Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poraďte,mohu nějak přinutit růst kalabašku,tak jak chci já a né ona.Myslím co se týče zatočení a velikosti.Jde mi o část na začátku u stonku,která by vytvořila po odříznutí kalíšek.Odpovídejte,za každý tip budu vděčen.
Sice nechápu, nač to chcete a jedině, co mě napadlo, zaškrtit drátem v místě, který potřebujete, aby zůstalo tenké a tím nabývalo o to více objemu před nebo za ním.A co se týká zatočení, zkusit ji nechat růst částečným vložením do nějaké průhledné roury buď z plastu či skleněné. Ale výsledek? Ten je ve hvězdách!
Dobrý večer,zasadil jsem semínka Kalabašek trochu se spožděním,bál jsem se ,aby mi nezmrzly.na fotkách je aktuální stav,mohu je takto v kelímcích nechat do 12.6.,až budu mít čas je přesadit.Nějak moc rychle vylezly a rostou velice rychle,během tří dnů jsou takhle vyčáhlé.Nemůžou se poškodit,když je teď nepřesadím,bude jim stačit na těch více jak 14 dní kompost.Půdu mám ze zahrady od otce.Děkuji Jirka.
Za těmi žaluziemi mají málo světla, za tři neděle to nechci vidět. Budou slabé, vytáhlé, neduživé. Hoďte je ven, taková zima už nebude. Bacha na popálení od sluníčka.
Čím méně budou mít světla, tím více se budou vytahovat.
Pouze se začíná projevovat už totální nedostatek světla po přestěhování a "nitě" začínají odcházet.
Tak prvak, táhnou se za světlem. A druhak, v kompostu by vydržet mohly, horší to je ale s růstem, ten byste jim měl trochu pomoc pozastavit, to zamená umístit dál od okna, na rovnoměrně rozptýlené, né přímé světlo a přechodně umístit v chladnější místnosti. Nesmí být přechod ale razantní. Zálivku trochu zmírnit. No, nevím.Přece jenom to jsou ještě skoro 3 neděle.Teď hned bych vám je ani nedoporučila přesazovat, až se vyblázní počasí, ale pak již dlouho neotálejte, teda pokud je chcete přesazovat ven. A z chladna né hned do velkého tepla. Opatrně, musíte si je hýčkat jak v bavlnce.Jinak vám přeji, ať se dílo daří a pak se finálním výsledkem ( je to dýmka,,že?) pochlubte.
Tož, tak.
Nemám je kam dát do většího chladu,jsem v paneláku a zahrada je mimo Prahu.Dal jsem je dál od okna na konec místnosti a omezím zálivku.Ještě dávám obrázek aktuálního stavu.A teď bez ohledu co jsem psal včera.Kdy bych je měl tedy přesadit?Nemůžu už v podmínkách paneláku zřejmě víc dělat.Převézt k otci a nechat je chvíli tam a pak přesadit?Kdy je ten okamžik?Je to normální,že jsou hned takhle dlouhé?,představoval jsem si,že budou více u povrchu jako mladé rostlinky.Vždyť mi takhle vylezou mimo kelímeček a co pak s nimi.Ale děkuji za předchozí odpovědi.Zkuste ještě jednou poradit definitivně,kdy mohu přesadit,když jsou teď v tomto stavu.Abych je nedorazil a nebylo po nich,to by bylo v háji.Děkuji Jirka.
Jirko, kalabasa se předpěstovává 14dní až 3 neděle před výsadbou.Když jsou sazenice cca 20cm vysoké, vysazují se koncem května na trvalé stanoviště, když už nehrozí ranní mrazíky.Jednotlivé rostliny se vysazují ve sponu 100 x 100cm. Kalabasa potřebuje pro svůj růst dostatečný prostor a také oporu - v případě, že se bude pnout příliš do výšky, můžou se zakrátít její výhony.Má samičí květy především na bočních větvích, proto je vhodné zkrátit hlavní lodyhu až o 1 metr, čímž se podpoří tvorba bočních větví a také násada plodů. Potřebuje pro svůj růst dostatek vláhy a živin.Měla by se tedy přihnojovat 1x za 14dní tekutým hnojivem určeným pro okurky.Začíná plodit koncem června, začátkem července. V plné zralosti plody zdřevnatí a dužnina vyschne.Vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy, proto je vhodné zarýt pod sazenici do hloubky dobře proleželý kompost nebo uleželý hnůj.
