Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych začala pěstovat bylinky. Chtěla jsem se zeptat, které sazenice bylinek (koupené) už můžu vysadit přímo ven do záhonu? A které musím vysadit až po zmrzlých v druhé polovině května? Jedná se mi hl. o takové standartní druhy jako je např. pažitka, petržel, tymián, rozmarýn, šalvěj, oregano, majoránka, meduňka, bazalka, máta atd.
Děkuji za rady
Z toho, co uvádíte, se mi teď na zahrádce klubou a zelenají tyto : pažitka, petržel, máta, meduňka, tymián. Kdybych dala tyto koupené v Kauflandu v květináči teď ven, zažijou šok, protože jsou rychlené v teple a určené většinou k okamžité spotřebě. Snad až bude o velikonocích teplo, tak během dne je šoupnout na balkon, ale na noc zas domů. V půli května koupíte ty správné, které se vysazují , aby se pěstovaly na záhoně a sklízely postupně..
Dobrý den.
Zde máte popsané všechny květinky,zeleninku i bylinky
Já osobně mám již vysetou petrželku,pažitku,mátu,bazalku.Dělám to každý rok a vyrostou.
Děkuji za tip...
ale tady spíš píší, kdy bylinky vysévat... Já si chci koupit sazeničky a nevím jestli, když jí dám na záhon, tak jestli mi nezmrzne... Popř. které ano a které ne
Jestli myslíte koupené v obchodě v květináči např. petržel, mátu, šalvěj, bazaklu atd. tak se zachladí. Jsou pěstované ve skleníku, tudíž již navyklé na vyšší teplotu. Venku ale večer teploty stále klesají blízko k nule. Takže ještě je brzy. Pokud chcete vysévat, pak některé již můžete. Na sáčcích je to povětšinou uvedeno.
Jestli je máte doposud doma v teple,tak je dobré je postupně zvykat na změnu klima, zpočátku je chránit před přímým sluncem či přílišným větrem a deštěm.Nic neuspěchejte, počkejte si až bude stálejší počasí ideálně kolem 15°C. Optimální doba na přesun bylinek ven je přelom dubna a května, v závislosti na počasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.