Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Využití smrk - kůrovec

Od: br* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den

Máme na zahradě smrk, v létě ho napadl kůrovec - je suchý.

Dá se takto suchý strom použít na trám nebo prkna? Nebo je pouze na palivo?

Poraďte prosím

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, dle mého názoru to je mrtvé dřevo - křehké a nepevné (souška).

Takže, viděl bych to na palivo. Zdravím!

doplněno 31.01.16 11:51:

No, já si myslím, že je rozdíl mezi uříznutým zdravým stromem, jehož dřevo potom přírodně vyschne a nemocným odumřelým stromem. Možná asi jako zabití zdravého králíka (a použití jeho masa) a "použití" masa z králíka, který zdechl nemocí.

doplněno 31.01.16 16:34:

72mona3 - také se občas rád pohádám, zvláště má-li hádka úroveň (a cítím, že mohu hádku vyhrát). Ovšem, to stáří "stromové mrtvoly" bude opravdu důležité.

Tazatel uvádí léto (patrně 2015) a to by mohl být smrk ještě v jisté vnitřní kondici a dřevo snad tedy použitelné. Takže, máte bod a naše hádka je (zatím) remíza .

72mona3*
hodnocení

1x
No, já budu oponovat benovi. Pokud vím, dřevo poškozeno není a dá se používat nejen na topení. Na prkna, trámy... Je přírodně vysušeno :) Ovšem jeho kvalita se pozná právě při zpracování. Stromny nevhodné pro další využití (kromě topení) jsou z polomů, kdy dřevo je popraskáno, zkrouceno. Tak to vidím já, laik. Ale pokud si nebudete jist, poptejte se třeba na nejbližší pile. M.
doplněno 31.01.16 13:40: Bene, když já se tak ráda hádám ;) Ne, vážně. Mám známého, který pracuje se dřevem. Říkal, že stromy napadené kůrovcem se prodávají ( nebo by se měly prodávat ) levněji. Není na nich nic špatného. ALE! Ta "mrtvola" stromu nesmí být moc stará. Už při kácení se pozná, zda a na co lze dřevo použít. Pokud se již objevily praskliny ( vysychání ), je to jen palivo. Pokud se projeví i jiné poškození ( houba, červotoč...), je to jen palivo. Takže tak. Info z druhé ruky ;)
doplněno 31.01.16 17:15: Tak se nebudeme hádat ;) Jen ještě doplním info pro tazatele o kvalitě - pokud má smrk hodně větví ( což u stromu v zahradě předpokládejme ) bude jeho dřevo plné suků. Pro někoho je to kazové dřevo, ale pokud z takových prken vytvoříte obložení stěny ( věšák ) nebo zahradní stůl a přelakujete bezbarvým lakem...paráda.

jenda2*
hodnocení

0x

Podle informací z pily je dřevo napadené broukem nemožné prodat jako stavební materiál na trámy. Na prkna by podle všeho neměl být problém

pesrita

...jasně že se nechá pořezat na cokoliv,po kůrovci je poškozené pouze lýko,dřevo vůbec...

floro*
hodnocení

0x

Jistě že se dá suchar využít jako stavební materiál. Sice levnější, ale dá. Na pile se musí víc ořezat, tzn. že při zpracování má více odpadu. Záleží ale jak dlouho stojí, ale loňský je OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]