Zdravím Jirko, ono to je těžké poradit, když bydlíte v paneláku, takže nemáte ideální podmínky na předpěstování, na parapetu se táhly za světlem a zpomalit jejich růst ,k tomu bylo potřeba nejen zmírnit zálivku, ale i míň tepla a taky né průvan.Jenom podle fota neumím ani posoudit, nakolik jsou již vzrostlé, být vámi, neotálejte a rostlinky přesaďte ven.Bude jim líp venku, vždyť už je zítra červen! Některé rostlinky mohou být slabší, ale spíš jste to asi přehnal s tou omezenou zálivkou, pokud byly stále umístěny v teplejší místnosti.Mrzí mě, že vám lépe nemohu poradit.
Ano,jak napsal pckop, rostlinky mají málo světla. Psala jsem vám umístit je na rovnoměrně rozptýlené světlo
Děkuji Aleno za vyčerpávající odpověď,jsem klidnější.Kdyby se mi něco v průběhu pěstování nezdálo tak se zeptám.Budu na ně dávat pozor,půdu budou mít vynikající.Tak snad budou spokojené.
Dobrý den,tak mám obavy,abych o ně nepřišel,začaly některým jakoby vadnout lístky.jedna dokonce zřejmě svou pouť ukončila.Co se to děje?Nebo to je normální,že některé slabé nevydrží?
Jediné, co se s tím dá ještě dělat, je nasázet je ihned na trvalé stanoviště a to tak, že je utopíte (v zemi budou až po děložní lístky). Sazenice sice nejsou ve vývoji tak daleko, jak by bylo potřeba, ale je to podle mě jediná šance, jak alespoň některé přežijí. Jestli je necháte tak až do avizované poloviny června, bude po nich. Poslední kapku dostaly přestěhováním od okna, tedy z málo světla (žaluzie) do skoro tma.
Hrdaaleno, co si mám představit pod pojmem "rovnoměrně rozptýlené světlo" dále od okna. Naopak to chtělo vytáhnout žaluzie, aby světla bylo více. Indická okurka chce světla a slunce co nejvíce.
Dobrý den pckop, určitě jsem tím nemyslela přemístit někam do tmavého kouta a k tomu ještě mít stažené žaluzie.Mimochodem jak víte, že jsou staženy stále.Nic takového jsem přece nenapsala, a od okna přece ještě neznamená tmu. Ale původní dotaz Jirky bylo oddálení rychlého růstu z důvodu přesazení až 12.června .Ano, souhlasím s vámi,že kalaba chce světlo a slunce,také jsem proto 2x radila neotálet s přesazením.Radíte mu dobře, proto jsem vám také dala bodík.
Moc vám všem děkuji,již jsou přesazeny od čtvrtka,volal jsem tátovi a vypadají prý dobře,asi třetina zřejmě uhyne povídal.Přesto je to dobré,zasadil jsem až po lístky a funguje to.Díky vám.Jirka.
Uf, to jsem si oddechla. tak teď jenom aby nepřišlo nějaké krupobití jako v minulých dnech.Lagenárie patří k bujně rostoucím popínavým druhům tykví,tak ať se ji daří.
Dobré ráno,tak rostou jako divé a mám založeno,asi budu muset některé podvazovat,aby vyplnily futrál doplna.
Jirko, tak prima, hlavně, že prospívají, pak se pochlubte s finálním výrobkem.Docela jsem na něj sama zvědavá.
To vypda uzasne, nam letos take rostou, ale nechavam je nadivoko rust na stary plot, tak uvidime jestli budou i plody ...
Ten vas pripravek na tvarovani vypada dobre, jak jste jen udelal?
tak pridavam foto moji kalabasy ... roste mi jich cca 20, z toho 2 jsou ale buslove dyne
a mela bych tu dotaz na zkusene pestitele dyni ... kdy sklizet, jak skladovat a kdy dlabat ... jsem v tom zacatecnik a lonska prvni uroda nedopadla idealne, tak ocenim jakoukoli radu !
pekne, zkusila bych plast posilit drevenou formou
ja sem kalabasy chtela na klasicke pouziti na caj, ale viz foto by to bylo teda hodne caje :D , ta s naustkem a brckem je kupovana a takhle prtavou vypestovanou mam jen jednu z petadvaceti ...
ale porad je jeste susim, ikdyz sme zasadili brzo tak zrala - tvrda neni poradne jeste zadna, takze susim jak to jen jde v byte a kontroluji aby nejaka neshnila, pokus s vydlabanim nezrale mekke nebyl uspesny, neuschla jen se skroutila a splesnivela
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.