopedii, tak proč ne? Odříznutí je určitě možné.
Radikálně lze provést i tzv zmlazení a to tak, že se v půlce října durman seřízne na výšku 15cm. Vzniklý pahýl se přesadí do nové zeminy .trochu se zaleje a umístí do temné místnosti, kde není vlhko, protože by hrozilo uhnití. Nesmí tam ale také mrznout, durman mráz nesnáší. Po celou zimu si durmanu nevšímat a k jaru začít mírně zalévat. Na jaře (březen,duben) durman obrazí a přenese se do chladnější místnosti, teprve po "zmrzlých" se přenese ven. Durman totiž nesnáší teplotní šok, přestal by růst.Měl by být chráněn i před sluncem, musí si nejdříve zvyknout na změněné podmínky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.