Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tráva-kavyl péřový

Od: fegn odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

na zahradě mám okrasnou trávu - kavyl péřový. Blíží se jaro a já přemýšlím, zda tuto trávu mám ostříhat či nikoliv. Po zimě není suchá, je spíše zeleno-žlutá. Tak nevím, zda patří mezi trávy, která se mají celé ostříhat?

Děkuji za info

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Měla jsem ji na zahradě a "domorodci" ze zahrádkářské kolonie mi radili, ustřihnout až na samém konci zimy, až skoro u země. Jen pozor, jesti tam už nevykukují špičky nové trávy. Ty neustřihnout. A pak dost zalít. Vlastně totéž i s pruhovanou trávou a vlastně všemi okrasnými trávami. Trávy jsem měla krááásné a milovala jsem je.

doplněno 05.02.16 16:00:

Hoste, řekněte, jaká rostlina na mé bývalé zahrádce je původní? :-D

Tráva-kavyl péřový
annaa*

Babičko, určitě ta jabloň. Nebo ta už je u sousedů? :-D

vilik*

Tak jabloň , ta se taky nepovedla. Taky původně odjinud.

Ten pes je vycpanej? Můj by zmizel, než bych cvaknul.

host*
hodnocení

0x

Nechci vám kazit radost z pěkné trávy, ale jak podle selského rozumu, tak podle vědeckých autorit je zavlékání nepůvodních druhů špatné, zvláště když se přemnoží a vytěsňuje původní druhy jak rostlin, tak živočichů. Zvláště druhy, které se dobře množí a hlavně šíří. Všichni znají příběh bolševníku velkolepého, který vypadá jako obrovská okoličnatá rostlina kmínu, který si nějaký feudál přivezl na své panství a pak se rozšířil a dodnes se dá ničit pouze s vynaložením obrovských nákladů, techniky a umu. Ozdobné traviny a nejen traviny, například divizna velkokvětá, a další a další rostliny, které si lidé sázejí u svých nových domů v nových zástavbách kolem měst a vsí se větrem rychle šíří a je tu nebezpečí zavlečení nejen jejich semen tam, kde být nemají, ale i s nimi souvisejících hub, plísní, bakterií, škůdců, apod., a nebezpečí vytlačování původních rostlin a živočichů vázaných ne svůj přirozený biotop.

Takže sázení rostlin se semeny, která se mohu volně šířit po okolí a dále krajinou, je třeba dobře uvážit.

vilik*

Nechci vám kazit radost z přednášky, ale u nás už je tolik nepůvodních druhů rostlin, hmyzu i živočichů, že nějaká okrasná přešlechtěná tráva je úplné nic. Takové monokultury obillí, řepky či brambor, kapr, všeobecně rybníky, smrkové lesy. By mne zajímalo, co vy máte na zahradě. A odpověď na otázku, ano, na zimu svázat a na jaře ostříhat.

radkapod*
hodnocení

0x

Kavyl mám na zahrádce a stříhám na jaře. Na podzim vážu do snopu a zakrývám smrčím, on nemá přes zimu rád mokro.

Ohledně toho zavlékání nepůvodních druhů...pokud na konci léta včas neustřihnete květenství, druhý rok bude všude okolo spousta "miminek". Ale jsou i horší okrasné trávy...taková Imperata, která se mi "zvrhla" zpět do své původní zelené barvy. To je pohroma.

host*
hodnocení

0x

K tématu ´invazivní rostliny´ a ´bolševník´ se stačí podívat na výskyt bolševníku na mapce a uvědomit si, kam až se všude rozšířil: invaznirostliny.cz/... a uvědomit si, že první rostliny si zasadil kníže Metternich v r. 1862 v parku v Kynžvartu. Viz invaznirostliny.cz/...

Takže je dobré uvážit, jaká rostlina se nehne ze zahrádky a která může zaplevelit celé okolí. Znají to například milovníci léčivky Divizna velkokvětá, které Křemílek a Vochomůrka zpívali písničku "vstávej semínko hola la, bude z tebe fiala"a vyrostlo jim Verbascum, které Křemílkovi sebralo čepičku. Někdo si zasadí diviznu na zahrádku a první rok nic, jen přízemní zelená růžice listů a druhý rok zázrak - krásná medonosná ztepilá vysoká rostlina. Příští rok se sousedi diví, že jim na pískovišti nebo na různých jiných příhodných místech začaly růst zelené chlupaté přízemní rosltliny a pokud je nevykopali, měli najednou příští rok všude a všude divizny. Totéž když si někdo přiveze a zasadí tabák, pěknou zajímavou rostlinu, která se rozmnoží všude po vlastní zahradě i u sousedů.

Je jasné, že třeba i hrušně, švestky, šeřík, atd. atd. jsou u nás nepůvodní, ale nejsou tak pohyblivé, aby zamořily celou zem a vyhubily původní rostliny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]