Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasadil jsem semínka do špatného substrátu?

Od: mario® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den chtěl bych se zeptat, koupil jsem si substrát (univerzální) tak jsem zasadil chilli papričky a až po tom co jsem to nasadil do květináčků jsem ai přečetl že (SUBSTRÁT NENÍ VHODNÝ PRO VÝSADBU) může to nějak uškodit semínkám nebo to nevyroste co mám dělat semínka byly drahé a nechci o to přijít děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

suchy*
hodnocení

1x

nepropadejte panice,může se to klidně povést.Před pár lety nebyly vyráběné substráty a taky to šlo :).Pro výsev je vhodnější substrát se sníženým obsahem živin a pro papriky konkrétně je ,nejlepší perlit,který je sterilní a bez živin.Papriky v něm mají bohatší kořenový systém,nehrozí padání klíčních rostlin a při rozsazování nedochází k poškození kořenů.

hodnocení

1x
Vysadbovy substrát je chudý a piscity. Všechny ostatní jsou nahnojene a výsadba v nich poroste moc rychle, spíše se bude vytahovat a nebude moc hezká, ale na odpis také ne.

mecik*
hodnocení

0x

Pokud je to krátce, dá se to opravit koupením jiného substrátu a semínka přesadit.Pokud už je dlouho, tak to napravíte při pikýrování. Nevím, jak vám vzcházejí, papriky chtějí hodně teplý substrát, mívám zaseto v plastové misce, potažené igelitem a na ústředním topení, podložené jen prkénkem na maso. Do týdne -davíti dnů jsou venku.

hodnocení

0x

Já bych koupila takové jako knoflíky, špuntíky, bývají z rašeliny. Nebo jak to nazvat a semínka bych do nich nastrkala, ihned, když bych zahlédla klíček. Alespoň část. Vyjadřuji se jako hotntot, ale nevím, jak se ty věci na klíčení a růst rostlinek ze semínka jmenují.

mecik*

BABKAZOV

Také si ted nemohu vzpomenout , jestli -ingoty- nebo tak nějak, v každém případě je to dobrý nápad, potom už se nemusí přesazovat.

doplněno 13.02.16 22:08:

Jofi , jestli jsem dneska dobře viděl bez brýlí.

hodnocení

0x

Můj názor-semínka vyhrabat a do správného substrátu znova zasadit. Jsou-li teď zasázena ani nezačla klíčit.Radím koupit si přípravek který podporuje klíčivost na př.STIMUL8TOR pro výsev a ředí se a vydrží dost let.mám s tím letité zkušenosti.Hodně zdaru!

hodnocení

0x

Ještě k předešlé odpovědi.Papriky sázím už mnoho let takto.Po vysázení semínek zabalit nádobu do černé folie a udržovat teplotu 25st. Po vyrašení dvou lístečků t.j asi za 10dnů okamžitě folii odstranit a slunit na okně zase v teple.Používat stimulátor dle návodu. Tímto způsobem se nejvíce podpoří klíčivost.Hodně zdaru!

hodnocení

0x

Už vím, už jsem si vzpomněla Rašelinové tablety se to jmenuje.

*ua*

Strejda Gůgl má hodně návodných videí.

Pravdu měla i odpověď pod tebou. Jen ne Jofy ale Jify čili džify.

limetka*
hodnocení

0x

Buďte úplně v klidu a nic nevyhrabávejte a nepřesazujte, příroda si poradí, nanejvýš by se mohlo stát, že substrát není propařený - tedy zbavený zárodků houbových chorob a mohlo by nastat padání klíčních rostlin, proto bych rostlinky ve stadiu děložních lístků postříkla preventivně nějakým fungicidem. Jinak nic nehrozí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]