Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkracování smrků - uschlé větvičky

Od: vecelark odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Máme na chatě živý plot ze smrků vysoký 4 metry.

Stromy jsou asi 10 let staré.

Zkracuji je nůžkami aby se to nerozrůstalo do bočních stran tak do výšky.

Loni jsem prováděl zkracování v tuto dobu.

Problém byl, že některé (jednotlivé) zkrácené větvičky do půl roku po zkrácení uschly. Jehličí žežloutlo a opadalo.

Odstranil jsem je uřezáním v místech vyrůstání z kmenu.

Udělal jsem něco loni špatně?

Některé stromy se po prořezání přetírají něčím (ty místa řezů). Měl jsem to také natřít? Pokud ano, můžete mi napsat co je to za přípravek?

Děkuji

Zkracování smrků - uschlé větvičky
Zkracování smrků - uschlé větvičky #2

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

se zkracováním to patrně nesouvisí, spíš bych řekl, že:

- se podepsaly na stavu stromků panující sucha a nebo nějaký škůdce (brouků bylo loni dostatečně) či houbová choroba

suché větve odřežte a uvidíte letos,

Teď mne napadlo, že se Vás musím zeptat, jak jste to zkracoval, že chcete natírat řezy? U jehličnanů se zkracují jen nové výhony, tím se strom zahušťuje a může i dále obrůstat, hlubší řez nedoporučuji, ojediněle pak může i ta větev uschnout, to je pravda, ale většinou jí něco napadne Řez se natírá štěp. voskem a nebo balzámem, pokud mermomocí chcete, ale většinou už to nemá na nic vliv, po řezu vznikne ve stromu podtlak, který nacucne vzduch i s chorobami do sebe, jehličnan se většinou ochrání sám, že v místě řezu vyroní smolu

hodnocení

0x

taky to vidim na sucho-

floro*
hodnocení

0x

Smrky naopak snáší tvarování do tvaru živého plotu velmi dobře. Nebojte se ani hlubších řerů na jednotlivých větvích. To, že to děláte nůžkami jhe chválihodné, smrky tak po řezu vypadají přirozeněji, než stříhané plotostřihem do roviny. To, že některé větve odumřeli může být způsobeno suchým počasím během minulé sezony, Také záleží na které světové straně jsou, jak moc byli osluněné, jestli odeschli jen na jedné straně nebo ne. Špatně jste zřejmě nic neudělal. Tyto suché odstraňte na rozhraní suchého a zdravého dřeva. Pro jistotu ale nůžky vydesinfikujte. Je možnost, že jste nůžkami přenesl nějakou infekci do řezné rány.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]