Nejste přihlášen/a.
Mám doma několik letitých orchidejí phalaenopsis. Nikdy jsem je nepřesazovala, přesto pěkně rostou a kvetou. Letos už je přesadit musím. Vzhledem k množství a délce vzdušných kořenů to bude problém. Našla jsem jakýsi návod. Staré orchideje se před přesazením výrazně zmladí.
Uvítám všechny zkušenosti zdejších rádců s doporučeným postupem. Případně jakékoli jiné rady a postřehy týkající se péče o přerostlé phalaenopsisy.
Dobrý večer,bimbam.Specielně phalaenopsis se přesazuje v době, kdy se začne tvořit tzv. srdíčko. Jinak já nejsem velkým zastáncem přesazování těchto orchidejí, protože phalaenopsis je orchidej epifytická.tzn.že v přírodě roste na větvích stromů a živiny spolu s vlhkostí přijímá vzdušnými kořeny, jež volně splývají v prostoru.Já bych přesazovalal jedině tehdy,když by se už substrát rozpadal, nebo by byl mazlavý a nebo by kořeny zahnívaly..Pokud je substrát dobrý není potřeba přesazovat.Staré suché a nebo částečně uschlé vzdušné kořeny koriduji odstřižením, které opatrně vytáhnu z květináče, pokud zrovna nevisí volně do prostoru.Tím udržují orchidej v přijatelném stavu, bez zbytečně velkého množství kořenů.Hlavně hodně rosím(na srdíčko ale ne,mohlo by uhnívat) a občas substrát přihnojím hnojivem pro orchideje.Mám vypozorováno,že když začnou růst nové kořeny z obou stran párových listů, začne se také objevovat rašící stvol pro květy. Vy ale chcete zmlazovat zřejmě proto, že už máte"hafo" vzdušných kořenů plný květináč, že? Pak vám doporučuji před přesazením, orchidej alespoň 3x po dni zalít.Pak opatrně orchidejku vyndejte z květináče tak, abyste nepoškodila kořeny. Opatrně odstraňte všechny volné zbytky starého substrátu, ostatní ale neodtrhávejte. . Všechny nahnilé a poškozené kořeny ořežte, včetně poškozených listů.Použijte jen o málo větší květináč,nezapomeňte na drenáž, vložte doprostřed orchidej a přiložte k ní opěrnou tyčku( zakotvíte ji pomocí drátku tak,že oba konce zaháknete přes květináč) a obsypejte substrátem, pořádně přitlačte,aby se orchidej nekývala a hned ji zalijte. Na květináč přiložte tzv.mulčovací plachetku tj. jutový zahradní filc nebo folii,které teprve odstraníte,až vám začnou růst nové kořeny .Po 3 týdny ji nezalévejte,ale hojně používejte rosení.Doporučuji vám ji potom příhnojit listovým hnojivem pro orchideje.Tož,tak. A ještě něco pro zajímavost.Víte, že phalaenopsis má nehezký český název můrovec? Taková krásná květina si to nezaslouží, že? Tak ať se vám daří.
Velmi dobré rady, děkuji! Asi to tak nějak udělám. Slůvko asi znamená, že není vyloučené, že si to na poslední chvíli rozmyslím a řeknu si, že ještě nějakou dobu počkám. Na rostlinkách totiž není vidět, že by nějak strádaly, naopak. Ale já je pravidelně namáčím do kýblu s vodou (dešťovou) a už se ta změť kořenů do kýblu špatně vkládá a hlavně se mi pak s těžkým kýblem plným vody špatně manipuluje. Takový směšný a okrajový důvod, že...
Že se phalaenopsisům česky někdy říká můrovec, jsem vyčetla. Ale sama se snažím používat latinské názvy, při domlouvání se s někým je to nejrychlejší a nejbezpečnější. Navedli mě k tomu už kdysi tatínek (ten pěstoval pokojovky) a strýc z maminčiny strany (zahrádkář).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.