Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel na záhoně

Od: romanadasa* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Na záhonu kde vyrůstá cibule se vyskytl nějaký plevel , a to v takovém množství , že to vypadá jako bych tam něco schválně vysel.

Poradíte mi nějaký postřik , ale abych nezlikvidoval i cibulku? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Motyčku, kbelík, rukavice teď jsem to dodělala a já u toho seděla na vozíku. To zvládnete a bez postřiku :D.

host*
hodnocení

0x

Plevel, tedy to co jste nesázela a přesto to roste, je normální. Normálně se ručně vypleje. Nebo nechat být, pokud cibuli moc nepřeroste. Běžný bývá peťour nebo rozplazený ptačinec žabinec a podobné plevely a ty se dají snadno vytrhat nebo na větším políčku při kypření motyčkou podkopnout. Pokud chcete cibulku nebo cokoliv co pěstujete jíst, žádnou chemii nedávajte.

hodnocení

0x

Mám zkušenost s tím, že plevel, který vypadá, jako by ho tam někdo vysel, je u nás ptačinec žabinec. Je ho spousta. Pokud je malý, nechte ho vyrůst, malý se špatně odstraňuje. Větší pak stačí podebrat motyčkou a celé chomáče odstraníte snadno najednou. Bohužel, budete s ním asi bojovat celé léto, postupně zase dorůstá. Jaga.

sebod*

Jaguško. A nejen z tohodle důvodu já mulčuju skoro všechny záhony se zeleninou. Je to dobrý proti plevelu, udržuje se lépe vláha v zemi, zlepšuje to kvalitu zeminy.

doplněno 22.05.13 10:03:

ne. nikdy jsem neměla problém s nárůstem jakýchkoliv chorob u rostlin. Důležité je, nedat té trávy moc - pak zahnívá. Takže tak asi centimetr . A já dávám všude - kolem jahod, rajčat. No, jakou plochu... Když toho jsou hektary, tak by to bylo moc pracný *smich*. Při zahradě 10x10 m je to pohoda. To první mulčování dá trošku práce, ale pak jen přisypávám postupně trávu a to je v pohodě. Důležité je, nedávat posekanou trávu, kde by mohly být nějaké odkvetlé rostliny se semeny. To byste si záhon stále dokola zanášel plevelem. Takhle se dá zahrádka vcelku úspěšně plevele zbavit. Klíčivost většiny rostlin není několik let. Nejvyšší je prvním rokem (například u pampelišek klesá klíčivost prudce dolů již po dvou týdnech). Takže jestliže jsou kolem Vás udržované plochy, a nelítá k Vám "čurbes" odjinud, tak druhým rokem máte záhonky skoro čisté. No a jestli se k Vám plevel dostává z okolí, tak právě mulčování zabrání tomu, abyste musel stále jen okopávat a okopávat *uf*

doplněno 22.05.13 10:05:

Čím mulčovat - vše zelené, nedřevnaté, bez semen. Já tam dávám posekanou trávu z koše u sekačky.

Do cibule existuje spoustu postřiků na plevele, ale podle dotazu se dá doporučit opravdu pouze motyka. K určení přípravku je potřeba vědět více věcí. Cibule ze sazečky nebo sazenic nebo setá, vývojová fáze cibule, druh plevele a jeho velikost.

doplněno 21.05.13 23:32:

sebod. Nemáte při mulčování problémy s plísněmi a jakou plochu a čím mulčujete? Dík za odpověď.

doplněno 22.05.13 19:47:

sebod, zahrádku 10 na 10 klidně okopu. Já se bavím na 15 arech a to by mulčovat nešlo a ani by nebylo čím. O kopání ani nemluvím. Takže používám rozumně chemii.

Na ten žabinec byl nějaký dobrý fígl. Souviselo to s měsícem a s hodinami. Táta nás vyhnal brzo ráno na zahradu na žabinec a když jsem se hádala, že je to jedno, odstranění na kusu záhonu nechal na odpoledne. Fakt, na tom místě rostl stále a na tom, co jsme vykopali ráno, nerostl vůbec. *sok* Škoda, že si to nepamatuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]