Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit jak postupovat? Koupila jsem si bobkový list v květináči. Dařilo se mu až do doby než na spodní straně listů se začaly tvořit takové černé skvrvny a bělat hlína na povrchu. Známý mi poradil, že je to plíseň a že mám rostlinu přesadit. Tak jsem ji přesadila s tím, že jsem použila hlínu ze skleníku. Zalevám ji co 2-3 dny, ale zdá se mi že chytila plíseň znovu a začíná upadat, jako by schnout. Mohl by mi někdo poradit jak ji zachranit? Nebo je to už na uplnou likvidaci celé rostliny? Děkuju za pomoc. Petra
zde jsem vám něco našla
Vavřín má rád prosluněná místa, tam se mu bude doopravdy dařit. V létě je náročný na dostatek vláhy a hnojiva. I přesto nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Na půdu není vavřín náročný a snáší dobře i vápenaté půdy. K opravdu dobrému růstu ale potřebuje kyprou a výživnou zeminu. V zimě je víceméně nenáročný, jen nemá mráz příliš v oblibě, a tak ho raději umístěte na místo, kde je sice chladno, ale nemrzne. Nenechte se ale zmást Středomořím, kde vavřín může působit dojmem rychle rostoucí bezproblémové dřeviny. Opak je ale pravdou. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Toho docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku
zdroj prima-receptar.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.